Maminka.czLéto s dětmi

Už jste spali s dětmi pod širákem? Že ne? Jděte do toho, na tento zážitek budete všichni dlouho vzpomínat

Simona Procházková 28.  5.  2022
Chodíte rádi na výlety do přírody, baví vás kempování? Dopřejte dětem trochu dobrodružství a nezapomenutelný zážitek a přenocujte pod širou oblohou. Poradíme, jak tento plán zrealizovat bezpečně a jaké vybavení budete k noci pod hvězdami potřebovat.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Žádný stylový penzion, žádný komfortní hotel… Zkuste pro jednou (a sami poznáte, že když se odhodláte poprvé, ratolesti budou chtít spát venku po celé léto, takže bude následovat podruhé i potřetí…) ulehnout jen tak nalehko, venku, pod nebem plným hvězd. Upřímně, myslím, že přespání pod širákem je jednou z věcí, které by měl každý ve svém životě vyzkoušet. Pro dospěláky velká romantika, pro děti ojedinělá zkušenost, o které budou všem vyprávět. Ovšem aby byl tento zážitek opravdu idylický, je samozřejmě dobré nepodcenit přípravu. Ať už plánujete zkusit bivakování poprvé nebo jste zkušení táborníci, máme pár důležitých rad a praktických tipů.

VIDEO: Pět tipů jak a co sbalit dítěti na tábor

Co si sbalit s sebou?

Žádné jiné ubytování vám nenabídne tak blízký kontakt s přírodou, jako když si ustelete někde na louce nebo v lese. Usínat na čerstvém vzduchu s výhledem na nebe a probouzet se slunečními paprsky, to nic nepřekoná… Pokud předpověď počasí hlásí jasno a teplou noc a vy se rozhodnete vyspat se společně pod širákem na vlastní zahradě, velké přípravy nepotřebujete. Pokud ale chcete zažít větší dobrodružství a vyrazíte do neznáma, klidně i na více nocí, už se vyplatí udělat si před cestou plány a sehnat kvalitní výbavu.

Spacák a karimatka

Základem výbavy je kvalitní spacák a karimatka. I když vyrazíte uprostřed léta, může vás překvapit chladná noc. Spacáky vybírejte podle údaje „komfort“. Extrémní teplotou se sice prodejci rádi chlubí, ale komfortní spánek v teple nečekejte. Rozhodování mezi péřovým a syntetickým spacákem záleží na tom, kde ho chcete používat a jak často. Nabídka v obchodech je ale dnes tak široká, a to i co se tvarů a délek týká, že si vybere každý.

Důležité je také pořídit správnou karimatku. Vzhledem k tomu, že izoluje od chladu od země, neměli byste na ní úplně šetřit. Levné a lehké alu karimatky jsou sice lákavé, ale sáhněte raději po něčem lepším. Vyberte klasickou pěnovou nebo nafukovací. Tu už seženete i v odlehčených a skladných variantách, takže se nemusíte bát těžkého batohu a fňukání dětí, že je „bolí záda a nožičky a mají to moc těžké“.

Objevte nejlepší kempy v Česku. Sem letos musíte vyrazit s dětmi

Aby vás nezaskočil déšť

Pokud se chcete připravit na případný déšť, sbalte s sebou i nějakou plachtu nebo celtu, kterou můžete v případě potřeby rychle natáhnout například mezi stromy. Seženete rovněž i speciální přístřešky pro spaní v přírodě, které jsou lehké, skladné a které snadno kdekoli v terénu rozložíte a připevníte. Pokud je předpověď počasí příznivá, skvěle se hodí i jako další vrstva pod karimatku, která ochrání před chladem a vlhkostí.

Investujte do funkčního oblečení

Jistě, není to úplně nezbytné, noc pod širákem si užijete i v obyčejném svetru a teplákách, ale oblečení z funkčních materiálů, jako je třeba merino vlna, která rychle schne a působí jako tepelná izolační vrstva, která ochrání buď před chladem, nebo teplem, pozitivní zážitek ještě umocní. A co víc, vyhnete se dětskému kňourání a stížnostem typu „mě zebou nožičky“. Vedle toho je dobré přibalit ještě pláštěnku na batoh, která ho ochrání nejen v dešti, ale také před ranní rosou... Vy se tak nebudete muset oblékat do vlhkého oblečení. Hodit se taky budou provaz a nůž, vařič a kvalitní čelová svítilna, tzv. čelovka.

Co si určitě zjistit předem?

Pro první pokusy je ideálním řešením vyzkoušet si přespání venku doma na zahradě. Pokud plánujete vyrazit do přírody, takzvaně na blind, je fajn podívat se předem, kde zhruba byste mohli přespat. Nejenže se tak vyhnete nepříjemnostem v případě nocování na zakázaných místech, jako jsou například první zóny národních parků nebo přírodní památky, ale ještě si můžete naplánovat spaní na krásné louce nebo na skalní vyhlídce. Je také dobré vědět, zda se v okolí náhodou nenachází nějaká nouzová nocoviště v případě, že vás překvapí třeba bouřka. Existuje celá řada aplikací, které vám pomůžou takové přístřešky najít. Vyzkoušejte třeba mapy.cz nebo boudy.info.

Chcete děti seznámit s krásou kempování? Poradíme vám, co všechno potřebujete!

Zásady bezpečného spaní pod širákem

Když už máte sbaleno a zhruba víte, kde v noci ulehnete, je dobré znát pár pravidel, kterými byste se měli při spaní pod širákem řídit.  

  • Vyberte si místo na spaní a zkontrolujte okolí. To, co se může zdát jako skvělé místo k přespání, vás může nakonec pěkně potrápit. Příkladem můžou být vrcholky hor, které lákají k ulehnutí díky krásným výhledům, ale často vás zde překvapí silný vítr. To samé platí také pro břehy jezer nebo řek. Vedle houfů komárů vám noc znepříjemní také chlad a vysoká vlhkost. Nehledě na to, že v případě velkého deště se může hladina rychle zvednout.
  • Ustelte si dál od cest, domů a chatových osad. Vyberte si raději místo v závětří. Pod stromy v lese nebo pod skalním převisem se vám bude spát jako v bavlnce. 
  • Buďte vidět. Ačkoliv by měl člověk spíš tendenci splynout co nejvíc s okolím, opak je pravdou. Určitě nechcete, aby si vás myslivec spletl se schovávající se zvěří. Bohužel je znám nejeden podobný případ, kdy se tak stalo a mělo to tragický konec.
  • Připravte se na déšť. I když je předpověď ideální, příroda je nevyzpytatelná. Ustelte si nejlépe pod skalním převisem, pod stromy nebo mějte nachystaný přístřešek z celty. 
  • Nerozdělávejte v přírodě oheň. V národních parcích a chráněných krajinných oblastech je rozdělávání ohně úplně zakázáno, ale ani v obyčejném lese si nemůžete udělat táborák, kde se vám zachce. Oficiálně můžete rozdělat otevřený oheň 50 metrů od jeho hranice. Nechte tedy opékání špekáčků na zahradu nebo do kempu a uvařte si raději jen něco rychlého na přenosném vařiči. I ten ale položte na plochý kámen nebo udusanou hlínu.
  • Zanechte místo, kde jste bivakovali, ve stavu, v jakém bylo před vaší návštěvou. Biologický opad jako odřezky nebo slupky zahrabejte, všechny ostatní odpadky si odneste zpět do civilizace a dejte je, kam patří, do popelnice nebo sběrného kontejneru.

Kde můžete přespat pod širákem?

Národní parky: využijte nocoviště

V první zóně národního parku se můžete pohybovat jen po vyznačených stezkách, takže doporučujeme využít vyhrazených nocovišť. Jde o oficiálně určená místa, na kterých můžete i v první zóně přespat, a neporušit tak žádné nařízení. Mají omezenou kapacitu a fungují na principu "kdo dřív přijde". Táborák si tu udělat nesmíte, ale můžete si tu postavit přístřešek nebo stan, což se může za deště hodit.

Chráněné krajinné oblasti

Ve všech CHKO můžete přenocovat, kde se vám zrovna zachce. Platí ovšem pravidlo: žádný stan a bez táboráku.

Přírodní rezervace a památky

Ty raději jako možnost k přenocování úplně vynechte. Pravidla jsou zde přísnější a oproti národním parkům nenabízí ani žádné alternativy.

Území obce nebo soukromý pozemek

Vše si raději ověřte dopředu. Místní vyhláškou může být na celém území konkrétní obce zakázáno táboření i nocování. Neděje se tak moc často, ale stejně si to před cestou na obecním úřadě raději ověřte. Ať už jde o les nebo louku v soukromém vlastnictví, bivakovat můžete, kde chcete. Jakmile byste ale chtěli tábořit (se stanem a táborákem), musíte už mít souhlas vlastníka. Ideální je domluvit se předem.

Léto s dětmi

Hledáte inspiraci, co podniknout a kam vyrazit s dětmi  o prázdninách? Kde si užijete sport, zábavu a dobrodružství? Přinášíme spoustu inspirativních nápadů, praktických tipů a rad. Dozvíte se, kde najdete nejkrásnější místa na výlety, rodinné cyklo a pěší turistické stezky, kam se vydat za kulturou, kde objevíte zajímavá místa. Nechybí ani praktické tipy a důležité informace, týkající se dovolené a cestování, které potřebujete vědět.

Témata: Děti, Dovolená s dětmi, Kam s dětmi, Tipy na výlet, Cestování, Prázdniny, Za zábavou, Maminka cestuje, příroda, Léto s dětmi, Výlety, romantika, Bouřka, Dobrodružství, Kempování, Skvělé místo, SPA, Závěť, Zážitek, Přístřešek, Popelnice, Les, Výlet, Táboření, Sběr