Maminka.czNedonošená miminka

V 17. týdnu mi lékaři řekli, že potratím. Já věděla, že to zvládnou, říká maminka předčasně narozených dvojčátek

Ivana Ašenbrenerová 14.  10.  2022
Každá maminka, která čeká dvojčata, tak nějak trochu tuší, že porodí dřív. Mirka ovšem nečekala, že to bude tak moc brzo. Ačkoli ještě nebyla ani v polovině obvyklé délky těhotenství, začalo jí tvrdnout břicho a pak už to šlo ráz na ráz. Vstup do života byl pro dvojčátka Adélku a Aleška opravdu náročný!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

DVOJČATA Adélka a Alešek (3), narozená ve 25+2 týdnu těhotenství. Adélka při narození vážila 710 gramů a Alešek 840 gramů.

„V průběhu čtvrtého měsíce těhotenství mi začalo tvrdnout břicho a zhoršovalo se to. Při vyšetření na gynekologii se zjistilo, že se mi zkracuje děložní čípek. Dostala jsem léky a doporučení, abych byla co nejvíc v klidu. Za týden jsem šla na kontrolu a po týdnu znova, to už mě ale lékařka poslala do České Lípy do rizikové poradny. Tam jsem zhruba od 17. týdne ležela, ale bohužel přicházely špatné zprávy a řekli mi, že asi potratím,“ vypráví Mirka.

 

             Břicho mi tvrdlo od čtvrtého měsíce. 

 

Pocit strachu byl ohromný, ale ona se nevzdala. Dostala se na rizikové oddělení v porodnici U Apolináře. „Hlavně odloučení od rodiny jsem nesla špatně. Nechala jsem doma v tu dobu tříapůlletou dceru s manželem, který musel fungovat místo mě a k tomu se staral o chod firmy,“ vypráví Mirka. 

VĚDĚLA JSEM, ŽE TO MUSÍ ZVLÁDNOUT 

Všechny tři děti jsou vymodlené. Na první dceru čekala tři roky a museli na umělé oplodnění. A protože věděla, co ji čeká, nechala si podruhé zavést do dělohy rovnou dvě embrya. Jen nečekala, že se chytí obě. Speciální test, který jí udělali U Apolináře, ukázal, že jí hrozí předčasný porod před 33. týdnem. Když ve 25. týdnu začaly kontrakce, tušila, že se věci sunou špatným směrem: „Byla jsem na kapačkách, aby se zastavil porod, ale bohužel se už nedalo nic dělat. Jela jsem na sál a přála si usnout pod narkózou, abych na vše špatné zapomněla.“

 

porod v 25. týdnu. chtěla jsem narkózu a všechno zaspat.

 

Při prvním pohledu na své děti v inkubátoru se jí svíral hrudník a skoro se bála jich dotknout. Byly tak maličké a křehké! „A já v hloubi duše věděla, že to kvůli nám musí zvládnout. Nepřipouštěla jsem si, že se jim může něco stát,“ říká Mirka. Protože pochází z Rumburku, mohla se ubytovat v ubytovně pro maminky, které bydlí daleko od Prahy. Každý den za dětmi docházela, aby je nakrmila, přebalila a klokánkovala. 

V pokračování pro předplatitele také najdete

Proč musel Alešek na náročnou operaci hned 18.den po porodu?

Jak je na tom jeho zdravotní stav dnes?

Co by Mirka vzkázala maminkám s podobným příběhem?

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa bez reklam na devíti webech.

Vyzkoušet za 1 Kč Více informací
Témata: Těhotenství, Porod, Časopis Maminka, Novorozenec, Miminko, Nedonošená miminka, Premium, Apolinář, riziko, Předčasný porod, Ráz, Lékař, Břicho, Adélka, Maminka, Rumburk, Praha, Aleška, U Apolináře, Hruď