Maminka.czNovorozenec

Úsměv, nebo dětský tik?

Ivana Ašenbrenerová 14.  7.  2010
Úsměv, nebo dětský tik?
Na ten docela první úsměv čekají všechny mámy i tátové jako na něco zázračného, co se nedá odbýt jen jedním výkřikem radosti. A čím víc budete na své děti mluvit, tím dřív a častěji se budou smát.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Podle odborníků se první vědomý úsměv objeví někdy mezi čtvrtým a osmým týdnem. Spousta maminek by s nimi ale nesouhlasila a řekla by, že jejich mimi se usmálo už ve druhém či třetím týdnu života.

A někteří rodiče budou dokonce tvrdit, že jejich novorozeně se směje už od porodu. Pravda, někdy je jejich výraz velmi podobný úsměvu, ale je to už opravdu smích? Záleží na řadě okolností.

Především na tom, jak budete se svým miminkem komunikovat, zda mu budete vyprávět, co vidíte, co děláte, a zda s ním budete dělat věci, které jsou mu příjemné. Pak nebude příliš dlouho trvat a první úsměv je na světě!

Výrazy obličeje

„Když jsem poprvé spatřila jemné pousmání syna Tomáška, zaplavila mě obrovská radost. Bylo to úžasné. Jak běžely týdny, smál se čím dál víc a používal nejrůznější grimasy, jen aby mě rozesmál. Podle mě moc dobře věděl, co dělá,“ vypráví třicetiletá maminka Petra z Karlových Varů.

Hned po narození ovládají novorozenci celou škálu různých pohybů obličeje, a ta se postupem času rozšiřuje.

Při pláči a v rozrušení mají „plačící“ obličej, umí mít výraz překvapený nebo radostný. Veškerá mimika je zpočátku automatická, takže se jedná o reflexní chování. Pokud tedy máte pocit, že se na vás synek nebo dcerka směje od ucha k uchu už týden po narození, zřejmě ještě o uvědomělý úsměv nejde.

Podle psycholožky Gwyneth Doherty však mají novorozenci tzv. nesociální úsměv, který se objevuje bez jakékoli vnější sociální příčiny. Neobsahuje emoční náboj skutečného úsměvu, ten přijde vážně až později. I ve spánku se děti spontánně usmívají, což souvisí s reflexní činností mozku spojené s REM fází spánku.

Kdy přijde ten skutečný?

Některá miminka se smějí častěji než jiná, i to je dáno individualitou. První úsměv se v bdělém stavu začíná objevovat až po dosažení věku tří týdnů. Děti tak reagují na lidi kolem sebe, na předměty či na různé signály. Na začátku se miminka smějí jen ústy, později se jim rozsvítí smíchem celý obličej a pusinka se celá roztáhne.
Co tím děti vlastně říkají?

Přece vás vyzývají k tomu, abyste s nimi dováděli, hráli si, prostě byli s nimi. Úsměv a smích používají jako komunikační prostředek, nic jiného zatím nemají (kromě pláče, samozřejmě). Když se zasmějete, reagují stejně i ony. Podle psychologů hrají rané úsměvy velmi významnou roli při vytváření vazby mezi dítětem a rodičem.

První skutečné úsměvy se vždy objevují v reakci na podněty z okolí - a obvykle na vaši přítomnost nebo přítomnost dalších blízkých lidí. Zpočátku reaguje dítě na váš hlas, později, kolem pátého týdne, už ale reaguje i na lidskou tvář. Rané úsměvy jsou též spojeny s jinými typy dětské zkušenosti - a souvisejí především s dětskou schopností učit se od okolí. Co to tedy všechno znamená? Děti se rády usmívají, protože vidí, že jejich úsměv těší okolí.

Jakmile na tohle přijdou, začnou se smát stále častěji. Vždyť je to tak příjemné, když má máma radost, ne? Dítko si jednoduše začne spojovat své chování s pozitivní reakcí dospělých lidí.

Více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Maminka.

Témata: Děti, Časopis Maminka, Novorozenec, Obrovská radost, Dětský, Tik, Vědomý úsměv, Úsměv, Komunikační prostředek, Výraz obličeje