Maminka.czVánoce

Upečte si měkké a voňavé perníčky. Dají se jíst hned po vyndání z trouby

Recepty.cz 30.  11.  2019
Upečte si měkké a voňavé perníčky. Dají se jíst hned po vyndání z trouby
Necháváte pečení cukroví na poslední chvíli? A bojíte se, že by vám perníčky nestihly změknout? Tyhle můžete jíst hned po upečení. A nehrozí, že byste si na nich vylomili zuby. Tady máte recept a video návod.

Měkké medové perníčky vás naučí dělat foodblogerka Mona Jaoua. Nádherně provoní vaši domácnost a díky nim vykouzlíte skvělou vánoční atmosféru. 

Ať už se z nich chystáte přichystat perníčkovou výzdobu, milujete jejich vůni nebo je pečete zkrátka pro to, že je to zábava a zapojit se můžou doma všichni, mrkněte na video v úvodu článku s našimi tipy na pečení těch nejlepších perníčků.

Upečte si perníčkový adventní kalendář na poslední chvíli

Suroviny:

400 g hladké mouky
2 ks vejce
140 g moučkového cukru
100 g hery
2 lžíce medu
2 lžičky perníkového koření
1 lžička jedlé sody

Tyto zdravé vánoční recepty si děti zamilují. Vyzkoušejte perníčky nebo kokosové kuličky

Perníčky bez uležení krok za krokem

1. Vejce utřeme s moučkovým cukrem. 

2. Přidáme změklé máslo, mouku, koření, jedlou sodu a med. Rukama nebo metličkou vypracujeme těsto.

3. Vláčné vypracované těsto zabalíme do potravinové fólie a necháme asi 30 minut odpočinout v lednici.

4. Po 30 minutách můžeme těsto vyndat, rozválet na placku a vykrájet požadované tvary. 

5. Medové perníčky pečeme na 180 °C asi 8 minut. 

6. Perníčky vyndáme z trouby, můžeme je navíc potřít rumem.

Chcete si být každým krokem jistí na sto procent? Pak se nezapomeňte podívat na video v úvodu článku, ve kterém vám celý postup ukáže foodblogerka Mona Jaoua.

TIP: Perníčky měkké díky jablku

Aby byly perníčky opravdu měkké, je důležité nepřidávat do těsta více medu, než je uvedeno v receptu. Med sice těsto krásně provoní a perníčky dosladí, příliš mnoho ale škodí a perníčky by byly sice voňavé, ale tvrdé jako kámen.

Perníčkům můžete ke změknutí pomoct i po upečení – stačí je pár dní nechat v uzavřené nádobě s půlkou jablka. Nasají vlhkost ovoce a budou měkké co nevidět. Obecně je lepší perníčky skladovat v trochu vlhčí a studené místnosti. Ideální je proto třeba sklep nebo nechat perníčky chvíli odležet v krabici za oknem.

Koření

Koření na perníčky si buď můžete koupit připravené, nebo si namíchat svoje vlastní – k tomu vám bude stačit skořice, hřebíček a badyán. Přidat můžete i anýz, zázvor nebo a špetku černého pepře. Mona Jaoua navíc doporučuje hotové perníčky potřít trochou rumu, přidá jim to na barvě i aromatu. Klasiku nic nepřekoná, ale pokud vás představa experimentu zaujala, zkuste perníčky s kávou. Chutnají totiž naprosto božsky.

Témata: Recepty, Vánoce, Perník, Hladká mouka, Upečení, Jedle, Potravinová fólie, Vyndání, Poslední chvíle, Mona Jaoua, Božský, Celý postup, Pečení, Těsto, Moučkový cukr, Fólie, Požadovaný tvar, Jedlá soda, Med, Černý pepř, Perníkové koření, Trouba, Sklep, Kámen, Kmín
Mohlo by vás zajímat
Nechali se vyfotit s mrtvým miminkem. Potřebovali jsme se rozloučit, říkají
kog Blesk pro ženy
Vaše příběhy
Historie kočárků: S takovými "žihadly" pro miminka se chlubily naše prababičky
Zenklová Veronika
Retro
Marie Doležalová má syna, na svět přišel nečekaně. Jak se jmenuje?
kog
Slavné maminky
Nedávali jí šanci, nakonec má čtyřčata! Neuvěřitelné fotky před a po
Procházková Simona
Rodina
Nejkrásnější fotky porodů? Vyhrála holčička koukající na novorozeného bratra
Wallerová Radka
Porod
Přiznání matek! Nejtrapnější zážitky z porodnice. Tohle jsme nečekaly!
redakce
Porod
Jak rychle utišit plačící dítě? Trik zkušeného pediatra, který zabere hned!
Kojenec
Sedm znaků, podle kterých poznáte, že z vašeho dítěte roste psychopat
Kolinová Gabriela
Péče o dítě a jeho výchova
Intimněji už to nejde: Dítě se poprvé podívalo na svět přímo přes plodové obaly!
Zenklová Veronika
Porod