Maminka.czNaše tipy

Už tenhle víkend Open House! Spousta zážitků i pro děti

Radka Wallerová 2.  9.  2020
Na tuhle akci se v redakci hodně těšíme. O víkendu 5. a 6. září se v Praze otevře na sedm desítek budov rámci už šestého ročníku festivalu Open House. Na některých z těchto míst vás čeká program pro děti včetně herny s Legem, v nabídce je dokonce i hlídání dětí. Festivalové centrum v paláci Radost má otevřeno už teď.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

 „Architektura pro všechny.“  Tak zní motto letošního Open House. A když pro všechny, tak i pro rodiny s dětmi. 

Hlavně jim je určena lego dílna v prostorách domu Radost na Žižkově, která bude otevřena zdarma po celý festivalový víkend vždycky od deseti do osmnácti hodin. 

Ze záplavy lego kostek si zde malí i velcí nadšenci mohou postavit dům svých snů. Zavítat sem mohou i ti nejmenší stavitelé, na které zde čeká dílnička s duplo kostkami.

Inspirujte se! Návod, jak s dětmi zařídit malou zahrádku přímo v bytě

V osmi vybraných budovách navíc organizátoři festivalu připravili pro děti od 5 let speciální prohlídky s listy pro malé architekty. Děti se zábavnou formou dozvědí více o konkrétní stavbě a její architektuře. Na prohlídky není třeba se předem registrovat.

Prohlídky pro děti nabídnou tyto budovy: Kostel sv. Anny – Pražská křižovatka (neděle 11.00 a 15.00 hodin), Quadrio (sobota 11.00 hodin, neděle 15.00 hodin), Palác ARA (sobota 11.00 hodin, neděle 15.00 hodin), Institut plánování a rozvoje hl. města Prahy (IPR Praha) (sobota 10.00 hodin, neděle 14.00 hodin), Areál Podkovářská (sobota 11.00 hodin, neděle 15.00 hodin), Štencův dům – sídlo byznys klubu Opero (sobota 11.00 a 15.00 hodin) a Kovařovicova vila s kubistickou procházkou v okolí (sobota 15.00 hodin, neděle 11.00 hodin).

Stejně jako loni mohou rodiče dětem zakoupit Architektoníček, tištěného kreativního průvodce městem. S jeho pomocí se mohou naučit pozorovat a vnímat budovy i veřejný prostor kolem sebe. Informace o bezbariérovém přístupu v budovách (například pro kočárky) jsou značeny jak v tištěném průvodci, tak na webových stránkách.

Tady vám děti i pohlídají

Speciální program pro děti se bude konat i v dalších budovách. Například v Modrém domě bude k dispozici pro malé děti dětský koutek s hlídáním, aby si rodiče mohli dům sami prohlédnout, a pro starší děti bude připravena hra, při níž mohou hledat v domě netušená zákoutí a snažit se vypátrat jejich tajemství. V neděli se zde také uskuteční bohoslužba pro děti (9.30–10.00 hodin).

Domě U Dvou zlatých medvědů jsou připraveny pracovní listy. V Kasárnách Karlín se otevře odpočinková zóna pro rodiče s dětmi a v Malé vile Památníku národního písemnictví proběhne celodenní samoobslužný workshop na téma architektura vily a zahrady. Děti si zde budou moct vytvořit vlastní architektonické plány nebo dokonce navrhnout originální zahradu podle svých představ.

Sportovně založení malí architekti by neměli vynechat Areál Podkovářská a vybít přebytečnou energii na basketbalovém hřišti na střeše jedné z budov. Sobotní program je možné věnovat návštěvě Starých Ďáblic, kde se otevře například hasičská zbrojnicehvězdárnazákladní škola nebo komunitní centrum, kde si návštěvníci mohou posedět u kávy a občerstvení a děti si pohrát na zahradním hřišti.

Všechny další informace na webu festivalu Open House ZDE

Rodina se odstěhovala z města do divočiny. Mají TV a proč to i s dětmi udělali?

Už teď má otevřeno infocentrum v domě Radost a běží doprovodný program sestávající z komentovaných procházek, přednášek a debat o městské architektuře. Najdete ho na náměstí Winstona Churchilla 1800/2, Praha 3 − k mání zde je tištěný průvodce a další materiály. 

Seznam všech otevřených budov najdete na webových stránkách a nově zde také již můžete filtrovat budovy podle různých kritérií. Vstup do všech budov je zdarma bez nutnosti předchozí rezervace.

V některých objektech je omezen počet prohlídek i osob ve skupině, například v Chráněném zdravotnickém pracovišti nebo v obou budovách ČSOB a někde majitelé vyžadují při prohlídkách nošení roušek. Aktuální informace najdete vždy u detailu budovy na webu.

Program festivalu myslí nejen na rodiny s dětmi, ale také na lidi s hendikepem„Architektura je všude kolem nás a naším posláním je, aby prostřednictvím festivalu lidé pochopili, jaký vliv má na náš každodenní život, a naučili se ji poznávat v souvislostech. Až lidé budou vnímat její kvality a aktivně se zapojí do debat a kultivace okolí svého bydliště, budou se naše města a jejich veřejné prostory posouvat k lepšímu. Proto neustále pracujeme na tom, aby byl program festivalu přístupný opravdu všem lidem,“ říká zakladatelka a ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková.

Kam na výlet s dětmi? ZOO je sázkou na jistotu. Tady je 12 tipů na ty nejkrásnější
Vyrazte na rodinný výlet vlakem. Kam se vydat a proč je to lepší než jet autem?
Témata: Kam s dětmi, Naše tipy, Cestování, Tipy na výlet, Maminka cestuje, Za zábavou, Cestujeme, Tipy redakce, pracovní listy, Vila, Winston Churchill, Basketbal, Spousta zážitků, Spoušť, Church, Žižkov, Architektura, Vik, Děti, Radost, Herna, Budova, Praha, Lego, Památník