Maminka.czŠkolák

Už vás děti vychovávají?: „Tati, to nejez! Mami, to si neoblékej!“

Martina Machová 1.  2.  2017
V jistém věku navážou děti na výchovné úsilí svých prarodičů a začnou vychovávat své rodiče. Také to znáte?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Bývalo tak maličké, něžné a roztomilé. Očima hltalo každé vaše gesto, každé slůvko! Jen díky vám uvěřilo v Ježíška, Mikuláše, čerta i zoubkovou vílu. V prvních letech života jste pro něj zkrátka představovali nevyčerpatelný zdroj vědění. Věděli jste, co má jíst, co má pít, jak se správně oblékat i chovat a mívali jste odpověď na každou otázku. To byly časy!

Stydím se za své rodiče

Léta utíkala a jednoho dne jste pro vašeho potomka definitivně přestali být „bohy“. Najednou měl své jasné názory na způsob života (obvykle zcela odlišné od těch vašich) a jeho životní vzory už rozhodně nebyly tatínek a maminka – a tehdy vás vaše dítko začalo pozvolna vychovávat.

„Mami tohle si fakt neber, vypadáš v tom jako babička, když šla uklízet kostel. Tati, nechoď za mnou na trénink, křičíš tam, jak když tě vraždí, všichni z tebe mají legraci!“

V PUBERTĚ: Vychovávají vás, protože se stydí (pochopitelně za vás)

Sveřepý adolescent své rodiče zpravidla vychovává ve chvílích, kdy je ohrožena jeho vlastní image – ať již fyzická nebo duševní. Je tolik důležité vypadat za všech situací „cool“!

Což s nemožnými rodiči pochopitelně nejde, a tak je na čase, aby se potomek občas ujal výchovných opratí a čas od času rodiče řádně „srovnal“ či jim alespoň blahosklonně poradil.

Obvykle se rodiče adolescentů dozví; co mají nosit, jak se učesat nebo nalíčit, jak mluvit, co poslouchat za hudbu a na jaké filmy koukat atd. (Vlastně se spíše dovídáte opak; co nenosit, jak se nečesat a jaká hudba i filmy jsou totálně nemožné.)

Andrea Tögel Kalivodová porodila. Je to další kluk

To, že adolescent řeší, jak vypadají jeho rodiče, a jak působí na jeho okolí, není náhoda! On totiž u rodičů obvykle řeší to samé, co u sebe.

POSTBUBERTÁLNÍ OBDOBÍ: Chlubí se znalostmi, které jste vy už dávno vypustili

Puberta polehoučku slábne a dospělost klepe na dveře, potomek je stále více samostatný. Pozvolna má větší práva i pravomoci a také sebevědomí. V této době vám velice rád dává najevo převahu v oblastech, které již dávno nejsou vaší doménou.

Kam se na něj hrabete ve znalostech stanovení koncentrace anorganických i organických kyselin, v rozlišování rostlinných pletiv či schopnosti vyjmenovat přítoky Amazonky!

Nejenže tedy ví, jak byste měli vypadat a mluvit (to zvládl v pubertě), ale ještě disponuje znalostmi, které vy nemáte. Konečně má nepopiratelně navrch! (Zatímco vy jste své znalosti už dávno vyselektovali na ty skutečně potřebné.)

DOSPĚLOST: Nevyžádané rady a změna rolí

Dospělé děti vám velice rády udělí mnoho nevyžádaných rad. Zvláště dítka působící v tzv. pomáhajících profesích (lékař, zdravotní sestra, pedagog, psycholog atd.) vychovávají své rodiče naprosto spontánně a bez zábran:

„To nejez! To užívej! Ukaž mi tu naraženou nohu! Tam rozhodně nechoď! To v sobě nepotlačuj!  To každopádně musíš řešit!“ Čím je rodič starší, tím bývá „výchova“ intenzivnější – role se tak nějak začínají obracet.

Také občas vychováváte své stárnoucí rodiče? Také vás vychovávají vaše starší děti?

Mámy a synové: Jak je vychovat, aby z nich vyrostli skuteční muži a ne bačkory
Mýty a fakta: Co znamená být dobrou mámou?
Jaká  matka, taká Katka. Dají se vychovávat snadno všechny děti?
Témata: Děti, Výchova, Péče o dítě a jeho výchova, Školák, Rodina a vztahy, Gesto, Tögel Kalivodová, Rozlišování, Vaš, Nevyčerpatelný zdroj, Zdravotní sestra, NEJ, Náhoda