Maminka.czTipy a rady porod

Už můžete tlačit! Poslechnout povel, nebo důvěřovat svým pocitům?

Michaela Láchová 11.  4.  2019
Už už vidíte cílovou pásku, je téměř na dosah. Za chvíli budete své vytoužené miminko držet v náručí. Stačí jen pořádně zabrat. A vy to dokážete! Zvlášť když budete vědět, jak na to. Pak totiž můžete být ve vysněném cíli mnohem rychleji.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pro některé mámy je porod během na krátkou trať, některé si zaběhnou klasický maraton. Na každou z nich ale čeká v cíli ta nejcennější medaile v podobě štěstí svázaného do uzlíčku. Po různě dlouhé „etapě“ první doby porodní všechny čeká takzvaná vypuzovací fáze. Doba, kdy vytlačí miminko porodními cestami na svět. A právě to, jak efektivně žena dokáže zatlačit, jí může pomoci druhou dobu porodní významně zkrátit. 

V porodnicích se bohužel stále tlačí na povel, říká porodní asistentka

Z obou mých porodů mi v hlavě zůstalo mnoho vzpomínek na slova lékařů a sestřiček, rady, které mi udíleli. U obou porodů hlavně na větu: „Ještě nesmíte tlačit, až vám řeknu.“ Právě tyhle okamžiky mi připadaly asi nejnáročnější z celého porodu. Horší než porod hlavičky nebo ramínek. Protože když už mi tlačit dovolili, byla to vlastně úleva. 

V jaké poloze budete rodit? Porody na zádech jsou prý delší až o 20 minut

Můžeme rodit!

Pojďme si o téhle fázi něco povědět, abychom si ujasnili, o kterou přesně jde. Druhá doba porodní začíná úplným rozvinutím branky dělohy a končí porodem dítěte. Je to vlastně chvíle, kdy porodní asistentka zavelí, že jste otevřená na deset centimetrů a „můžeme rodit“. Zároveň přicházejí častější, silnější kontrakce, které trvají déle. U prvorodiček netrvá většinou tato fáze více než hodinku, vícerodičky obvykle miminko porodí do půl hodiny.

„Název ‚vypuzovací‘ popisuje, že v této době je dítě nejen tlačeno silou děložních kontrakcí, ale i aktivní spoluprací maminky. Ta zapojuje svaly břišního lisu, takzvaně tlačí, a tím dítě vypuzuje porodními cestami ze svého těla,“ vysvětluje MUDr. Antonín Pařízek ve své Knize o těhotenství, porodu a dítěti (Galén, 2015) s tím, že rozvinutá neboli „zašlá“ branka se může někdy ohlásit pocitem na zvracení nebo přímo zvracením, jindy sestup hlavičky na pánevní dno vyvolá právě tlak na konečník a nutkání k tlačení. V této fázi ještě většinou lékaři povzbuzují maminku, aby kontrakce „prodýchávala“, dokud není potvrzeno, že hlavička dokončila vnitřní rotaci. „Pokud žena začne tlačit dřív, hrozí, že se jednak vážně poraní, jednak že dojde k porodu porodnickými kleštěmi nebo s použitím zvonu, odborně vakuumextraktoru,“ doplňuje lékař. 

Nestudoval jsem dvacet let medicínu, abych si k vám klekal! Šup na kozu

Jak správně zabrat? 

„Když přijdou první tlaky na konečník, většinou to znamená, že miminko postoupilo do nižších rovin pánve a porod se blíží. Maminka si může začít takzvaně přitláčet. Je důležité, aby dbala rad porodní asistentky nebo lékaře, jestli je pro maminku i plod vhodná doba na tlačení. Na základě vaginálního vyšetření je třeba posoudit, zda je plod v poloze vhodné k tlačení. Plod uvnitř těla ženy krátce před porodem provede takzvanou vnitřní rotaci, což laicky znamená, že se obličejem otočí k páteři matky. V této chvíli je připraven vstoupit do porodních cest nejmenším průměrem hlavičky,“ vysvětluje Bc. Vladimíra Toplaková, porodní asistentka a maminka čtyř dětí.

 

Když nastává čas tlačení, je dobré zaujmout polohu, která využívá gravitační síly.

 

V různých porodnicích se setkáme také s různým přístupem personálu. Někde se rodičky k tlačení slovně povzbuzují, jinde dávají přednost spontánnímu chování budoucí maminky. „Zdá se, že prvorodičky je lépe povzbuzovat, zkušené vícerodičky si často již poradí samy,“ doplňuje lékař ve své knize. Když už tedy nastává čas tlačení, je důležité zaujmout vhodnou a v rámci možností pohodlnou polohu. „Vhodná poloha k tlačení je ta, která využívá gravitační síly. Nejčastěji vestoje, s pokrčenými koleny co nejvíce od sebe. Výborná poloha je vsedě na bobku, opět s koleny hodně od sebe. Pánev je v těchto polohách více otevřená a miminko snáze prostupuje porodními cestami. Další vhodnou polohou je pozice na všech čtyřech, kdy při tlačení maminky opět široce rozevřou kolena a sednou si na paty. Zkrátka při porodu prostorově bojujeme o každý milimetr v pánvi ženy,“ říká porodní asistentka. 

Jak rodit, když nechcete vleže? Každá porodní poloha má svou funkci

Techniku lze nacvičit!

Porodní cesty jsou tedy otevřené, hlavička miminka je zatím na začátku pochvy. Přichází kontrakce – a vy ji naplno využijete. Je tady, aby vám pomohla, ale sama nezvládne udělat veškerou práci. Mimo kontrakci nikdy netlačte, zbytečně byste se namáhala a efekt by nebyl téměř žádný. Tlačení lze v podstatě přirovnat k tomu na stolici. „Techniku tlačení lze nacvičit. 

Rodíme tak, jak žijeme! Dá se dopředu odhadnout, jaký bude váš porod?

Dříve se podporovalo takzvané řízené tlačení – nadechnout, zadržet dech, bradu na prsa, chytnout se pod koleny a tlačit na konečník. V současnosti moderní porodnictví od řízeného tlačení upouští. Důležité jsou vlastní pocity maminky tlaku na konečník. Doporučuje se naopak tlačit při výdechu,“ popisuje Vladimíra Toplaková s tím, že velkým pomocníkem při nácviku správné techniky tlačení je využívání balonku Aniball. „Zavádí se do pochvy od šestatřicátého týdne těhotenství až do porodu. Nejenže balonek dokáže připravit porodní cesty, ale simuluje i pocity tlaku na konečník při prostupu hlavičky porodními cestami a maminky tento tlak pak při porodu nepřekvapí,“ dodává. Navíc je i dobrou prevencí proti poporodní inkontinenci. 

Proč stále rodíme vleže? Budete se divit!

Nácvik dýchání i tlačení a možnosti poloh, které jsou vhodné pro druhou dobu porodní, můžete absolvovat v rámci předporodního kurzu. Vybírejte ale pečlivě a vždy si přečtěte anotaci každého z nich, ideálně si jej nechte doporučit od zkušenějších maminek. Pokud chcete mít u porodu kromě partnera i další spřízněnou duši a obáváte se, že ji v porodnici nenajdete, vezměte si s sebou zkušenou porodní asistentku, se kterou se sejdete ještě před porodem a vše pečlivě proberete. A hlavně, věřte sama sobě a svému miminku, které vám při své cestě ven napoví, co je třeba v danou chvíli dělat. 

Znáte Aniball? 

Klepněte pro větší obrázek

Aniball je zdravotní pomůcka, která primárně slouží k tomu, aby žena objevila své pánevní dno, jeho sílu, a pochopila, na jakém principu funguje. Slouží k předporodní přípravě a regeneraci svalstva po porodu. Je určen k procvičování svalstva pánevního dna, přípravě porodních cest a zpevnění svalstva pánevního dna po porodu. Patří mezi efektivní pomůcky na posílení pánevního dna pro ženy trpící stresovou inkontinencí. Více na aniball.cz 

Rodila poprvé, do nemocnice nechtěla. Syn přišel na svět v přírodě
Témata: Těhotenství, Porod, Miminko, Od těhotenství k porodu, Tipy a rady porod, porodní poloha, Maminka, Vladimír, Kontrakce, Galén, Povel, Poloha, Tlačení, Asistentka, Porodní asistentka, Maraton, Konečník, Hlavička, DNA, Kleště