Maminka.czDěti a mateřství

Uspávačky skřítka Zamhouřílka pro všechny děti a pro každé zvlášť

redakce 29.  3.  2010
Jak uspat dítko, které ani po dlouhém dni oči nezamhouří? Účinný recept unavení rodiče malých nespavců vyvažují zlatem.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Někdo uspává nošením a houpavými pohyby, někdo zpívá ukolébavky, někdo počítá ovečky až do úplného vyčerpání…. Rostislav Křivánek na svém synovi Jonášovi s úspěchem aplikoval vlastní uspávačky – básničky, které si hrají s křestním jménem ve všech jeho podobách, zdrobnělinách a zkratkách. K Jonášovi se postupně přidávala jména dětí přátel a známých až z toho po patnácti letech byla básnická sbírka.

Knížku Uspávačky skřítka Zamhouřílka vydalo nakladatelství Barrister&Principal. Originální básničky skvěle doplňují ilustrace Anny Martinovské.

Uspávaček nebo také ukolébavek „pro všechny děti a pro každé zvlášť“ je celkem dvaapadesát, od Adama až po Zuzanu. A nejsou to žádná kratičká říkadla, ale dlouhé básničky, které s příjemnou melodikou rýmu a rytmikou slov poklidně plynou a spolehlivě uspávají...

Kouzelníček Čárymáry

vyčaroval z vodní páry

pět kouzelných prstýnků

pro holčičku Kristýnku.....

S knížkou Uspávačky skřítka Zamhouřílka se tak rodičům a prarodičům dostává do rukou vítaný pomocník. A těm, kteří narození potomka teprve čekají, zase nápaditá inspirace při výběru toho pravého jména.

„Do sbírky jsme zařadili jednak aktuálně nejpoužívanější jména a potom ta, k nimž mám nějaký výrazný osobní vztah. Populační exploze mých přátel ale neutichá, navíc mě hodně inspirují děti ze škol, za kterými jezdím s autorským čtením a takovou malou básnickou dílničkou - abych totiž zažehnal jejich smutnění, že zrovna to jejich jméno v knížce není, zapisuju je před nimi slavnostně do „kouzelného notýsku“ s tím, že se objeví ve druhém díle. Čili mi nejspíš nezbude, než druhý díl opravdu vydat. Koneckonců - šuplík už se plní a vydavatel je báječně vstřícný...,“ říká Rostislav Křivánek.

Rostislav Křivánek

Narozen v Děčíně v roce 1959, absolvent Divadelní fakultu AMU, obor organizace a řízení divadel. Pracoval jako provozní ředitel studentského divadla, jako dramatik a herec na volné noze, novinář, umělecký ředitel hudebního vydavatelství, kreativní ředitel reklamní agentury. V současnosti je na „volné noze“ a věnuje se převážně psaní.
Píše prózu, poezii pro dospělé (Půjčka od Mefista) i pro děti (Uspávačky skřítka Zamhouřílka - Barrister and Principal 2009) a dramata (Masopust, Júdit - nominace na Cenu Alfréda Radoka 1998, Rút), muzikál pro děti Stvoření světa... Od roku 1985 spolupracuje s hudebním skladatelem a malířem Vladimírem Franzem. Je autorem libret k jeho operám Ludus Danielis, Údolí suchých kostí a Válka s mloky, oratoriu Pašijei písňových textů do Franzova baletu Zlatovláska. Příležitostně režíruje a hraje divadlo, například v profesionálním souboru neherců Šrapnel.

Anna Martinovská

Narozena v roce 1985, studuje na Západočeské univerzitě v Plzni, na Ústavu umění a designu, kde je knižní ilustrace jedním z dominantních předmětů. Uspávačky skřítka Zamhouřílka jsou její první vydané knižní ilustrace.

Kontakty

Mediální servis:
2media.cz, s.r.o.
www.2media.cz

Témata: Děti, nominace, Houpavý pohyb, Půjčka, Zdrobnělina, Zlatovláska, Osobní vztah, Kaz, Danieli