Maminka.czVýživa a stravování

Upečte si v neděli koláč

, Časopis F.O.O.D.
9. 10. 2015
Ještě stále máte svou spíž plnou úrody ze zahrádky a nevíte, co s ní? Upečte si na nedělní posezení po obědě chutný koláč.

Brownies s ostružinovým pyré 

forma 20 x 25 cm, 95 minut

Potřebujeme: 90 g kakaa, 300 g krupicového cukru, 60 g hladké mouky, 170 g másla, 2 vejce, 2 lžičky vanilkového extraktu, špetka soli; Krém: 1 hrnek ostružin + k podávání, 100 g krupicového cukru, 250 g cream cheese, 200 g řeckého jogurtu, 1 vejce

Ostružiny smíchejte v menším kastrůlku s 50 g cukru, zalijte asi 50 ml vody a rozvařte na pyré. Podle potřeby rozmixujte a nechte vychladnout. Troubu zapněte na 170 °C. Formu vyložte pečicím papírem. Kakao, cukr a mouku smíchejte s rozpuštěným máslem, vejci, vanilkou a špetkou soli.

Cream cheese promíchejte s jogurtem, vejcem a zbylými 50 g cukru. Těsto nalijte do připravené formy a na něj rozprostřete sýrový krém (pokud se jej rozhodnete udělat ve dvojnásobném množství, uděláte jedině dobře!).

Lžící navrch naneste v nepravidelných cákancích ostružinové pyré a opačnou stranou lžíce vytvořte mramorování. Pečte asi 50 až 55 minut dozlatova. Nechte vychladnout, pak nakrájejte a podávejte.

Klepněte pro větší obrázek 

Kynutý šnek s ricottou a jablky 

forma o Ø 26 cm, 45 minut + kynutí

Potřebujeme: 100 ml plnotučného mléka, 20 g čerstvého droždí, 2 lžíce krupicového cukru, 300 g hladké mouky + na podsypání, 1 vejce, 70 g másla, 250 g ricotty, 1 žloutek, 2 balení vanilkového cukru, 1 jablko, 2 lžíce citronové šťávy, máslo na vymazání formy, 1 lžíce meruňkové marmelády

Asi polovinu vlažného mléka smíchejte s droždím a trochou cukru a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte hladkou mouku a smíchejte se zbytkem cukru. Přidejte vejce, rozpuštěné máslo a kvásek a začněte zadělávat těsto (podle potřeby ještě přidávejte zbytek mléka).

Mísu překryjte čistou utěrkou nebo potravinovou fólií a nechte asi 40 minut kynout. Ricottu smíchejte se žloutkem a 1 vanilkovým cukrem. Jablko nakrájejte na měsíčky a promíchejte s druhým vanilkovým cukrem a citronovou šťávou. Troubu zapněte na 180 °C.

Nakynuté těsto rozválejte na pomoučněné pracovní desce na tenký plát. Ten nakrájejte na tři stejně široké podélné pruhy. Potřete ochucenou ricottou a z každého kusu zvlášť zamotejte roládku. Ty rovnejte do tvaru šneka do máslem vymazané formy, v místě nastavování spojte. Jablka urovnejte do mezer mezi roládkami. Nechte ještě asi 10 minut nakynout. Potřete marmeládou rozmíchanou s trochou vody. Pečte asi 30 minut dozlatova. 

Klepněte pro větší obrázek

Ořechový linecký koláč s krémem 

forma asi 30 x 10 cm, 70 minut

Potřebujeme: 150 g hladké mouky, špetka soli, 70 g měkkého másla + na vymazání formy, 100 g mletých lískových oříšků, 1 lžíce krupicového cukru, 1 vejce, 100 g bílé čokolády, 250 g mascarpone, 150 ml smetany ke šlehání, čerstvá máta, kompot z černého bezu nebo jeřabin

Mouku smíchejte se solí. Přidejte máslo a vypracujte drobenku. Zadělejte ji s oříšky, cukrem a vejcem. Těsto nechte v chladu 30 minut odpočinout.

Čokoládu rozpusťte, zchlaďte na pokojovou teplotu. Postupně vyšlehejte při nízkých otáčkách mascarpone, přidávejte čokoládu a nakonec smetanu. Uložte do ledničky.

Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru na 3 mm silný plát. Jeden arch sundejte, pomocí druhého těsto přeneste do formy. Ořízněte okraje. Dno propíchejte, překryjte papírem a zasypte suchými fazolemi. Pečte asi 10 minut na 180 °C, sundejte papír s fazolemi a 10 minut dopečte dorůžova. Nechte vychladnout.

Pak naplňte krémem a ozdobte scezeným kompotem nebo jiným sezonním ovocem a mátou. 

Klepněte pro větší obrázek

Švestkový koláč s vanilkovým krémem 

forma o Ø 24 cm, 80 minut

Potřebujeme: 250 g hladké mouky, 100 g moučkového cukru, 100 g másla, špetka soli, 2 menší vejce; Náplň: 12–15 švestek, 3 žloutky, 250 g smetany ke šlehání, 1 vanilkový lusk, 1 lžíce bramborového škrobu, 3–4 lžíce třtinového cukru

Hladkou mouku promíchejte s moučkovým cukrem a spolu s měkkým máslem prsty vypracujte drobenku. Přidejte vejce a sůl a zadělejte těsto, podle potřeby můžete trochu mouky přidat. Zabalte do fólie a nechte v ledničce 30 minut odležet.

Švestky vypeckujte. Žloutky metličkou prošlehejte se smetanou. Přidejte semínka z vanilkového lusku, přes sítko prosátý škrob a podle chuti cukr. Troubu zapněte na 180 °C.

Těsto rozválejte mezi dvěma archy pečicího papíru a přeneste do formy vymazané kouskem másla. Urovnejte, navrch položte pečicí papír a zasypte suchými fazolemi. Dejte na 10 minut předpéct. Vyjměte, sundejte luštěniny a do koláče narovnejte švestky řezem nahoru. Pečte ještě 5 až 7 minut. Nakonec zalijte krémem a pečte ještě asi 15 až 20 minut dozlatova. 

Klepněte pro větší obrázek

Foto: David Turecký, dekor styling: Markéta Zindulková

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Dvojnásobné množství, Vanilkový krém, Sezónní ovoce, Čerstvé droždí, Máta, Šnek, Tenký plát, Rozpuštěné máslo, Koláč, Vanilkový lusk

Mohlo by vás zajímat
Fejeton Marie Doležalové: Tady můžu s klidem říkat MY, kašlík a prdíky
Čekáte miminko? Oznámit to můžete vtipně a s nápadem. Třeba takto
Rodičovské vychytávky. Co dospělí nevymyslí, aby měli klid od dětí?
Mámy, bojujte za své malé tužby, vzkazuje Marie Doležalová ve fejetonu
Jakub dceru rozmazluje, tak jsem to zakázala, říká Agáta Prachařová
Sedm znaků, podle kterých poznáte, že z dítěte roste psychopat
Přichází k nám utrápené děti, ty příběhy mám stále v hlavě, říká šéfka SOS vesniček
Holčička bojovnice! Když se narodila, vešla se do dlaní. Jak vypadá dnes?
Růstový spurt: období nenasytného kojence vás potká několikrát

Horoskopy

Střelec Úterý je zajímavé ve všech směrech. V práci se poperete s náročným úkolem a dostanete za to pochvalu.…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Emil, Emanuela, Emilián





Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Předplatné

Aktuální číslo časopisu