Maminka.czChování a vztahy

Utrpení matek perfekcionistek... Perfektní chtějí být většinou prvorozené dcery

Martina Machová 20.  10.  2017
„Perfekcionistka je chycená do sítě vlastních vysokých očekávání. Protože tolik očekává od sebe sama, očekává stejně tak mnoho od ostatních…“

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Klára má tříměsíční okatou holčičku. Miminko je zdravé, netrápí ho bolesti bříška, ukázkově přibývá a spinká takřka celou noc. Eliška je zkrátka ideální „tabulkový kojenec“ s jemným a neustále usměvavým obličejíčkem děťátka z reklamního katalogu. Ale i tak je vždy skvěle vypadající Klára naprosto vyčerpaná.

Klára je totiž perfekcionistka. Doma musí být vše jako ze škatulky; parketové podlahy jako zrcadlo, nikde ani smítko či chloupek, ve skříních provoněných mýdlem se hrdě tyčí dle barev a typu oblečení srovnané komínky prádla, balkón přetéká květinami, lednice dobrotami, z trouby voní bábovka (kterou však Klára kvůli postavě nejí).

Perfektní však není jen domácnost, ale i sama Klára. Tři měsíce po porodu je štíhlá jako proutek, vždy bezchybně decentně nalíčená, s promyšlenou ležérností oblečená, s účesem, u něhož zná každičký vlásek své přesné místo. Stejně působí i Eliška; růžovolící, voňavé miminko, které snad ještě nikdo nezahlédl v nevyžehlených dupačkách s flíčkem.

Už asi tušíte, proč je Klára vyčerpaná…

Deník zasloužilé mámy: Pro děti jste jako máma dokonalá, i když to tak necítíte

Perfekcionistka: Chrt honící mechanického zajíce

„Perfekcionistka se snaží být nejlepší a je neustále frustrována a neustále porážena, protože ví, že by to mohla udělat lépe, kdyby… Perfekcionistka se vyčerpává hrou na chrta honícího mechanického zajíce zvaného dokonalý výkon,“ tvrdí známý psycholog a autor několika bestsellerů, Kevin Leman. Perfekcionistky si málokdy řeknou: „Udělala jsem to skvěle! Jdu si lehnout do postele!“

Zřídkakdy si uvolněně vychutnají pocit bezvadně odvedené práce. Jejich nároky jsou obvykle tak vysoké, že i skvěle podaný výkon má vždy nějaký kaz na kráse. Dle Lemana se perfekcionistky nevědomě, kousek po kousku, ničí a jejich nikdy neuspokojený duch trpí.

Perfekcionistky, přestože působí často velmi sebejistě, mají mnohonásobně vyšší sklon k depresím i dalším psychickým problémům. Bohužel se dokonce stávají snadnou obětí poruch příjmu potravy – bulimie či mentální anorexie. Perfekcionistky bývají i přes svou vnější sílu vnitřně nejisté a slabé.

Deník zasloužilé mámy: Chvíle, kdy jsem se přestala snažit být perfektní

Z perfekcionistek každý šílí

Skvělý rodinný terapeut a psycholog Leman navíc dodává: „Perfekcionistka je chycená do sítě vlastních vysokých očekávání. Protože tolik očekává od sebe sama, očekává stejně tak mnoho i od ostatních a výsledkem je, že všichni včetně perfekcionistky začnou pomalu šílet.“

Perfekcionismem a touhou po dokonalosti strádá nejen sama její oběť, ale i její blízcí – nejvíce potomci a také partner (není-li dostatečně asertivní).  

Jsem tak trochu puntičkář

Sklon k perfekcionismu mají prvorozené dcery

Dle psychologů trpí perfekcionismem nejčastěji prvorození a jedináčci. Pokud má prvorozená dcera za otce (popř. matku) velmi autoritativního puntičkáře šetřícího chválou, city, uznáním i pohlazením – snaží se mu malá slečna neustále zalíbit a zavděčit. Jenže podle otce nebývá nic, co udělá, dobré, povedené a úspěšné. Dokonce i sama holčička by zcela jistě měla být pohlednější, upravenější, štíhlejší, inteligentnější apod. 

Taková výchova a především láska, kterou si musí malá slečna zasloužit svými perfektními výkony, ničí její sebeúctu, sebelásku i sebepřijetí. Perfekcionistce se budou vždy zdát její cíle nedosažitelné, neboť mnohdy bývají nereálné. Jenže jak žít, když není „jednička“? Jak naplnit své cíle a očekávání, když už nezbývají síly?

Klára má naštěstí velmi klidného, tolerantního a milujícího partnera, který stav své partnerky i její motivy chápal. Avšak také věděl, že sám nebude nikdy stačit na to, aby Kláru uklidnil a pomohl jí vymanit se ze sítí, které kolem ní upředlo její dětství, dospívání a její přísné nároky na sebe samu. Po několika vážných rozhovorech se Klára s velkou podporou svého partnera rozhodla svěřit své vyčerpané tělo i duši do rukou psychologa. Klára se nyní učí nebýt na sebe tak přísná.

Video: Všední den očima mámy a jak to vidí děti

Matka sdílela fotky postiženého syna na Instagramu, ten je smazal. Proč?
Tereza Černochová: Nejsem ambiciózní matka
Supermámy existují! Matka zachránila syna, na kterého spadla 250kilová kláda
Témata: Chování a vztahy, Dcery, černoch, bábovka, Katalog, Dcera, Bulimie, Utrpení, Matka, Smítko, Známý psycholog, Malá slečna, Kevin Leman, Parket, Prvorozená dcera, Celá noc, Přesné místo, Perfektní výkon, Jak žít, Všední den, Velká podpora, Očekávání, Vlásek, Zrcadlo, Psychický problém