Maminka.czJen pro maminku

Úzkosti a pocity viny se někdy ozývají i během mateřství, nemusíme na ně ale být samy

Reklama 26.  7.  2022
Ženy, které trpí psychickými potížemi v souvislosti s těhotenstvím a mateřstvím se obracejí na Poradnu Na počátku

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Poradnu Na počátku oslovila žena, kterou trápily úzkosti a pocity viny. Narozeniny svého nenarozeného dítěte každoročně oplakává. Pohled na podobně staré děti, jako by mohlo být to její, ji bolí. Jak se to mohlo stát?

Nemoc, tu nenaplánuješ

Žena otěhotněla a brzy na to, záhy po náhlé operaci slepého střeva, zjistila, že je vážně nemocná. Lékaři jí doporučili ukončit těhotenství, dokud to jde. Jít na potrat se jevilo jako nejrozumnější řešení. Šla do toho. Aby se mohla léčit a postarat se o starší dceru. Od té doby ale uplynulo už sedm let. Koho ještě teď zajímají její slzy a pocity úzkosti?

Pracovnice Poradny Na počátku to zajímá. Od letošního roku ji kontaktují i ženy, které bojují s psychickými potížemi v souvislosti s těhotenstvím a mateřstvím. Tým sociálních pracovnic Poradny se rozrostl o psycholožku, která se ženám věnuje při osobních setkáních a na chatu, kde mohou vystupovat i anonymně.

 

„Je spousta situací kolem těhotenství a mateřství, které zůstávají zlehčované a tabuizované. Chceme, aby ženy nemusely zůstávat se svými obavami a pod tlakem okolností samy,“ vysvětluje psycholožka Jitka Mahdalová.

 

Často stačí vytvořit bezpečně prostředí bez posuzování, aby našly klid a dokázaly se vyrovnat se situací, do které se dostaly. „Dostáváme se i k bolestivým tématům, jako je smutek po interrupci nebo ztráta těhotenství. Ale proto tu jsme, aby pocity mohly vyjít ven na místě, kde ženu nic neohrožuje,“ vysvětluje Jitka Mahdalová.

V Na počátku najdete bezpečí a pochopení pro těžkosti mateřství

Kromě potřeby promluvit si, utřídit myšlenky a slyšet názor někoho nezaujatého se na Poradnu Na počátku obracejí ženy i s dalšími záležitostmi. Můžou to být například problémy s bydlením, s penězi nebo mají konkrétní otázky z oblasti pracovního práva nebo sociální podpory. Nezřídka ženy řeší problémy ve vztahu nebo domácí násilí.

„Jsme tu pro těhotné ženy nebo mámy, které se dostaly do problémů a neví si s nimi rady,“ vysvětluje vedoucí Poradny Na počátku Jitka Došlová. Organizace může tyto ženy a jejich děti podpořit také materiálně. „Těm, které se ocitly bez bydlení, můžeme nabídnout ubytování v Domově pro dětský život v Příložanech u Jaroměřic nad Rokytnou nebo v Bytech Na počátku v Telči,“ dodává.

Poradna Na počátku pomáhá ženám z celé České republiky. Kromě osobní schůzky mohou ženy zatelefonovat, poslat e-mail nebo napsat do live chatu, který se nachází na stránkách www.napocatku.cz. S pracovnicemi poradny mohou klientky jednat také anonymně.

Kontakty

Služby Na počátku můžete podpořit i zasláním dárcovské textové zprávy na číslo 87 777 ve tvaru:

DMS NAPOCATKU 30 (nebo 60 nebo 90)
Cena jedné DMS je 30 nebo 60 nebo 90 Kč (podle výběru příslušné částky).

Klepněte pro větší obrázek

V případě dlouhodobé podpory, kterou je možné kdykoliv odvolat, zvolte heslo:
DMS TRV NAPOCATKU 30 (nebo 60 nebo 90)
A každý měsíc se vám automaticky odečte 30 nebo 60 nebo 90 korun.

Více informací na webu www.darcovskasms.cz. Děkujeme.

 
Témata: Jen pro maminku, Prezentace klienta, Reklama