Maminka.czTěhotenství

Užijte si milování i v těhotenství

Dana Packová 7.  4.  2015
Pokud jsou partneři opatrní a ohleduplní, může se sex v těhotenství proměnit v jedinečné společné zážitky. Pro oba.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ještě před sto lety tehdejší praktická lékařka Anna Bayerová sex těhotným ženám důrazně rozmlouvala: „Tělesným obcováním škodí se ženě i děcku, neníť možno, aby jemné ústrojí děcka nepociťovalo nepříznivě každé podráždění matky.“ Početím došlo k naplnění pohlavního pudu, a tak se veškerá energie měla nadále věnovat péči o dítě.

Tento postoj ovšem vycházel z praxe, kdy žena byla vysílena četnými porody, těžkou prací a v neposlední řadě i nepříliš ohleduplným zacházením ze strany manžela. Dalším důvodem, proč se sex v těhotenství ještě v průběhu minulého století zakazoval, byla domněnka, že by během těhotenství mohlo dojít k dalšímu oplodnění a že dva lidské zárodky v nestejném stupni vývoje by se pak v mateřském těle špatně snášely. Takové případy ovšem byly a jsou velmi vzácné, protože v těhotenství je ovulace vedoucí k dalšímu oplodnění hormonálně potlačená. 

Kdy je bezpečný? 

Dnes, pokud jste zdravá a vaše těhotenství se vyvíjí normálně, vám gynekolog na otázku, zda a jak často se můžete milovat, zpravidla odpoví, že záleží na vás a na partnerovi.

Z lékařského hlediska je možné se milovat od početí až do porodu dítěte. Šetrnému sexu se tedy určitě nevyhýbejte, jen se v prvním a posledním trimestru doporučuje, aby byli partneři maximálně opatrní a vyhýbali se nevhodným polohám a sexuálním experimentům. Nicméně partneři by se také neměli zbytečně obávat, že sexuální styk dítěti ublíží.

Plod je dostatečně chráněný plodovým vakem, plodovou vodou a děložními svaly. Během celého těhotenství je opatrnost a zdrženlivost namístě zvláště ve dnech, kdy žena obvykle čekala měsíčky. Organismus ženy je totiž přizpůsoben menstruačnímu cyklu natolik, že v době, kdy by měly přijít měsíčky, je děloha mimořádně citlivá na vnější podněty.

Jestliže se však objeví jakékoli problémy, například když začne budoucí maminka krvácet nebo je jí diagnostikováno riziko předčasného porodu, měla by se sexu vyhnout úplně. Určitým rizikem sexu v těhotenství jsou i infekce mykotického původu. Konečně pokud žena v průběhu těhotenství změnila sexuálního partnera, může hrozit také riziko sexuálně přenášených chorob, které by mohly ovlivnit zdravý průběh těhotenství a porodu. V takovém případě se při sexuálním styku doporučuje používat kondom.. 

Chci tě, chceš mě 

Každá žena má v období těhotenství jinou chuť na sex. Hodně totiž záleží na tom, jak svůj stav vnímá, zda trpí nevolnostmi a jak je unavená. A samozřejmě také na tom, jaký má vztah k sexu a k partnerovi vůbec. V prvních třech měsících zpravidla dochází ke znatelnému poklesu sexuální touhy.

Souvisí to se zmíněnými nevolnostmi, ale i s přirozenými obavami. U některých žen ovšem vzniká zvýšená sexuální touha hned na začátku těhotenství. „Chtěla jsem se milovat pořád, až jsem si připadala jako nějaká zvrhlice. To spíš můj muž, kterého normálně nemusím prosit, měl tehdy nějaký blok,“ vzpomíná třiatřicetiletá Radka na první týdny svého těhotenství.

Naopak v druhém trimestru chuť na sex u většiny žen vzrůstá. Je to dáno tím, že žena se v tomto období cítí dobře, už se o děťátko tolik nebojí, na svůj stav si zvykla, nemá ještě tak velké bříško a sladila se v tomto ohledu i s partnerem. Některé těhotné ženy dokonce zjišťují, že si uprostřed těhotenství užívají sex mnohem intenzivněji než kdy předtím.

V poslední třetině těhotenství zájem o sex u mnoha žen opět klesá. Z medicínského hlediska však není nutné se sexu vzdávat ani těsně před porodem. Sperma totiž obsahuje prostaglandiny, látky, které příznivě připravují děložní hrdlo k zahájení porodu, takže je pohlavní styk naopak žádoucí, jestliže maminka dítě přenáší. 

„Sex je náš“ 

Sex, a to i v těhotenství, má vždy párový charakter neboli to, co prožívá jeden, vždy hluboce ovlivní i toho druhého. A tak je společné čekání na dítě zároveň dobou, kdy si partneři svoje potřeby a touhy mají vzájemně sladit. Je to opravdu „jiný stav“, a proto je nutné spolu otevřeně mluvit, chovat se ohleduplně, chápavě a vstřícně. „Oba v páru potřebují cítit, že jsou jeden pro druhého stále atraktivní, žádoucí a že jejich vztah očekávání nového člena rodiny nenarušuje. Ba naopak, že ho posiluje,“ vysvětluje psycholožka Marta Boučková.

Že jeden nebo druhý nemá chuť se milovat, není nic neobvyklého, a vynucovat si něžnosti anebo si něco vyčítat nemá smysl. Budoucí maminka někdy víc než sex potřebuje ujištění, že ji partner miluje a že se o ni i o dítě postará. Ale pocit jistoty potřebuje v tomto období i muž! „Zvlášť když je spolehlivý a zodpovědný, je toho na něj moc. Vycítila jsem, že můj muž chce, abych byla něžná a abych si ho víc všímala. A tak jsme místo sexu, který jsem chtěla já, někdy jen leželi jeden druhému v náručí a povídali si. Ale moc nám to tehdy pomohlo,“ přiznává Radka. 

Jakou zvlit polohu? 

V první půli těhotenství zkoušejte a najděte si především takovou, která bude vyhovovat vám oběma.

Později se doporučují zvláště tyto tři:

  • Poloha na boku neboli lžičky je pro ženy nejpříjemnější zejména v době pokročilejšího těhotenství, protože umožňuje šetrný, mělký průnik a partneři se při tom mohou něžně dotýkat a mazlit.
  • Poloha zezadu je vhodná i pro vyšší stupeň těhotenství. Muž při ní ženu svou váhou vůbec nezatěžuje a žena si sama může regulovat pohyby a hloubku pronikání. Je to poloha poměrně jednoduchá, i když už máte velké bříško.
  • Poloha na koníčka je rovněž vhodná pro vyšší stupeň těhotenství, protože ženě při ní nic nestlačuje bříško, a navíc přináší většině žen obzvlášť intenzivní sexuální prožitek. 

Zkrátka s tebou počítám! 

„Těhotenství je období naplněné radostným očekáváním, ale i nejistotou a obavami, aby vše dobře dopadlo. A tyto emoce zvyšují potřebu lásky, podporujícího bezpečí i sounáležitosti,“ zdůrazňuje psycholožka Marta Boučková. „Znamená to hledat cesty, jak si sex i v tomto období užít. A zdá se, že nejde jen o hledání nových poloh, ale i o hledání možností, jak říct druhému, že je pro mne důležitý, miluji ho, chci ho mít po boku, že s ním zkrátka počítám.“ 

Témata: Zdraví, Těhotenství, Časopis Maminka, Vnější podnět, Sexuální prožitek, Praktická lékařka, Něžnost, Sexuální touha, Milování, Sexuální styk, Plodový vak, Velké bříško, Zdraví na Heureka.cz