Maminka.czKojenec

Uršula, nebo Aglája?

Klára Kotábová 11.  3.  2010
Než se rozhodnete, jak svoje miminko pojmenujete, zamyslete se. Jménem mu totiž přidělujete nejen příslušnost, ale také budoucnost, kterou mu jen tak nikdo neodpáře.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dříve to měly maminky jednodušší. Nad jmény příliš nehloubaly, většinou sáhly v případě syna po jménu otce, v případě holčičky po svém jméně. Pokud si potřebovaly naklonit některé z prarodičů a naznačit jim, že nositel jejich jména je hoden také zdědit statek, pojmenovaly potomka po hlavě rodiny ob generaci. Také díky tomu se v rodinách jména opakovala, přílišné experimenty ani obměny se moc nenosily. Jenže pak to přišlo. Maminky si najednou začaly uvědomovat, že jméno je víc než jen zápis v rodném listě, chtěly jít s dobou a své potomky pojmenovat tak, aby všichni kolem valili oči a začaly experimentovat.

V matrikách se začaly stále častěji objevovat divočejší zápisy. Hádejte, jaký film asi inspiroval rodičku v osmdesátých letech, aby svého syna pojmenovala Rambo, co vedlo matku k tomu, aby v padesátých letech dala své dceři jméno Pětiletka, nebo proč se na počátku let devadesátých houfně rodily Esmeraldy, Ramonové a Manuely? Ano, sladké telenovely ovládly české domácnosti, jména hrdinů zněla dostatečně exoticky a matriky podobná jména uznávaly. Jenže dokážete si představit, jak se bude celý život vést chlapečkovi, kterého rodiče pojmenovali Ramon, ale zapomněli si křestní jméno spojit s příjmením Kubíček? Nebo jak se bude žít mladíkovi s exotickým křestním jménem Bruno spojeným s klasicky českým příjmením Novák?

Rozum do hrsti

Pracovnice matrik radí nepodléhat módním trendům a vždy zvážit, jestli výsledná kombinace jmen „zní“. Vzpomeňte si na původní český seriál, ve kterém těhotná maminka listovala kalendářem a navrhovala, aby se její dcera jmenovala Aglája. Jenže její babička logicky argumentovala tím, že „co si chudák holka počne, jestli si jednou vezme nějakého Vopajšlíka“. Dneska si nad podobným problémem naštěstí hlavu lámat nemusíte. Pokud by si měla vaše dcera za manžela vzít někoho se jménem tak příšerným, může se klidně na matrice dohodnout, že bude nadále používat svoje jméno. Na druhou stranu nemá cenu nabádat vás, abyste vybrala hezké české jméno, se kterým budete mít vše vyřešeno. Nebudete. Jestli se inspirujete žebříčky nejoblíbenějších jmen, může se stát, že až na svou Aničku, Kačenku, Barborku nebo Terezku na hřišti zavoláte jménem, přiběhne k vám hned několik holčiček. Stejně oblíbení jsou mezi chlapci Jakoubek, Filip, Honzík nebo Péťa. Opravdu chcete dát svému potomkovi jméno, které zrovna letí?

Vybírejte budoucnost

Zkuste zalistovat našimi webovými stránkami www.maminka.cz a inspirujte se kalendářem, který obsahuje více než 4500 jmen. Některá jsou spíš pro pobavení, u jiných možná zjistíte, že znějí společně s vaším rodinným příjmením tak nějak ladně, výjimečně a osobitě. Nezapomínejte totiž, že svému potomkovi spolu se jménem dáváte do vínku osobitost, nadhled a částečně i úspěch v kariéře. Podle odborníků totiž například Anna v sobě nese poselství a sílu přemyslovských královen, Filip pro změnu vítězství na postelové scéně. Zkoumejte proto nejen modernost, ale také to, co jméno svému nositeli předává. Vybírejte srdcem i rozumem. Exotika ovládá i naši republiku

Témata: Děti, Časopis Maminka, Kojenec, Těhotná maminka, Jakoubek, Rambo, České jméno, Exotika