Maminka.czPředškolák

Uvařte si s dětmi pampeliškový „med“: Pobavíte se a pochutnáte si

24. 4. 2012
Uvařte si s dětmi pampeliškový „med“: Pobavíte se a pochutnáte si
Léčivý a chutný pampeliškový sirup připomíná konzistencí i vzhledem včelí med, a podobně jako med se i používá. Jeho příprava je jednoduchá, sběr kvítků příjemný a děti pampelišková alchymie obvykle baví.

Jejich výrazně žluté hlavičky bývají na jaře všude, a tak se nedivte, že tyhle vyzývavé blondýny přitahují děti jako magnet. Dobře se trhají, nikomu to nevadí, za chvíli je z nich velká kytice či roztomilý věneček. Využijte proto této jarní nálady a udělejte si s dětmi pampeliškový výlet zakončený dobrodružným vařením pampeliškového „medu“.

Pampeliška: sirup, salát i opojné víno

Důvodů, proč se pampeliška s naprostou samozřejmostí zabydlela nejen v tradičním českém bylinářství, ale i v kuchyni našich babiček je vícero. Pampeliška je jedna z prvních hojně rostoucích jarních bylin, a jak známo, po jaře bývalo vše zelené v kuchyni i v těle potřebné. Pampeliškové listy se přidávaly do polévek, nádivek, salátů (ve Francii se dokonce bělí a křehčí). Čaj z květů umí uvolňovat hleny a má kladný vliv na dýchací cesty a trávení.

Později se ukázalo, že pampeliška obsahuje řadu vitamínů a minerálů (vitamín C, betakarotén, vitamíny B, draslík, sodík, železo vápník, síru atd.). V kořenu i listech rostliny najdeme látky, příznivě působící při diabetu. A tak se nemůžeme všímavým předkům divit, že pampelišku používali nejen jako zeleninu a léčivku, ale také jako základní surovinu pro výrobu pampeliškového „medu“ a vína.

Pampeliškový „med“: na chleba i do čaje

Užití hustého pampeliškového sirupu je kuchyni totožné s používáním včelího medu. Sirup medovité konzistence lze mazat či kapat na chleba s máslem, nebo jím sladit čaj. Výborná je i osvěžující citronáda slazená pampeliškovým medem. Pampeliškový sirup však není sladidlem ledajakým, neboť jej můžete užívat i jako podpůrný léčebný prostředek při nachlazení a pro lepší trávení.


RECEPT:

300 g, květů, 1,5 l vody, 2 citróny, 1,5 kg tmavého cukru (třtinový či levnější tmavý řepný)

Květy zbavíme zeleného okvětí, propereme, zalijeme horkou vodou a necháme 24 hodin odstát. Poté výluh scedíme, květy vymačkáme, do tekutiny přidáme šťávu z dvou citronů a cukr. Vše pomaličku svaříme do zhoustnutí. Teplý sirup lijeme do sklenic se širokým hrdlem, sklenice uzavřeme. Zavaření není potřeba, o konzervaci se postará cukr. Naplněné sklenice uchováváme v tmavé a spíše chladnější místnosti.

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Výživa a stravování, UVA, Včelí med, Med, Léčebný prostředek

Mohlo by vás zajímat
Žena vůbec nevěděla, že je těhotná. Dítě porodila u švagrové na záchodě
Po letech: Nafotili znovu oblíbené fotky z rodinného alba. To musíte vidět!
Sedm znaků, podle kterých poznáte, že z dítěte roste psychopat
Poznáte moluska? Podívejte se, jak vypadají a jak se jich zbavit
Po císaři dávají lékaři dětem cumlat tampon z vaginy matky. Proč?
Maminka roku: Čekala holčičku a věděla, že nepřežije!
Žádost o rodičovský příspěvek: Návod, jak a kde rodičák jednoduše vyřídit
Monika Bagárová porodila. Holčička má netradiční jméno po babičce
Narážky na tělo po porodu ignorujte, radí. Jak vypadá po třech dětech?

Horoskopy

Lev Konec pracovní doby je malým vysvobozením. I když si svůj úspěch mezi kolegy užíváte, jste rádi úspěšní…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Soběslav, Virginie, Virginia





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné