Maminka.czPeníze a kariéra

Úsporná řešení pro období krize

Ivana Ašenbrenerová 31.  3.  2010
Pokud nemáte na kontě pár milionů a každý měsíc spíše přemýšlíte, na čem byste mohli doma ušetřit, poradíme vám pár fíglů, které se vám budou hodit v každém případě, i kdybyste vyhráli v loterii.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je vám tak trochu špatně od žaludku, když neustále posloucháte, jak a co se zase zdraží, co vám stát naopak sebere (od ledna se například snížila mateřská a nemocenská), a váš rodinný rozpočet je každý měsíc napjatý tak, že o tom radši nechcete ani mluvit? „Máme spokojené manželství, jediné, o čem se hádáme, jsou peníze. Prostě každý měsíc přijde to samé - proč jsem utratila za tohle, proč jsme to museli kupovat, nebo se diskutuje na téma, jestli vůbec zvládneme dětem zaplatit lyžařský výcvik,“ vypráví Simona (35) z Prahy. „A to podotýkám, že nepatříme k těm sociálně slabším, máme oba dobrou práci, ale milionáři taky nejsme,“ usmívá se tak trochu kysele paní Simona.

Průvan v peněžence

Co si budeme nalhávat - rodina je vlastně taková malá organizace, která hospodaří se svými příjmy a výdaji. Pokud vám doma chybějí peníze, musíte to řešit obdobně jako obrovská firma vyrábějící třeba náhradní díly nebo jogurty. Stát se zase v případě nouze zadlužuje. Firmy mohou dostat úvěr. Ale co vy a vaše rodina? Kdo vám půjčí? Babičky, kamarádi nebo banka? Když se to vezme do důsledků, rodina je na tom vlastně nejhůř - pokud si totiž půjčíte od banky, pak většinou s vysokými úroky. Jak radí finanční poradci, nejlepší je se do těchto situací vůbec nedostat a hospodařit tak, abyste vždy nejprve platili krátkodobé výdaje a teprve pak se „rozšoupli“. Nikdy by to nemělo být opačně.

Jak tedy ušetřit a zároveň si aspoň trochu normálně žít? Naučit se to, i když jste to třeba až doposud dělat nemuseli? Jenže jak to udělat, aby se ze šetření a sledování finančních výdajů rodiny nestala noční můra a začátek konce manželství? Nemusíte se ovšem děsit, podle psycholožky Barbory Krčmářové někdy stačí zapojit pouze zdravý rozum a rozhlédnout se kolem sebe. Šetřit se dá totiž všude, kam se podíváte. Nevěříte? Tak to zkuste… České domácnosti podle údajů Českého statistického úřadu utrácejí nejvíce ze potraviny (kolem 2000 Kč na osobu a měsíc), dále pak za bydlení, dopravu a kulturu.

Kde se dá ušetřit

„My jsme začali tím, že jsme si zapisovali všechno, co jsme ten den utratili. Kromě toho jsem si začala psát lísteček se seznamem potravin, které je nutné koupit, a teprve pak jdu na nákup. Zkuste to taky - aspoň jeden měsíc, možná se vám to zdá jako „hloupost“, ale budete překvapeni, co všechno kupujete zbytečně. Šetřit můžete také v domácnosti - vypínejte počítač, pokud na něm nepracujete, nazapínejte televizi, když se na ni nikdo nedívá. Věděli jste, že přístroje v pohotovostním režimu spotřebují až 45 % své provozní spotřeby? Kupujte úsporné žárovky, nevětrejte celý den a topení nenechávejte zapnuté na nejvyšší hodnotu. Máte-li měřidlo, je nastaveno většinou tak, že se automaticky zapne v okamžiku, kdy se teplota sníží na určitou hranici.

Životní pojistky

Možná si říkáte, že jsme se zbláznili. Kde vzít na životní pojištění, když už jste na tom i tak bídně. Podle finanční poradkyně Marie Čechové, která se zaměřuje na finanční plánování zabývající se zabezpečením rodiny, však v dnešní době nikdo neví, co se může stát, takže je dobré, abyste mysleli i na zadní kolečka. Jak? Proto doporučuje uzavřít životní pojistku (alespoň jeden z partnerů). Životní pojistka má vlastně charakter spoření, protože se nepojišťujete proto, abyste zítra umřeli, ale abyste se svých našetřených peněz dožili a užili si je. Máte-li trochu více peněz, můžete založit dětem stipendijní spoření (na studium) apod. Životní pojistky motivují lidi k tomu, aby se svými penězi hospodařili, protože si musí dát určitou část stranou.

Témata: Časopis Maminka, Peníze a kariéra, Náhradní díl, Kříž, Finanční poradkyně, Životní pojištění, Období, Krize, Lyžařský výcvik, Vysoký úrok, Řešení, Lísteček