Maminka.czRodičovství

V čem se změnilo rodičovství za poslední dekádu? Více úzkosti i kontroly

Simona Procházková 16.  1.  2022
Jaké bylo být rodičem v roce 2011 a jaké to je dnes? Co všechno se posunulo jiným směrem? Platí ještě pořád stejná pravidla a hodnoty? Jsou mámy a tátové spíše přísnější a důslednější, nebo naopak mnohem tolerantnější?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Ano, rodičovské přístupy a styly výchovy se vyvíjejí a odrážejí trendy současné doby. Co všechno se podle posledních studií a průzkumů změnilo?

VIDEO: 10 zásad dobrého rodiče

Nejistota a strach z budoucnosti

Zásadní skutečnost, která popisuje situaci rodičů a jejich rodičovských rolí za posledních deset let, se dá podle odborníků vyjádřit jedním jediným slovem, a to „úzkost“. V čem se konkrétně projevuje? Rodiče se stále více obávají – o zdraví a bezpečí svých potomků, toho, zda budou prospívat ve škole, jestli se dostanou na zvolenou střední školu a následně na prestižní univerzitu, jak bude vypadat jejich ekonomická situace v budoucnu, zda zvládnou rodinu finančně zabezpečit, aby si děti nenašly nevhodné kamarády a nechytily se škodlivé „party“, aby nepřišli o zaměstnání a tak dále… Ano, stále úzkostnější a vystresovanější rodiče jsou charakteristickým hlavním „trendem“ uplynulého desetiletí.

Instagram ovlivnil náladu i názory

Poslední desetiletí začalo spuštěním Instagramu a raketově rychlé rozšíření a obliba této aplikace vytvořily naprosto nové možnosti. Pyšní rodiče zaplavili sociální sítě fotkami a videi svých ratolestí a získali novou zbraň netušených rozměrů – platformu pro sdílení zážitků a zkušeností, zároveň ale prostředek k vytváření napětí, psychického tlaku a stresu. Málokterý rodič dokázal odolat, aby se nepochlubil úspěchy svých potomků, fotoreportážemi z dovolených i každodenního života. Instagram ale zároveň umožnil vzniknout úplně nové formě „trapnosti a hříchů“ a rozvířil diskuse na kontroverzní témata. Například o tom, zda je společensky únosné zveřejňovat fotky přímo z průběhu porodu, chlubit se odhalenými prsy v obchodním centru při kojení, ukázat se hrdě v bikinách v osmém měsíci těhotenství nebo prozradit, že jste si vyšla s manželem na večeři týden po porodu, zatímco o novorozence se starala chůva.

A co teprve lavina, která se spustila poté, co jedna slavná herečka sdílela přesladkou fotku dětské postýlky plné načechraných polštářků s krajkami, heboučkých plyšových zvířátek a vyšívaných deček, mezi kterými leží spící třítýdenní kojenec! Vždyť přece každý ví, že to všechno zvyšuje riziko syndromu náhlého úmrtí kojence! Výčet reakcí popisujících ty nejtragičtější konce podobně nezodpovědného chování byl nekonečný.

Jak ovlivňuje váš temperament výchovu vašich dětí? Víc, než si myslíte!

Úzkost a nejistota rodičů se odráží na dětech

Obrovskou vlnu kontroverzních názorů vyvolala v roce 2011 kniha od Amy Chau Battle Hymn of Tiger Mother, ve které autorka odhaluje „taktiky“ a poněkud drsné domácí praktiky čínských rodičů, jak vychovat úspěšné, chytré, nadané, samostatné, sebevědomé a vzdělané děti. Tak například: nezlepšíš výkony v matematice? Vyhodíme milovanou hračku! Výchovný styl doporučovaný v této knížce je zaměřen na výkon a úspěch, soustředí se na touhu a úsilí vyniknout nad ostatními a netoleruje neposlušnost.

Sama Amy Chau Battle ale přiznává, že její přístup byl ovlivněn v té době platnými a všeobecně uznávanými kulturními a společenskými normami, a připouští, že snaha o to, aby její děti vynikaly, byla založena zejména na jejích vnitřních obavách a úzkosti, že by v životě neuspěly.

Jste rodič policajt? Pozor, autoritářská výchova dítě poznamená na celý život!

Roste počet rodičů "s vrtulí"

Debaty o tom, kolik volnosti a svobody by měli rodiče svým dětem poskytovat, probíhají nepřetržitě. Kdy je ten správný čas na to, nechat je odejít poprvé samotné do školy? Navštívit kamaráda o tři ulice dál? Přespat u spolužáků? Pravidla jsou dnes přísnější, shodují se odborníci, což opět souvisí s vyšší mírou obav a úzkostlivosti ze strany rodičů.

Slyšeli jste již o termínu helicopter parenting? Stručně řečeno jde o rodiče, kteří potřebují mít vše pod dohledem, takzvaně „krouží“ nad potomky a neztrácejí nad nimi kontrolu. Myslí to samozřejmě dobře, bývá ale obtížné udržet nastavené meze. Naučit se samostatnosti je dovednost, kterou děti nutně potřebují pro další život, stejně jako to, jak řešit potíže, zklamání, napravit své chyby a omyly. Výchova „s vrtulí“ nutně vede k tomu, že rodiče skončí jako totálně vyčerpaní, nervózní a podráždění, děti jsou trvale stresované a mohou trpět nízkou sebedůvěrou.

Definice rodiny se rozšiřuje

Rodina, to byli tradičně vždycky máma, táta a jejich děti. Najednou je ale všechno jinak a zjišťujeme, že rodinné modely mohou vypadat naprosto rozdílně a možnosti jsou více než rozmanité. Rodinu mohou vytvořit i dva lidé stejného pohlaví, trendem posledních let jsou rovněž tzv. patchworkové – neboli "sešívané" – rodiny, které v současné době nepředstavují již žádný extrém nebo bizarní nápad. Jedná se, zjednodušeně řečeno, o rodiny na druhý pokus. Jsou to případy, kdy se lidé rozvedou, oba partneři založí novou rodinu, ale s tou předešlou jsou nadále v kontaktu. Děti se stýkají s novými partnery svých rodičů, s novými sourozenci i prarodiči.

Jak vychovat sebevědomé dítě? 9 zaručených tipů, jak se vám to povede!

Role mámy a táty se prolínají

U výhradně mužských a výhradně ženských rolí, povinností a úkolů ohledně péče o děti, práce v domácnosti nebo správy rodinných financí se postupně smazávají ostře vytyčené hranice. Muži se stále více (a zároveň aktivněji a ochotněji) zapojují do výchovy dětí a starosti o ně, do popředí společenského zájmu a (mnohdy bouřlivých) diskusí se dostal pojem gender. Ve společnosti přestává být stigmatem, když novopečený táta zůstane na rodičovské, stejně jako když se žena matka rozhodne i nadále pracovat místo toho, aby se tři roky věnovala výhradně svým potomkům.

 

Témata: Děti, Rodina, Rodina a vztahy, Péče o dítě a jeho výchova, Rodičovství, Výchova, Instagram, Rodina a vy, Rodiče, úzkost, Zklamání, Dovolený, Potomek, Gender, Máma, Táta, Tempera, Trend, Stigma, Miro