Maminka.czVýživa a stravování

Upečte si medový vánoční perník

Vánoční pohádka je často sladká, ale pokud je i medová, značně se zvyšují její zdravotní parametry. Ale med, tento podivuhodný výsledek včelího úsilí, v sobě skrývá mnohá tajemství. A ta už někdy sladká být nemusí...
, Časopis F.O.O.D.
22. 12. 2012
Upečte si medový vánoční perník

Medový vánoční perník

Na 4 porce, Příprava: 40 minut

250 g medu, nejlépe akátového
150 g krupicového cukru
125 g másla
4 středně velká vejce
100 g smetany ke šlehání
100 g rozinek
100 g mandlí
200 g vlašských ořechů
3–4 lžičky perníkového koření
špetka mleté skořice a soli
500 g celozrnné pšeničné mouky
2 lžíce kakaa
1 kypřicí prášek do pečiva

Troubu předehřejte na 180 °C. Z alobalu vytvořte rámeček o rozměrech 30 x 30 cm a položte ho na plech vyložený pečicím papírem. V kastrolu prohřejte med, cukr (3 lžíce si ponechte stranou) a máslo. Vmíchejte vejce, smetanu a rozinky. Mandle a čvrtinu ořechů nasekejte a přimíchejte do směsi spolu s kořením, moukou, solí, kakakem a práškem do pečiva. Husté těsto pak přesuňte na plech a uhlaďte. Pečte asi 25 minut, nechte trochu vychladnout, pak sejměte z plechu a nechte zcela vychladnout. Rozkrájejte na kostičky o velikosti asi 5 x 5 cm. Zbylý cukr opražte na pánvi na světlý karamel, vmíchejte zbylé ořechy, přesuňte na plát alobalu a nechte vychladnout. Pak perník posypte ořechy a podávejte.


 

Další recepty na vánoční cukroví naleznete na webu Recepty.cz

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Med, Rámeček, Zbylý cukr, Kypřicí prášek
Mohlo by vás zajímat
Jak vybrat lyže pro děti? Dbejte na kvalitu a bezpečnost
Poradna: Nákup dárků v eshopech. Jak řešit výměnu zboží?
Tyhle 3 dárky na Vánoce nikomu nekupujte
Nejlepší vánoční cukroví: Klasické linecké, vinné a další recepty

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu