Maminka.czPleny

„V dnešní době více přemýšlíme nad tím, co kupujeme," říká zakladatelka eko plenek

Maminky se často dělí do dvou skupin. První skupinu tvoří ty, které používají pro své děti látkové pleny, a druhou ty, které používají tzv. jednorázovky. Skvělou alternativou jsou potom ekologické plenky.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

O tom, že jednorázové plenky zatěžují naše prostředí více než látkové, není pochyb. Podle tiskové zprávy Woman Environmental Network je tzv. ekologická stopa jednorázové plenky dvakrát větší než plenky látkové. O tom, že se na jejich výrobu spotřebuje mnohem více materiálu, není pochyb. Vliv mají ale také výroba plenek a použité materiály. Největší zátěž potom tvoří odpad z jednorázových plen.

Jenže co si budeme povídat, ne každý má čas a energii používat látkové pleny,  se kterými je neporovnatelně více práce. I když od dob, kdy jsme nosili látkové plenky my, se toho hodně změnilo. Alternativou můžou být potom jednorázové ekologické plenky.

Jaký je rozdíl mezi klasickými jednorázovkami a eko plenkami, jsme se zeptali Jany Chladové, zakladatelky eko plenek s názvem Kolorky.

Jak je na tom český trh s eko plenkami?

Myslím, že v dnešní době stále více přemýšlíme o tom, co kupujeme, a nejinak tomu je u plenek. I český trh dnes nabízí celou řadu možností, ať už klasických jednorázových plenek nebo eko plenek, a je tedy z čeho vybírat. Protože je každé miminko jiné, maminky zkouší, jaké plenky děťátku nejvíce vyhovují. Zajímají se i o složení, původ, ale i o rozložitelnost výrobku.

Staňte se MAMINKOU ROKU. Můžete vyhrát ceny v hodnotě až 700 000 Kč!

Jak vás napadlo začít vyrábět plenky?

Po letech práce ve finančnictví jsem přemýšlela, kde bych se mohla více realizovat. Variant na podnikání bylo mnoho, mimo jiné i založení vlastního bistra. Jednoho dne jsem v zahraničním časopise narazila na barevné eko plenky a zjistila, že to je produkt, který na českém trhu chybí.

Když máte miminko, plenky používáte každý den a proč si nevybrat takové, které se vám budou líbit? Je to přece základ šatníku každého miminka a vy na ně koukáte několikrát denně. Oslovila jsem tedy zahraničního výrobce, zda bych mohla plenky dovážet do ČR, bohužel to nevyšlo, a tak jsem přemýšlela co dál, nápadu už jsem se nechtěla vzdát.

Obrátila jsem se i na firmy, které vyrábí plenky v ČR, zda by mi takový produkt vyrobily, ale finančně to pro mě bylo nereálné. Věděla jsem, že chci kvalitní plenky, které budou co nejméně zatěžovat životní prostředí a především budou šetrné k pokožce miminek, nakonec se mi podařilo najít výrobce, který všechny mé požadavky splnil za rozumnou cenu.

Můžete vysvětlit našim čtenářkám základní rozdíl mezi klasickými jednorázovými plenkami a eko plenami?

Kolorky jsou vyrobené z přírodních a obnovitelných zdrojů, nejsou běleny chlórem, který může miminka dráždit a ovlivňovat jejich zdraví do budoucna. Plenky se také rychleji rozkládají než klasické jednorázové plenky. A v neposlední řadě jsou Kolorky jiné svým designem, který se navíc bude pravidelně měnit.

Myslím, že je důležité, aby se plenky líbily i rodičům. Momentálně nabízím tři designy denních eko plenek, ale už připravuji novinky, a to nejen v designech, ale i rozšíření nabídky o další produkty.

Co může chlór u dětí způsobit?

Je důležité říci, že opakované vystavování se dioxinům, které se uvolňují při bělení chlorem, má dopad na naše zdraví. Zvyšuje riziko rakoviny, způsobuje poruchu imunity, vývojové poruchy a poruchy nervového systému. A to nemluvím jen o dětských plenkách. Dámské hygienické výrobky na tom nejsou o nic lépe.

VIDEO:  Výměna plenek, tatínek nezvládá a miminko se směje

Vy versus vaše matka: Jak se liší péče o dítě mezi generacemi
Jde to i bez plenky. Naučte se porozumět svému miminku. Jak?
Jak vybrat nejvhodnější plenky?

 

Témata: Miminko, Pleny, Neposlední řada, Nervový systém, Základní rozdíl, Jednorázové plénum, První skupina, Maminka, Životní prostředí, Látkový plen, Použitý materiál, Výměna plenek, Zakladatelka, Největší zátěž, Přemysl, Alternativa, EKO, Český trh, Chlór, Plena, Zakladatel, Dnešní doba, Zahraniční časopis, Přírodní zdroj, Plen, Pleny na Heureka.cz