Maminka.czZdraví

Už žádné odbývání. Jak na kvalitní jídelníček po porodu, se kterým půjdou kila dolů?

Reklama 24.  4.  2019
Také se vám po porodu obrátil jídelníček vzhůru nohama? Možná jste nebyla zvyklá se zdravě, vyváženě a pravidelně stravovat ani před otěhotněním, a proto pro vás může být nyní složitější se se správnými stravovacími návyky poprat. Jak si s jídelníčkem poradit i v náročných dnech?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Přírůstek do rodiny představuje pro každou z nás velkou změnu. Snažíte se na vše předem připravit, nastudujete si spoustu článků (nejen) o tom, jak se před i po porodu stravovat, ale realita bývá často odlišná. „Ve vašem těle nyní probíhá hormonální bouře, je tak zcela logické, že jako čerstvá maminka máte na prvním místě potřeby miminka a pak teprve myslíte na sebe,“  říká Martina Dvořáková, výživová poradkyně KetoDiet a máma dvou ratolestí.

Zdravé jídlo každý den hravě zvládnete

Chvíli potrvá, než si najdete svůj režim. Po porodu se ale hlavně postarejte o to, abyste byla zdravá a jestli kojíte, načerpejte z vašeho jídelníčku dostatek potřebných živin. Jedině tak miminku dáte kvalitní mateřské mléko, které ke svému vývoji potřebuje. A víte, že připravit si na každý den zdravé jídlo není až taková věda? Důležité je skutečně chtít.

Klepněte pro větší obrázek

„Neodbývejte se nekvalitními potravinami a rozhodně nehladovte. Jakmile si po porodu začnete připravovat zdravá jídla a budete jíst pravidelně a vyváženě, i nadbytečná kila začnou jít dolů. Zaměřte se na kvalitní potraviny, vyhněte se nezdravým jídlům (polotovary, smažená jídla, bílé pečivo aj.),“ radí výživová poradkyně. Důležité je také nebýt na všechno sama. Zapojte do péče o miminko a chodu domácnosti ostatní členy rodiny. S úklidem pomůže máma, partner ochotně dojde na nákup (nebo potraviny objedná přes internet) a vy budete mít chvíli na to si odpočinout, uvařit si a v klidu se najíst.

V první řadě dostatek bílkovin, vitamínů, minerálů i vlákniny

„Na internetu najdete spoustu jednoduchých, rychlých a chutných receptů. Jídlo si pak uvařte, když miminko spí, a připravte si rovnou více porcí, klidně na 2 až 3 dny dopředu,“ doporučuje Martina Dvořáková. Vsaďte na studené či teplé saláty z nejrůznějších druhů zeleniny s kousky grilovaného kuřecího, krůtího, hovězího či libového vepřového masa nebo sýra cottage či mozzarelly. Svému tělu tak dopřejete porci potřebných bílkovin, vitamínů, minerálů i vlákniny.

Svačiny si smíchejte třeba z řeckého jogurtu či tvarohu a ovoce, oříšků i semínek. Pokud vás přepadne hlad, bez obav sáhněte místo kteréhokoli jídla po za 3 minuty hotovém bezlepkovém proteinovém smoothie nebo po proteinové tyčince s minimem sacharidů.

Klepněte pro větší obrázek

Když se budete stravovat zdravě, nezapomínat na pitný režim a pravidelný pohyb, každodenní kolotoč hravě zvládnete a budete mít navíc spoustu energie. A stále si opakujte jednoduché pravidlo, které platí. Šťastná máma rovná se šťastné dítě.

Autor: Nikola Nevečeřalová, www.KetoDiet.cz
Fotografie: KetoDiet

Témata: Zdraví, Zdraví na Heureka.cz