Maminka.czVýživa a stravování

Upečte si s dětmi na ohni „hady“ – chutnají i baví!

Martina Machová 17.  8.  2013
Upečte si s dětmi na ohni „hady“ – chutnají i baví!
Nelekejte se, nebudeme vás navádět k odchytu tuzemských plazů či opékání sladkých želatinových potvor. K přípravě pečeného „hada“ vám postačí mouka, sůl, olivový olej, voda, prášek do pečiva a hlavně šikovné neposedné ručky!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nejenže je příprava i pečení „hadů“ zábava, ale „hadi“ připravení z kvalitních surovin mohou být i zajímavou a hlavně zdravější alternativou k mastným uzeninám nejasného původu. Těsto, které by svou konzistencí mělo po vypracování připomínat měkčí modelínu, poskytne dětem i rodičům příjemné zpestření u večerního posezení u ohýnku.

Děti z něj za asistence rodičů modelují dlouhé „žížaly“, délkou i tloušťkou podobné menším slepýšům, ty pak obmotávají kolem klacku a pozvolna pečou nad žhavými uhlíky. Pokud se vám podaří hotového „hada“ z klacku sundat v celku, připomene vám svým tvarem kremroli a lze ho tedy i lecčím naplnit.

Pozor, „hady“můžete připravit jak z bílé pšeničné mouky, tak třeba s přídavkem celozrnné špaldové. Pozor, čím je podíl celozrnné mouky vyšší, tím hůře se s těstem pracuje a vyžaduje více prášku do pečiva. Pokud tmavou mouku pravidelně nepoužíváte, klidně na ni zapomeňte, nebo jí použijte pouze třetinu z celkového množství.

Co budete potřebovat?

Potřebovat budete větší mísu, nebo třeba malý lavor, světlou pšeničnou mouku, popřípadě i tmavou celozrnnou, vodu, olivový olej (hodí se i sádlo), sůl, prášek do pečiva a dle chuti koření (drcený kmín či anýz, sušený česnek, sušená cibule apod.). „Hady“ však můžete připravit i sladké, těsto jednoduše ochutíte vanilkovým cukrem a skořicí. Zda sladké hady namočíte do nutelly, domácí marmelády či k nim nakrájíte jablíčko, se bude odvíjet výhradně od vašich rodinných zvyklostí.

A jak na to?

Pro výrobu hadů pro větší rodinnou sešlost budete potřebovat kilo hladké mouky (poměr bílé a tmavé je kvůli snadné práci s těstem max. 50:50), 4 dcl vody (lze eventuelně přidat), 1 dcl olivového oleje, dvě lžičky soli (hotové těsto můžete ochutnat a dosolit), jeden prášek do pečiva. Těsto bude křehčí, přidáte-li místo oleje kvalitní sádlo. Trváme-li na koření, je výběr pouze na vás.

Všechny ingredience důkladně propracujte ve velké nádobě do konzistence měkčí modelíny. Potom tvořte větší kuličky (asi jako dětská pěst), ty pak dlaněmi válíte či mnete do podoby dlouhých válečků; čím je váleček tenčí, tím lépe se propeče.

Hotové „hady“ namotáváme okolo klacku, bud těsně, nebo s malými rozestupy mezi závity. Důležité je neopékat „hady“ nad plameny, ale nad sálavými uhlíky, vždy rovnoměrně a s trpělivostí.

NÁŠ TIP:Hada můžete v nouzi připravit i z koupeného chlazeného těsta na pizzu, ale není to ono!

Témata: Výživa a stravování, Chuť, Had, Celkové množství, Rodinný zvyk, Sešlost, Hotové těsto