Maminka.czBatole

Už nejsem mimino! Jsem batole! Koukej co už umím

Martina Machová 13.  5.  2016
Už není kojenec, už je batole; malý človíček, který během jednoho jediného roku udělal neuvěřitelné pokroky ve všech směrech svého života!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Dort s  jedinou svíčkou bývá ten nejdojemnější narozeninový dort, který kdy upečete či objednáte. Tolik se toho změnilo! Z bezbranného uzlíčku se během dvanácti měsíců stala „motorová myška“.

Dort k prvním narozeninám: Co může a nesmí obsahovat

Ta neustále něco zkoumá, někam leze, padá, chechtá se, pláče, žvatlá, krámuje, patlá – zkrátka už umí tolik věcí, o kterých se vám před rokem ani nesnilo. Váš byt jak klícka se po nájezdech malého objevitele občas jeví tak, jako by se jím přehnala menší přírodní katastrofa.

 Co všechno roční batole umí, co všechno se za rok naučilo?

Zkus mě chytit!

Mnoho ročních dětí začíná či začalo chodit, první nesmělé a nemotorné krůčky, které často končí pádem na zadeček, jsou pro batole převratným momentem. Pokud se na svět pokusíte podívat jeho očima, musí vám být jasné, že dítko, které se ze čtyř končetin postaví na dvě, bude svou novou dovedností naprosto uchvácené.

Najednou je tak nezávislé! Má rozhled, při pohybu má volné ruce, pokud mu to sebevědomí a odvaha dovolí, chvátá za každou zajímavou věcí, na kterou už umí perfektně ukazovat svým neposedným ukazovákem. Ten ostatně s nadšením používá k průzkumu dírek a otvorů všeho druhu – což může být potencionálně nebezpečným zdrojem úrazů!

Dětská pojistka mi neodolá!

Ruce ročního batolete začínají být neobyčejně šikovné, velmi obratný palec a ukazovák umí divy. Jako dokonalá pinzetka seberou tyto dva prsty každé smítko a drobek. Nebraňte jim v tom! Vždyť jde o skvělý spontánní trénink jemné motoriky.

Některá roční batolata už také dokážou nabrat jídlo lžící, bohužel cesta do pusy je ještě tááák dlouhá! Práce zápěstí a koordinace pohybů ruky se však rychle zdokonaluje a během několika týdnů až měsíců se s vaší pomocí zlepší i stolování.

Už zhruba okolo 15 měsíců lze pozorovat pozoruhodnou koordinaci práce zápěstí a směru pohybu ruky. Ale znáte to: „Všechno dobré může být i k něčemu zlé!“. Proto v těchto souvislostech pečlivě hlídejte kohoutky s horkou vodou, zajistěte všechny knoflíky na troubách a čisticí prostředky se šroubovacím  uzávěrem raději naprosto uschovejte z dosahu malého průzkumníka (byť mají na uzávěru dětskou pojistku, se kterou si však spíše neporadí dospělí než děti)!

Táta, máma, bába…

Činnost a gesta jsou pro batole stále mnohem zajímavější než slova, i když už svou „třetí ruku“ – ústa, pomalu začíná používat i k vytváření prvních slůvek, než jen k „průzkumu terénu“. Nicméně nad slovy ještě v mnoha případech vítězí gesta – například natažené ruce směrem k zajímavé věci či rodiči.

Mnoho dětí má pestrou škálu svých vlastních dorozumívacích gest, některá jsou pro nás naprosto srozumitelná, jiných si všimnou jen maminky a jedinci s dobrým pozorovacím talentem. Ti poznají, že se podle mimiky či gest chce dítěti například čůrat, nebo touží odejít, chce podat určitou věc atd.

Z palety užívaných slov vítězí na plné čáře, a mimochodem ve všech kulturách, krátká jedno až dvouslabičná slova typu „ba, ta, ma, baba, tata, papa…“. Ostatně víte, že máma a táta jsou v mnoha jazycích právě dvouslabičná?

Žiju „TADY A TEĎ!“

Batolata žijí přítomným okamžikem, zkrátka „TADY A TEĎ!“ – to jim mnohdy můžeme závidět. Batole zásadně neplánuje, nepředvídá, zkoumá a hlavně chce! (I proto je ve výchově malých batolat neefektivní sáhodlouhé vysvětlování příčiny a následku.) Mnohá batolátka se v tomto ohledu chovají jako horkokrevní temperamentní machos, chtějí vše okamžitě, jsou značně impulsivní a nestálá.

Jistou naději nám však skýtá skutečnost, že se naši maličcí nejvíce učí nápodobou, kopírují nejen naše chování a reakce na různé situace, ale i naše gesta. I když ona to vlastně může být i nevýhoda, že… A pozor, i roční batole už obvykle dobře rozumí vašemu „NE“.

Proboha, nechoď pryč!

Někdy mezi rokem a rokem a půl začínají batolata pociťovat mnohem silněji strach z odloučení od milované osoby. Strach z odloučení se pak blíží ke svému vrcholu mezi 2 a 3 rokem. Tento strach je v nás dle některých psychologů zakódován evolučním vývojem. Proč?

Jak si poradit se separační úzkostí

Strach z odloučení od matky totiž chránil prudce se motoricky rozvíjející dítko před tím, aby pod náporem euforie z nově objevených pohybových dovedností neuteklo objevovat úžasný, a nyní tak snadno dosažitelný svět do nebezpečné „divočiny“.

Témata: Děti, Rodina, Batole, Smítko, Evoluční vývoj, Katastrofa, Roční batole, Myška, Přítomný okamžik, NEJ, Drobek, Mimino, Trouba, Dětská pojistka, Pojistka, Narozeninový dort, Koordinace, Odvaha, Motorová myška, Mimi