Maminka.czZdraví

Úžasné lezení miminek: Důležitá etapa ve vývoji vašeho dítěte

Martina Machová 6.  9.  2016
Lezení trénuje propojování mozkových hemisfér, zlepšuje koordinaci a soustředění, posiluje svaly trupu, lezení je prostě úžasné!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Moment, kdy si děťátko bez jakékoliv dopomoci samo sedne, je jedním z velmi důležitých mezníků jeho vývoje. Z horizontální polohy, kterou do té doby přirozeně zaujímalo, se poprvé výhradně svým přičiněním ocitne ve vzpřímené (vertikální) poloze – okolní podivuhodný svět se mu tak otvírá více než kdy předtím. K tomuto úžasnému momentu jeho pohybový aparát naprosto přirozeně připraví zdánlivě obyčejné lezení!

Kdo neleze, může mít potíže s učením

Motivace k lezení

A pozor, možná netušíte, že různé modifikace lezení v současnosti patří ke stále populárnějším rehabilitačním prostředkům při korekci vadného držení těla a při posilování svalů na zádech a trupu u dětí i u dospělých. Například v Německu je velmi rozšířená a po desetiletí populární metoda tzv. Klappova lezení, ta se používá například při léčbě skoliózy a některých dalších defektů páteře u všech věkových kategorií.

Každý je originál, ale…

„Sed je cíl celého vývoje a lezení je cesta k němu. Pokud dítěti nabídnete cíl dřív, než projde cestu, pravděpodobně už se po ní nikdy nevydá, uvádí na svých stránkách například odborníci z oddělení dětské rehabilitace pražské Polikliniky Prosek. Pochopitelně zde není myšleno, že by byl sed konečným cílem vývoje, nicméně je velice důležitou metou určité jeho fáze. Mnozí rodiče namítnou, že každé dítě je originál, a jistě mají v mnoha ohledech pravdu, nicméně jen těžko lze popřít, že jednotlivé fáze motorického vývoje dětí mají svou přesnou logiku a přirozeně navazují jedna na druhou.

Pokud dítko nějakou důležitou fázi vynechá, lze předpokládat, že se to na jeho pohybovém aparátu v budoucnu nějak projeví. Známým příkladem je celá generace pasivně posazovaných dětí, ty potom v dospělosti v mnohem větším procentu trápí bolesti zad. Tyto děti velmi často přeskočily fázi lezení, nebo u nich bylo období lezení výrazně zkráceno či různě omezováno (chodítka, malé ohrádky apod.).

 

Lezení propojuje hemisféry, zlepšuje koordinaci, posiluje zádové i břišní svaly.

 

„Lezení je jedním z nejzdravějších pohybů ve vývoji vůbec. Nejenže propojuje hemisféry a tím zlepšuje koordinaci a soustředění, ale hlavně posiluje zádové a břišní svaly a připravuje tělo na sed. Děti, které lezou, jsou samy sobě nejlepším terapeutem,“ uvádí odborníci z prosecké polikliniky.

Plazení lezeni
Pediatrie (poradna)

Plazení lezeni


Lezení zaujímá v kojeneckém a batolecím věku poměrně dlouhý úsek, v průměru až pět měsíců – do doby než děti začnou samy chodit. Nicméně i v době, kdy již chodí, se k lezení v určitých situacích rády vrací, například v náročnějším terénu, kde si nejsou na „dvou“ tolik jisté apod.

Nejdřív leze, pak si sedne

Naprostá většina kojenců nejdříve leze, nebo si dokonce s oporou stoupne a až poté, co si lezením dostatečně posílí potřebné svalové partie, si sami a bez pomoci z polohy na všech čtyřech sednou. Odborně se tomuto sedu říká „šikmý sed“ – děti si sedají přes bok, stále se však ještě potřebují podpírat rukama. Ve chvíli, kdy se všetečné ručky odlepí od podložky, jsou záda na zdravé sezení zcela připravená.

Proč některé děti nelezou?

To je pochopitelně otázka pro konkrétního fyzioterapeuta a konkrétní děťátko. Nicméně mezi časté důvody patří právě pasivní posazování. To se zvídavým mrňouskům pochopitelně velmi líbí a často se pasivního posazení, pakliže jej zakusí, velmi aktivně dožadují.

A co si budeme povídat, spokojeně sedící dítko, zaměstnané radostným zkoumáním svého okolí, je často pro maminky obrovským lákadlem. Není to tak dávno, co byla mezi rodiči tolik oblíbená chodítka a hopsadla, o jejichž škodlivosti nyní již nikdo nepochybuje.

Nechte proto své děti lézt, podporujte je v této činnosti a klidně lezte s nimi – vaše záda budou ráda.

Kdy začalo vaše děťátko lézt? Napište nám do diskuze.

Není ještě brzy na lezení?
Pediatrie (poradna)

Není ještě brzy na lezení?

Lezení na konci 6. měsíce
Pediatrie (poradna)

Lezení na konci 6. měsíce

Témata: Zdraví, Děti, Kojenec, Praktické rady, Vývoj, Chodítka, Naprostá většina, Vaše dítě, Důležitý mezník, Vadné držení, Pasivní posazování, Vaš, Eta, Mimi, DŮL, Pohybový aparát, Šikmý sed, Prosek, Dopomoc, Celá generace, Ležení, Lezení, Etapa, Lež, Plazení, Zdraví na Heureka.cz