Necháváte pečení cukroví na poslední chvíli? A bojíte se, že by vám perníčky nestihly změknout? Tyhle můžete jíst hned po upečení. A nehrozí, že byste si na nich vylomili zuby. Tady máte recept a video návod.
Měkké medové perníčky vás naučí dělat foodblogerka Mona Jaoua. Nádherně provoní vaši domácnost a díky nim vykouzlíte skvělou vánoční atmosféru.
Ať už se z nich chystáte přichystat perníčkovou výzdobu, milujete jejich vůni nebo je pečete zkrátka pro to, že je to zábava a zapojit se můžou doma všichni, mrkněte na video v úvodu článku s našimi tipy na pečení těch nejlepších perníčků.
Suroviny:
400 g hladké mouky
2 ks vejce
140 g moučkového cukru
100 g hery
2 lžíce medu
2 lžičky perníkového koření
1 lžička jedlé sody
redakce
23. listopadu 2017
Perníčky bez uležení krok za krokem
1. Vejce utřeme s moučkovým cukrem.
2. Přidáme změklé máslo, mouku, koření, jedlou sodu a med. Rukama nebo metličkou vypracujeme těsto.
3. Vláčné vypracované těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme asi 30 minut odpočinout v lednici.
4. Po 30 minutách můžeme těsto vyndat, rozválet na placku a vykrájet požadované tvary.
5. Medové perníčky pečeme na 180 °C asi 8 minut.
6. Perníčky vyndáme z trouby, můžeme je navíc potřít rumem.
Chcete si být každým krokem jistí na sto procent? Pak se nezapomeňte podívat na video v úvodu článku, ve kterém vám celý postup ukáže foodblogerka Mona Jaoua.
TIP: Perníčky měkké díky jablku
Aby byly perníčky opravdu měkké, je důležité nepřidávat do těsta více medu, než je uvedeno v receptu. Med sice těsto krásně provoní a perníčky dosladí, příliš mnoho ale škodí a perníčky by byly sice voňavé, ale tvrdé jako kámen.
Perníčkům můžete ke změknutí pomoct i po upečení – stačí je pár dní nechat v uzavřené nádobě s půlkou jablka. Nasají vlhkost ovoce a budou měkké co nevidět. Obecně je lepší perníčky skladovat v trochu vlhčí a studené místnosti. Ideální je proto třeba sklep nebo nechat perníčky chvíli odležet v krabici za oknem.
Koření
Koření na perníčky si buď můžete koupit připravené, nebo si namíchat svoje vlastní – k tomu vám bude stačit skořice, hřebíček a badyán. Přidat můžete i anýz, zázvor nebo a špetku černého pepře. Mona Jaoua navíc doporučuje hotové perníčky potřít trochou rumu, přidá jim to na barvě i aromatu. Klasiku nic nepřekoná, ale pokud vás představa experimentu zaujala, zkuste perníčky s kávou. Chutnají totiž naprosto božsky.