Maminka.czZdraví

Už je zase nachlazené? Dávejte mu jogurt a kefír, posilují imunitu!

Simona Procházková 8.  12.  2019
Co všichni víme o mléčných výrobcích? Že jsou významným zdrojem vápníku potřebného pro zdravý růst kostí a obsahují bakterie, které dělají dobře našemu trávení. Méně se ale ví, že mléko a výrobky z něj, zejména ty zkvašené, dokáží výborně podporovat obranyschopnost a zvyšovat odolnost proti virózám a infekcím. Proč je co nejčastěji zařazovat do dětského jídelníčku?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Jako rodiče se významně podílíte na zdravém růstu a vývoji svých ratolestí. Mimo jiné také tím, jak zodpovědně dbáte na jejich stravu. Každodenní výživa totiž ovlivňuje nejen správný rozvoj mozku, nervové soustavy, myšlení, kostry i motoriky, ale podílí se rovněž na rozvoji imunity. Víte, že až 70 % buněk imunitního systému se nachází v trávicím traktu? Přirozenou obranyschopnost si tak dítě již od útlého věku postupně buduje právě zejména přijímanou potravou.

Už zase máte doma maroda? Posilujte imunitu, poradíme jak!

V zimě je potřeba pomoci!

Zejména v chladném období roku jsou častým problémem dětí nejrůznější virózy a infekce dýchacích cest. Potíže se navíc opakovaně vrací a do ordinace pediatra pak docházíme s potomky víceméně pravidelně. Nejde ale o nic výjimečného. „Nemoc patří k vývoji imunitního systému dítěte. Nežijeme ve sterilním prostředí: Máme kolem sebe bakterie a viry a je normální, že jsou děti nemocné. Imunita se s věkem vyvíjí, je jen třeba podporovat ji, aby dělala, co má,“ říká pediatr a primář dětského oddělení Vítkovické nemocnice v Ostravě MUDr. Jan Boženský. Obranyschopnost dítěte je proto potřeba posilovat, nejlépe samozřejmě přirozenou cestou. A důležitou kapitolou je právě strava, která by kromě ovoce a zeleniny, bohaté na vitaminy a minerály, měla obsahovat mléčné výrobky.

Jí vaše batole málo zeleniny? Hrozí mu cukrovka i potíže se srdcem!

Místo slunce mléko!

Kromě vápníku a jódu jsou mléko a výrobky z něj bohatým zdrojem vitaminu D, kterého se nám v zimních měsících příliš nedostává, jelikož jej získáváme ze slunečního svitu. Je nenahraditelný pro veškeré fyziologické funkce v organismu. Vedle dobře známé úlohy při tvorbě nové kostní hmoty zasahuje do obranných reakcí i metabolismu. „Zvláště v zimním období se tedy musíme spolehnout na zvýšený přísun vitaminu D ve stravě. Velmi vydatným zdrojem je mléčný tuk, který požíváme v podobě másla, smetany a je přítomen také v plnotučném mléce. Lze tedy jednoznačně doporučit, aby v zimním období děti i dospělí měli ve své stravě mléčné produkty zařazeny v dostatečné míře,“ zdůrazňuje přední imunolog, profesor RNDr. Jan Krejsek, CSc, z Fakultní nemocnice v Hradci Králové. 

Prevence proti nachlazení!

V zimních měsících je velice důležité, aby každodenní jídelníček dětí obsahoval alespoň tři porce mléčných výrobků. Jak je ale do potomků „dostat“? Když chystáte snídani, doplňte ji sklenicí mléka, ať už teplého nebo studeného, k svačině do školy přibalte alespoň jeden zakysaný mléčný výrobek, ideálně středně tučný jogurt nebo kefírové mléko. Během dne se snažte nabízet dětem kousek sýra, tvarohový dezert nebo pomazánku.

Riziko virových infekcí je v průběhu zimního období vysoké a dostatečný příjem vitaminu D pomůže uchránit před nepříjemnými důsledky. „Vitamin D je nezbytný pro tzv. homeostatické regulace obranného zánětu. Je zapotřebí, aby intenzita zánětu odpovídala závažnosti podnětu. Musíme tedy zabránit přemrštění obranné reakce organismu. Přesně k tomu slouží dostatečná hladina vitaminu D. Lze tedy shrnout, že v chladném období je potřeba vitaminu D, zvláště u dětí, v porovnání se zbytkem roku zvýšena. V té nejvýhodnější a nejlépe vstřebatelné formě ho můžeme získat právě v mléčných výrobcích,“ vysvětluje profesor Jan Krejsek.

Zdravá střeva jsou základ. Jaké "hodné" bakterie dítě potřebuje?

Nevěřte mýtům!

Intolerance, alergie, zahleňování? V případě zdravých jedinců není na místě se obávat a mléčné výrobky v jídelníčku omezovat. Mléko, zvláště pak to čerstvé a plnotučné, je z výživového hlediska velmi bohaté. „Obsahuje všechny základní živiny v optimálních poměrech. Má relativně vysoký energetický obsah a je dobře stravitelné. Z tohoto všeho dítě profituje v zimním období, kdy jsou kladeny vyšší nároky na jeho metabolismus a energetické zajištění. Je přirozené, že v zimě nám více chutná strava živočišného původu, je energeticky bohatší. Potřebujeme to, abychom se vyrovnali s účinky chladu a dalšími nepříjemnými dopady zimy,“ říká profesor Jan Krejsek.

Témata: Zdraví, Děti, Péče o dítě a jeho výchova, Imunita, Jídelníček, jogurt, Fakultní nemocnice, Hradec Králové, DAV, Vitamín, Jan Krejsek, Vítkovická nemocnice, Obranyschopnost, Ostrava, Strava, Výrobek, Mléčné výrobky, Kefír, Období roku, Mléko, Zdraví na Heureka.cz