Maminka.czPorod

Už nechcete celulitidu? Popožeňte lymfu!

Jana Knaislová 10.  5.  2012
Už nechcete celulitidu? Popožeňte lymfu!
Když se vám objeví na stehnech a zadečku, zkazí vám to náladu vlastně do konce života. Celulitidy se nikdy nezbavíte úplně. Ale pod kontrolu ji dostat můžete docela snadno!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

V jednom nehezkém vtipu je otázka: „Víte, proč muži nemají celulitidu?“ A hned následuje odpověď: „Protože je hnusná!“ A bohužel to tak je. Celulitida neboli pomerančová kůže je takřka výhradní doménou žen. Ale pokud se domníváte, že jen těch, které řeší kila navíc, mýlíte se. S hrbolky na zadečku, stehnech, ale i bříšku nebo pažích se trápí takřka 90 % žen, štíhlé nevyjímaje. Její vznik totiž nesouvisí pouze s nadváhou, ale především s vlastnostmi ženské tukové tkáně, která má nepravidelnou strukturu. Dalšími faktory podepisujícími se na vzniku pomerančové kůže jsou pak ženské hormony (hlavně estrogen) a případná hormonální léčba, dědičnost, nedostatečná činnost krevního a lymfatického systému (která znamená zadržování vody v těle), špatný životní styl provázený nevhodným pitným režimem, nevyhovujícím jídelníčkem plným cukrů a tuků a nulovým pohybem. A pomerančovou kůži mají na svědomí také stres a volné radikály.

Komplikovaný případ

Právě proto, že je za vznikem celulitidy tolik faktorů, je takřka nemožné ji ze zadečku, stehen či dalších částí těla jednou provždy vymazat. Některé z nich ani ovlivnit nelze -například dědičnost nebo činnost hormonů. Ale s jinými příčinami můžete naštěstí zatočit docela hravě. Změnou životního stylu! Vidíte? Zase o důvod víc to s ním zkusit, nebo vás neláká vidina hladkého zadečku na letních přeplněných plážích? To, že celulitidou trpí i superštíhlá modelka Kate Moss, přece neznamená, že to necháte jen tak. Kdepak. Hezky vezměte rozum do hrsti a začněte krok za krokem tak, jak vás to spolu s odborníky v každém čísle Diety učíme, pozvolna měnit životní styl.

ČTĚTE TAKÉ: Horoskop na květen 2012

Jednoduché, ale účinné

V první řadě omezte stres - to prospívá nejen pokožce. Začněte správně pít, aby mohla lépe probíhat látková výměna v těle, které se právě dostatkem tekutin snáze zbavuje škodlivin, jež by se jinak hromadily. Zamyslete se nad tím, jak byste se mohla hýbat. Chůze bohatě postačí. Nebo plavání, kolo, in-line bruslení. Na celulitidu totiž nepomáhají ani tak posilovací cviky, jako spíš přirozený pohyb, který rozproudí lymfu i krevní oběh. A když si představíte, že místa s dolíčky v kůži jsou něco jako ucpané silnice v dopravní zácpěUž zahájením pohybu a zlepšením pitného režimu z těchto míst "vyplavíte", co tam být nemá.

Pomoct si samozřejmě můžete i lepším stravováním. Tuky, cukry, to všechno jsou věci, které podporují tu pomyslnou dopravní zácpu v místech s celulitidou. Vy potřebujete stravu lehčí, se kterou si tělo snadno poradí a zbude po ní v organismu minimum škodlivých nebo odpadních látek. Proto hodně dbejte na přísun čerstvých potravin, také z nich vařte. Na polotovary zapomeňte, je v nich mimo jiné spousta soli, která opět zadržuje vodu v těle a nechtěně podporuje intenzitu celulitidy.

Nejen kosmetický problém

Zatímco vás pomerančová kůže trápí hlavně z estetického hlediska, věřte, že je to do značné míry i problém zdravotní. Už proto, že signalizuje, že s vaším životním stylem nebo zdravotním stavem není něco docela v pořádku. Ale hlavně OE celulitida ve své extrémní formě může přerůst ve zdraví ohrožující otoky (lymfedémy, lipedémy) nebo za ně může být mylně zaměňována! Pravda však je, že většinu populace stiženou celulitidou souží naštěstí její daleko mírnější forma.

Dolíčkatá typologie

A když už jsme u toho, víte, že celulitida má jakýsi žebříček "vydatnosti"? První stupeň pomerančové kůže není na první pohled vidět. Musíte stlačit kůži například na stehnech, aby se objevila. S takovou si tedy asi ani dělat hlavu nemusíte. Spíše se preventivně snažte, aby se nezhoršila. Druhý stupeň celulitidy si vysloužil přezdívku "modelkovský". Je bohužel vidět, když stojíte, ale jakmile si lehnete, zmizí. Je asi nejrozšířenější a i v tomto stadiu se dá hodně udělat OE viz výše. Zabojovat můžete také proti třetímu stupni celulitidy, kdy už hrbolky vidíte i vleže, můžete cítit, že je kůže v místech postižení mírně bolestivá. Pravdou ovšem je, že i když se "přetrhnete", lepší než druhý, modelkovský stupeň celulitidy už z toho nebude. Ale přesto to určitě za námahu stojí! Nejtěžší a nikdy nekončící boj čeká ty, které postihne celulitida čtvrtého stupně. Pak už je tkáň ve stadiu, kdy vlastně ztvrdla, tukové buňky se jakoby zapouzdřily, nevybíravě bolí a lepší vyhlídky než stupeň třetí vás ani při největší snaze zřejmě nečeká. I ten bude ale lepší než lenivé nebo rezignované smíření se stavem pokožky a zdravotního stavu jako takového, protože třetí i čtvrtý stupeň celulitidy obvykle provází lidi trpící výraznou nadváhou či obezitou a dalšími závažnými potížemi se zdravím.

Doplňková terapie

Nechce se vám věřit, že jen změna životního stylu vám s celulitidou nepomůže? No, jak to jen říct- nepomůže. Ale je to ten zásadní krok, ke kterému můžete přidat ještě další zbraně! Které to jsou?

MASÁŽE

Sama doma při sprchování, s kartáčem nebo jinou masážní pomůckou (některé se vyrábějí přímo na boj s celulitidou) dokážete s pokožkou pravé divy. Pravidelné, krouživé masážní pohyby ji totiž geniálně prokrví, "popoženou" lymfu a dolíčky zase budou mít o důvod víc dát se na ústup. O to větší, když takovou masáž doplníte sprchováním střídavě studenou a teplou vodou (zase je to dobré pro prokrvení) a na závěr použijete balzám, gel nebo krém určený pro boj proti celulitidě. Pokud se vám nechce bojovat s pomerančovou kůží osobně, skvěle na ni zabírají tzv. lymfatické masáže! Vybrat si můžete přístrojové nebo ruční (jsou účinnější) a spolehněte se, že ty dokážou opravdu hodně. Rozproudí lymfu, jak už jejich název napovídá. A to je velký kus práce, protože spolu s dobře fungujícím lymfatickým systémem se tělo také zbavuje snáze nečistot. Celulitida zase začne prohrávat.

ZÁBALY

Kosmetická a wellness studia nabízejí také účinné zábaly. Někdy se doplňují k lymfodrenáži, jinde je můžete absolvovat samostatně. Tak jako tak se při nich pokožka v postižených partiích natře speciálním, prokrvení pokožky podporujícím balzámem (může hřát nebo chladit), pak vás zabalí do unikátních obinadel nebo třeba "jen" do pružné fólie, a nechají balzám proti celulitidě působit.

PŘÍSTROJOVÉ ZÁZRAKY

Velký boom v poslední době zažívají přístroje proti celulitidě. Pracují většinou na bázi podtlaku OE kůže je tedy jakoby nasávána a zase povolována a nahromaděné tukové buňky "rozmasírovány". A vy si u toho jako u všech procedur kosmetických a wellness studií ještě báječně odpočinete.


A co vy? Trápí vás celulitida a svůj život zasvěcujete nekonečnému boji proti dolíčkům nebo to neřešíte? Podělte se o svůj názor na webu Nerozhodni.cz.

Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Předškolák, Školák, Batole, Kojenec, Jen pro maminku, Časopis Dieta, Kate Moss, Plný cukr, Přirozený pohyb, Celulitida, Lymfatický systém, Zásadní krok, Velký boom, Druhý stupeň, Látková výměna, Zdraví ohrožující, Kosmetický problém, Komplikovaný případ, Hormonální léčba, In-line brusle, Pomerančová kůže