Maminka.czPlavání s dětmi

Utonout lze i na suchu! Pozor na záludné sekundární tonutí

Martina Machová 29.  7.  2018
Každý tonoucí by měl po nehodě zamířit do zdravotnického zařízení na pozorování, a to i tehdy, kdy se tonoucí probral a zdá se, že je vše na dobré cestě!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jedinou skutečnou prevencí utonutí malého dítěte je rodič nebo jiná dospělá osoba, která na dítě v bazénu dohlíží. Samozřejmě zde hrají určitou roli i plavecké dovednosti a zkušenosti dítěte, nicméně i lekcemi plavání a sebezáchrany protřelý „plaváček“ se může dostat do problémů, které nebude schopen bez pomoci dospělého vyřešit. V době, kdy se Čechy a Morava pomalu stávají bazénovou velmocí a větší či menší bazén lze najít na zahradě mnohem častěji než rajčata a okurky, je na místě vědět o některých aspektech, které s tak závažným stavem, kterým je tonutí, souvisí. Jedním z takových stavů je i záludné sekundární tonutí.

Dát dítěti na plavání rukávky? Pokus o zabití, říká vodní záchranář

Druhotné tonutí z první ruky

O sekundárním (druhotném) tonutí se příliš nemluví ani nepíše, což je z části pochopitelné, protože nejde o jev zas až tak častý. K sekundárnímu tonutí dítěte může dojít například v situaci, kdy si s primárním tonutím poradí rodiče sami a tonoucí dítě po nehodě rychle nabude vědomí, spontánně se rozdýchá nebo mu je k rozdýchání pomoženo poučeným dospělým. V takové situaci si pochopitelně všichni oddechnou, načež je možné, že se v nevědomosti dopustí zásadní chyby – tedy že nepřivolají Zdravotnickou záchrannou službu! Nicméně je třeba si uvědomit, že i při úspěšné resuscitaci hrozí po vdechnutí velkého množství vody riziko, že dojde k rozvoji nebezpečného plicního edému (tj. otoku plic) a k následnému kolapsovému stavu! A to klidně již v „bezpečí“ domova.

Utonout lze i v pár centimetrech vody: 10 zásad bezpečného koupání

Otok plic se může rozvinout až několik hodin po tonutí!

Otok plic se muže rozvinout i 2 až 24 hodin po samotném tonutí a bez odborné pomoci může dopadnout naprosto fatálně. Každé zachráněné tonoucí dítě (ale pochopitelně i dospělý) by mělo být vyšetřeno ve zdravotnickém zařízení. V naprosto výjimečném případě může k sekundárnímu tonutí dojít i tehdy, naloká-li se dítě při hraní v bazénu abnormálně vody (zakucká se, vdechne vodu). Dva takové případy proběhly americkými médii minulý rok v létě (kauza čtyřletého Frankieho Delgada). První z případů bohužel skončil tragicky. Dle dostupných informací z médií nejevily děti po „plavání“ žádné vážnější problémy, avšak během několika hodin si stěžovaly na bolesti hlavy a obtíže s dýcháním, kašlaly, a dokonce měly zvýšenou teplotu. Dalšími znaky rozvíjejícího se otoku bývá také „bublavé dýchání“ (v hrudníku postiženého při dýchání bublá), dále pak zjevná dezorientace, promodrávání sliznic a nakonec ztráta vědomí.

Malé dítě se topilo, i když mělo plovací kruh

Co možná o tonutí nevíte: Nezdržujte se vyléváním vody a myslete na poranění páteře!

  • Při záchraně tonoucího myslete v první řadě na svou bezpečnost! Zvláště na volné vodě je na místě nekontaktní dopomoc – poskytnutí záchranné pomůcky či předmětu, kterého se může tonoucí chytit. Bohužel i dospělého plavce může stáhnout pod vodu větší dítě bojující o život!

  • Při resuscitaci se z postiženého voda nijak nevylévá; voda z horních dýchacích cest obvykle vyteče sama nebo je vydávena či vykuckána. Voda v plicích se postupně vstřebá. Horlivé „vylévání“ vody ukrajuje drahocenné minuty, během nichž by se zachránce mohl věnovat resuscitaci.

  • Tone-li dítě po skoku do vody, vždy při záchraně myslete na poranění páteře! Každá nešetrná manipulace je při poranění páteře vzhledem k další prognóze značně riziková. Nicméně to pochopitelně neznamená, že v případě, že dítě nedýchá, zanedbáme resuscitaci.

  • Mezi záchranáři je všeobecně známé, že při tonutí v opravdu studené vodě jsou vyhlídky na přežití a zotavení příznivější.

Nenechávejte dítě samotné ve vaně, varuje matka, jejíž syn se utopil
Klára: Stačil okamžik nepozornosti a náš syn (2) se málem utopil
Za podrážděné oči z bazénu nemůže tak úplně chlor. Co tedy?

 

Témata: Zdraví, Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Dovolená s dětmi, Maminka cestuje, Bezpečnost dítěte, Plavání s dětmi, Frankie, kauza, Resuscitace, Zvýšená teplota, Poranění páteře, Páteř v, Kolaps, Vážný problém, Velké množství, Volná voda, Čechy, Morava, Studená voda, Záchranáři, Sucho, Malé dítě, Otok, Velký bazén, Zdraví na Heureka.cz