Maminka.czJen pro maminku

Už nekojím! Dokážu se opět společensky bavit?

Zuzana Šustová 9.  5.  2013
Už nekojím! Dokážu se opět společensky bavit?
Ještě během kojení, když jsem se pokusila dát si skleničku vína nebo pár doušků piva, na mě během pár minut dolehl tíživý pocit, že jsem místo lehkého opojení skočila rovnou do kocoviny. Po jedné deci! Stejné je to teď po ukončení kojení.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Chce to trénink

Ale možná je to tím, že jsem vlastně nikdy nebyla pořádně zvyklá pít. Neumím to. Stačí mi málo a hned mi zrůžoví tváře. Takže teď, po víc jak roce (i s těhotenstvím), co jsem si alkohol odpírala, mě každá štamprle hned ukládá do postele. Je to zvláštní.

Před třemi lety, když jsem čekala první dceru, jsem si i několikrát týdně, zvlášť v létě na zahrádkách restaurací apod., dávala až tři piva a nic to se mnou nedělalo. Dokonce jsem si někdy dala i čtyři (ovšem tajně, aby manžel nevěděl, ehm), když se třeba v restauraci sedělo dlouho. Druhé těhotenství i druhé ukončení kojení je však jiné.

Asi stárnu

A tak mi každé procento alkoholu rychle stoupá do hlavy. Ale pravda je, že mi obdobný stav po odstavení mimina popisovaly i další přítelkyně. Jak člověk odvykne běžnému popíjení, po delší době je to pro "očištěné" tělo šok. Proto si napoprvé a klidně i napodruhé, napotřetí dávejte pozor, aby vám nebylo zbytečně špatně. S bolehlavem a žaludkem na vodě se dost nešťastně pečuje o dítě na mateřské.

Co jsem objevila

Během loňského léta, když už jsem byla pěkně zakulacená, no možná spíš jen nekontrolovaně tlustá, s druhým miminem, mi velmi zachutnal jeden typ drinku. Limonádová pivíčka. Případně ovocnými šťávami ochucené vinné nápoje. Vyrábí je několik značek, mají různé příchutě a obsahují obvykle jen 2% alkoholu. I dnes, ačkoliv perlivé nápoje nemám ráda a po sodovce mě pálí žáha, takže ji už roky nepiji vůbec, mi radlery a podobné mixy stále chutnají a vyhovují. Mohu jich vypít i několik za celý večer a stále jsem jaksi v pohodě, přitom se náramně bavím i v lehce přiopilé společnosti.

Hlavně komfortně a sexy

Pro návrat do příjemně prožité noci mimo domov je kromě počáteční alkoholové či tabákové ostražitosti důležitá ještě jedna věc. Oblečte si něco, v čem se cítíte opravdu dobře. Po graviditě a kojení se vám pravděpodobně změnily tělesné proporce. Abyste si tedy nepřipadala jako úplně nová, cizí žena, je chytré vzít si na sebe něco šikovného. Osobně se poslední dobou cítím poměrně sebevědomě v černé, přestože jsem ji většinu života odsuzovala. Temná barva ze mě dělá trošku štíhlejší a hezčí paní, než ve skutečnosti jsem.


Témata: Jen pro maminku, Cizí žena, Zahrádka, Odstavení