Maminka.czKojení

V hlavní roli kojení: Tohle je 5 faktorů, které ho ovlivní v dobrém i špatném

Tereza Víchová 17.  3.  2021
Zdá se, že nemůže být nic přirozenějšího, nebo naopak složitějšího, než je kojení. Mohou to být zdánlivé drobnosti, které poznamenají jeho kvalitu, délku i průběh. Seznamte se s principy, které ho nejvíc ovlivňují.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Zatímco jedna kamarádka říká, že „kojení bylo nejkrásnější období, na které vzpomíná“, od jiné můžete slyšet věty typu „nemůžeš ho přece pořád kojit, vždyť tě to úplně zničí“!

Úspěšné kojení může ledacos podpořit a něco naopak i zcela zhatit. S porodní asistentkou a laktační poradkyní Kristinou Neubertovou Zemánkovou pro vás máme pět pro a pět proti, která mají vliv na kojení. Tady jsou. 


Co kojení ovlivní pozitivně 


Poučit se předem 

„Myslím ale, že je užitečné předem znát pár základních tipů pro optimální přisátí miminka k prsu,“ radí Kristina Neubertová Zemánková s tím, že by každá nastávající maminka měla brát v potaz dvě věci. První z nich je, že miminko není pasivní účastník, ale v ideálním případě si kojení bude samo řídit. 

Jak se během kojení vrátit do původní formy? Hlavně žádné diety, tělo si poradí, říká expert na výživu!

„Také je dobré vědět, že kojení nemá bolet, a pokud bolí, bude potřeba polohu miminka a způsob, jakým drží rtíky prso, upravit. Základní chyba bývá, že je miminko do prsu moc zabořeno nosíkem,“ popisuje porodní asistentka a doporučuje „povinnou četbu“ v podobě knížky od Andrey Polokové.

Bonding jako základ 

„Jako úplný základ pro hladké kojení vnímám podporu bondingu ihned po porodu,“ říká dále Kristina Neubertová Zemánková. „Když je žena s miminkem po porodu v nerušeném kontaktu kůže na kůži, tedy nahé miminko na nahém hrudníku matky, nejlépe se u miminka i maminky probouzejí kojicí reflexy. Miminko se pak dokáže samo přisunout k prsu a chytit bradavku s dvorcem.

Desatero dobrého bondingu. Jak mají vypadat první chvíle po porodu?

Pokud dále zůstávají stále spolu, ideálně v jedné posteli, a žena může ihned reagovat na potřeby miminka, kojení pak má velkou šanci pokračovat hladce.“ Samozřejmě to neznamená, že jinak se kojení nepovede nebo s ním budete mít problémy. Nerušený bonding, ideálně po porodu bez tlumicích léků, aby bylo miminko ihned bdělé, je ale nejlepší start pro úspěšné kojení. „Když se miminko nepřisaje hned po porodu,“ radí odbornice, „je třeba, abyste byly co nejvíce v kontaktu kůže na kůži. Takový kontakt vnímá jako naprosto klíčový pro dobrý začátek kojení.“ 

Na startu už v porodnici 

Když se bude dařit už v porodnici, bude to mít velký vliv na celkové mateřské sebevědomí. A je to logické – úspěšně přibývající miminko vám vykouzlí úsměv na tváři a hrdost na své schopnosti při kojení. Naopak vážení, kontrola a strach, jestli nepřibere, tak vás nepustí domů, nadělají s psychikou (potažmo i s kojením) bohužel své.

Může se to stát i vám. Co dělat, když program „Šťastná matka“ vyhlásí error?

„Raději bych se nespoléhala na to, že ženě v porodnici automaticky s kojením pomohou. V některých ano, záleží to také na tom, jak moc je oddělení zrovna naplněné a kolik má personál času,“ říká Kristina Neubertová Zemánková s tím, že se navíc ještě stále liší i názory jednotlivých zdravotníků. 

Pomocná ruka odborníka 

„Proto velmi doporučuji připravit se na kojení předem a mít jednu osobu, se kterou kojení žena řeší, která za ní může přicházet do porodnice a s kojením ji podpořit,“ radí Kristina Neubertová Zemánková. Laktační poradkyni či porodní asistentku byste měla vybírat už v těhotenství, nejlépe na základě osobního doporučení. Zvlášť pokud čekáte první miminko, bude se asi pomoc hodit.

„Bohužel se často setkávám s tím, že ani pediatři neumí dostatečně poradit s kojením, takže bych na jejich pomoc nespoléhala a našla si někoho speciálně na podporu kojení. A ještě stále vídám i to, že ženy odejdou z porodnice s návyky, které v podstatě likvidují zdravé kojení,“ popisuje některé smutné skutečnosti laktační poradkyně. 

Kojení je pohodlné a příjemné 

S tím byste do něj měla vstupovat. Pak nenastanou situace, kdy maminka několik týdnů „přetrpí“ a kojení vzdá. „Pohodlí zahrnuje příjemnou polohu ženy a dobrou polohu miminka, kdy není nijak překroucené, svým bříškem je přitisknuté k mamince, jeho ouška, ramena a kyčle jsou v jedné lince. 

Ženy kojí odjakživa. Není možné, aby to nešlo. Tahle moudra si nechte od cesty!

Poloh může být mnoho a je dobré hledat, co mamince a miminku vyhovuje,“ dodává Kristina Neubertová Zemánková. Vždyť kojení zdaleka není „jen“ výživa a pití. Miminku dává mnohem víc – cítí se bezpečně, má útočiště a uklidnění, něžný kontakt s mámou. Ne nadarmo je ve chvílích velkého pláče často jedinou fungující metodou na zklidnění.

Co kojení ovlivní negativně

Bolestivé bradavky nebo „málo mléka” 

„Nejčastější potíže, kvůli kterým ženy přestávají kojit, bývají bolestivé bradavky,“ shrnuje Kristina Neubertová Zemánková, proč kojení některé maminky vzdají. „To bývá způsobené nevhodným přisátím miminka k prsu.“ Absolutně devastující na sebevědomí při kojení je pak mantra o nedostatku mléka a nepřibírání miminka.

To dovede naprosto „rozložit“ i silnější povahu. Představa, že má naše dítě hlad, je pro všechny mámy naprosto děsivá. „Co nejdříve bych kontaktovala porodní asistentku nebo laktační poradkyni,“ radí odbornice, co v takovém případě dělat. 
„Obě situace se dají řešit někdy velmi snadno, jindy to chce velkou trpělivost, ale jde to. A je škoda o kojení přijít, protože mateřské mléko je pro zdravý vývoj imunity miminka zcela nenahraditelné.“ 

Umělé mléko všude kolem 

Reklama (nejen) na umělé mléko je všudypřítomná. „Setkáváme se s ní prakticky všude od porodnice, pediatrem pokračuje a všemožnými časopisy konče,“ popisuje odbornice, kde všude nás může „zviklat“ obrázek spokojeného miminka s lahvičkou a odpočaté maminky vedle.

Jak vybrat umělé mléko? Chtějte takové, které připomíná mateřské

„To je velký problém, protože pokud je umělé mléko vnímáno jako adekvátní a snadno dostupná náhražka, mnoho žen po něm sáhne, ačkoli by se jejich případné potíže s kojením daly třeba i snadno vyřešit jinak,“ dodává porodní asistentka. Reklamě se neubráníme. Je ale potřeba ji brát jako přirozenou součást trhu a řídit se vlastním rozumem a možnostmi. Určitě se vyplatí vědět předem o tom, že rozhodnutí kojit je naše a chceme překonat i výzvy neúspěchů. Vždycky stojí za to u kojení vydržet a zkoušet. 

Intervaly – ničitel kojení 

„Hodinky jsou největším nepřítelem kojení,“ říká Kristina Neubertová Zemánková a intervalové kojení označuje za dalšího možného „ničitele“. 
„Doporučuji nesledovat hodinky, ale sledovat své dítě. 

Video bonus: Co jste možná nevěděli o kojení

Jednoznačně doporučuji kojit, kdykoli má miminko zájem se přisát. To může být ze začátku po porodu skoro pořád. A je to tak v pořádku. Kojit tak dlouho, jak má miminko zájem. Prsa střídat podle potřeby, podle toho, co ženě a miminku vyhovuje.“ Rada je jasná – zahodit hodinky a když se miminko kojit chce, dopřát mu to. Nepotřebuje vodu, čaj ani nic jiného. Jen si užívat blízkost maminky. 

Dobře míněné rady 

„Dítě neprospívá! Když mu dáš láhev, konečně se vyspíš! Brečí, protože mu to od tebe nestačí!“ Jakoby pod vámi někdo neustále nenápadně podlamoval větev. Stačí trocha vlastní pochybnosti a může být po kojení. Maminky, babičky i některé kamarádky to s námi nemyslí zle. Ideální postup je kojení s nikým moc nerozebírat. 

Nemusíte být ideální máma. Stačí to, že jste dost dobrá!

A nevyžádané rady vyslechnout, ale nebrat si je zase tolik. „Je dobré si uvědomit, že naše maminky a babičky často vychovávaly vlastní děti v době, kdy se kojení vůbec nepodporovalo a naopak se adorovalo umělé mléko. Pokud už kojily, měly to často velmi těžké a brzy přestávaly, protože dlouhodobé kojení bylo něco už úplně nevídaného. Sociální tlak byl obrovský,“ vysvětluje Kristina Neubertová Zemánková.

„Je dost pravděpodobné, že si s kojením spojují řadu nepříjemných situací nebo dokonce pocit, že v něm jako matky selhaly. Tyto pocity frustrace se pak mohou přeměnit v obranný mechanismus, kdy aby ochránily sebe, popírají pozitiva kojení nebo dokonce hledají jeho negativa. To se může dít i u kamarádek, které měly s kojením trápení.“ 

Pozor na příkrmy 

Kojení první týdny a měsíce je v Česku už běžná věc. Křivka ale značně klesá po zavádění příkrmů. „Existuje teorie o takzvaném imunologickém oknu. Je to ale pouze domněnka, kterou přinášejí jisté studie, jejichž objektivita je z mého pohledu ve střetu zájmů a účelová,“ říká odbornice.

První příkrmy: Kdy a jak začít a které jsou nejlepší? Vařit, nebo kupovat skleničky?

„Osobně doporučuji držet se doporučení Světové zdravotnické organizace – plně kojit do šesti měsíců věku dítěte a teprve pak postupně začít nabízet další potraviny. Asi do roka se děti více kojí, než jedí něco jiného. Pak se to začne pomalu překlápět a děti mají kojení už jen jako důležitý doplněk stravy,“ uzavírá Kristina Neubertová Zemánková. 

Problémy s kojením mají častěji ženy, které o něm nemají dostatečné informace. Obtíže v takovém případě uvedla více než polovina z nich (54 %). Z matek, které měly naopak informací dostatek, hlásilo nesnáze při kojení jen 17 % z nich. Častým problémem bývá špatné přisávání miminka – ve 28 % případů. Zdaleka nejvíc žen, a to hned 6 z 10, které měly problémy s kojením, jako hlavní problém uvedlo nedostatek mateřského mléka.* 
 

Fakta o kojení českých žen

  • 89 % budoucích prvorodiček plánuje po porodu kojit
  •  93 % jich pak kojí
  • 78 % prvorodiček plánuje kojit 3–12 měsíců
  • 65 % matek kojilo sedm a více měsíců
  • 40 % matek kojilo déle než rok* * 
KDE ČERPÁME INFORMACE O KOJENÍ? 7 z 10 matek si myslí, že má o kojení dostatek informací (to samé míní ale jen 4 z 10 prvorodiček). Pro budoucí prvorodičky je nejdůležitějším zdrojem informací o kojení rodina a kamarádky. Čerstvé maminky si pro rady chodí nejčastěji k lékaři nebo je vyhledávají na internetu.


ZDROJ BOXŮ: Výzkum Nadačního fondu 1000 dní do života ve spolupráci se Společností pro výživu z r. 2019
Témata: Video, Porod, Časopis Maminka, Miminko, Kojení, Po porodu, Porodnice, Praktické rady, Kojenec, Reklama, Porodní asistentka, Internet, Maminka, Mléko, Česká republika, SPA, Hlavní role, Křivka, Nadační fond