Maminka.czVýživa a stravování

V hlavní roli rajčata

Jana Chmelíková 14.  8.  2015
Chuti i kráse čerstvých rajských jablíček je velmi snadné podlehnout. Zpříjemněte si prázdniny skvělými rajčatovými recepty. A pokud vám nějaká zbudou, nezapomeňte je zavařit na zimu!

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Parmazánový quiche s rajčaty 

forma o Ø 24 cm, 50 minut

Potřebujeme: 1 balení křehkého těsta, 250 ml smetany ke šlehání, 2 vejce, 100 g parmazánu, sůl a pepř; Salát: 300 g různých rajčat, 2–3 lžíce ořechového pesta, extra panenský olivový olej, čerstvá bazalka

Troubu zapněte na 200 °C. Těsto podle potřeby rozválejte a urovnejte do koláčové formy. Dno propíchejte vidličkou, aby měla kudy unikat pára. Na těsto položte arch pečicího papíru a zasypte suchými luštěninami (nebo pečicími fazolemi) a dejte na 10 minut předpéct.

Mezitím v míse lehce prošlehejte smetanu, vejce a strouhaný parmazán. Podle potřeby lehce osolte a opepřete čerstvě mletým pepřem. Koláč vyjměte z trouby, nalijte do něj parmazánovou náplň a dejte péct asi na 25 minut, až směs zcela ztuhne. 

Rajčata zatím nakrájejte na kousky, pesto rozmíchejte s olivovým olejem, aby mělo řidší konzistenci. Upečený quiche (výborný je jak teplý, tak studený) podávejte pokapaný ořechovým pestem a ozdobený čerstvou bazalkou a rajčaty. 

Klepněte pro větší obrázek
Rajskou omáčku milují děti i dospělí. Tento recept zvládne každý

Čatní ze zelených rajčat 

sklenička o obsahu 750 g, 90 minut

Potřebujeme: 600 g směsi zelených a zralých rajčat, 1 cibule, sůl a pepř, 1 střední jablko, hrst rozinek, kousek zázvoru, 1 chilli paprička, 2–3 hřebíčky, 150 ml vinného octa, 4 lžíce třtinového cukru 

Rajčata a cibuli nakrájejte na kousky. Přendejte do hluboké pánve, zasypte asi lžičkou soli a nechte hodinu odležet. Přimíchejte nahrubo nastrouhané jablko, rozinky, jemně nastrouhaný zázvor, jemně nasekanou chilli papričku a hřebíčky zabalené v kousku gázy nebo sítku na čaj. Nalijte ocet. Směs přiveďte k varu a nechte v ní rozpustit cukr. Vařte na mírném plameni 10 až 15 minut, dokud nejsou rajčata skoro měkká.

Vyjměte hřebíčky. Přendejte do čistých skleniček, zavřete a otočte víčkem dolů. Nechte vychladnout.

Náš tip: Místo části zelených rajčat můžete použít i červená nebo žlutá rajčata, jen musejí být dostatečně pevná. Pokud nemáte rádi pikantní chuť, vynechte chilli. 

Klepněte pro větší obrázek

Rajčata ve vlastní šťávě

6–8 sklenic, 45 minut

Potřebujeme: asi 2 kg dobře vyzrálých rajčat, podle chuti čerstvé bylinky, 6–8 lžiček octa

Zavařování je vedle sušení jedna z nejlepších možností, jak se rajčaty zásobit i na zimu. Rajčata omyjte, nařízněte na špičce do křížku a postupně je vkládejte asi na minutu do vroucí vody. Pak je vyjměte a oloupejte. V průběhu loupání je dělte na ta pevnější a měkčí (ta rozmačkejte vidličkou). Pevnější naskládejte do nahřátých odmaštěných a čistých sklenic, mezi ně postupně prokládejte lžíce rozmačkaných rajčat a podle chuti i čerstvé bylinky.

Do každé sklenice přidejte lžičku octa. Zavřete, vložte do velkého hrnce, zalijte asi do dvou třetin výšky horkou vodou a zahřívejte. Sklenice o objemu 0,7 l sterilujte při 90 °C asi 30 minut, u půllitrových sklenic stačí 25 minut. 

Klepněte pro větší obrázek

Bramborové noky s rajčaty a bazalkou 

4 porce, 50 minut

Potřebujeme: 400 g brambor typu B, 270 g hladké mouky + na podsypání, 2 menší vejce, sůl a pepř, 700 g mixu malých rajčat, olivový olej, 50 g másla, bazalka a plocholistá petržel, 75 g parmazánu

Brambory uvařte den předem ve slupce. Oloupejte je a prolisujte (nebo rozšťouchejte) do mísy. Přidejte hladkou mouku, vejce i sůl a zadělejte těsto. Podle potřeby přidejte trochu mouky. Z těsta tvořte lžící nočky a vařte je v osolené vodě. 

Rajčata nakrájejte na poloviny. V pánvi rozehřejte olivový olej a máslo v poměru zhruba 1 : 1 a orestujte v něm rajčata. Ta pustí šťávu a vznikne tak omáčka. Dochuťte solí a pepřem, přidejte bazalku a petržel a velmi krátce zpěňte. Podávejte s uvařenými noky a strouhaným parmazánem.

Náš tip: Místo noků můžete rajčatovou omáčku podávat s domácími těstovinami. Bazalku zkuste nahradit jinými zelenými bylinkami, třeba oreganem nebo tymiánem. 

Klepněte pro větší obrázek

Rajčatový salát s grilovaným lilkem a sezamem 

4 porce, 45 minut

Potřebujeme: 2 menší lilky, sůl a pepř, 2 kuřecí prsní řízky, olivový olej, 500 g směsi různých rajčat, 2–3 lžíce červeného vinného octa, 1 větší červená cibule, římský kmín, 50 g sezamových semínek, 1 granátové jablko, 2 hrsti plocholisté petržele

Lilky nakrájejte na kolečka, z obou stran osolte a nechte vypotit. Mezitím nakrájejte kuřecí maso na nudličky, promíchejte s trochou soli, pepře a olivového oleje. 

Rajčata nakrájejte na kousky. Červený vinný ocet smíchejte s trochou olivového oleje a asi 40 ml studené vody. Cibuli nakrájejte na osminky a na troše oleje nechte zesklovatět, musí ale zůstat křupavá. Vyjměte, vložte kuřecí maso a zprudka orestujte.

Lilky osušte, okořeňte římským kmínem a opečte z obou stran na grilu doměkka. Sezam podle chuti nasucho opražte na pánvi. Všechny suroviny kromě lilku promíchejte se zálivkou, semínky z granátového jablka a listy petržele. Na talíře servírujte i s kousky lilku. 

Klepněte pro větší obrázek

Vepřové kotlety s rajčatovofenyklovou omáčkou 

4 porce, 30 minut

Potřebujeme: 4 vepřové kotlety, 2 stroužky česneku, sůl a pepř; Omáčka:  2 bulvy fenyklu, 2 cibule, olivový olej, 6 stroužků česneku, 600 g rajčat nebo 2 plechovky (800 g) sterilovaných rajčat, oregano, rozmarýn a tymián, 2 bobkové listy, hrst plocholisté petržele

Fenykl nakrájejte na tenké plátky, cibuli na osminky. Orestujte na olivovém oleji. 
Přidejte prolisovaný česnek a restujte ještě asi minutu. Pak přidejte sterilovaná rajčata (ta použijte celá a rukama jen jemně rozmáčkněte v dlani), bylinky a duste asi 15 minut.

Pokud používáte čerstvá rajčata, nakrájejte je na kousky, řeznou stranou nejdřív nechte opéct, a když začnou pouštět šťávu, přidejte trochu vody. Osolte a opepřete. Česnek rozdrťte nožem a potřete jím kotlety, osolte a opepřete. Pokapejte olejem a opečte na grilu. Vložte do omáčky a nechte ještě asi 5 minut podusit. Ozdobte petrželí. 

Klepněte pro větší obrázek

Marinovaný kuřecí špíz s rajčatovým čatní 

4 porce, 40 minut + marinování

Potřebujeme: kůra a šťáva ze 2 limetek + 2 limetky k podávání, 3 stroužky česneku, sůl a pepř, 1–2 lžičky třtinového cukru, 1–2 lžičky rybí omáčky, rostlinný olej, 4 kuřecí prsní řízky, 4 hrsti směsi rukoly, koriandru a jiných salátů, rajčatové čatní

Rozmixujte limetkovou kůru, česnek, sůl a pepř. Přidejte cukr, rybí omáčku, limetkovou šťávu a asi 2 lžíce oleje. Promixujte. Do marinády naložte na kousky nakrájená kuřecí prsa. Nechte odležet 2 až 3 hodiny, ideálně ale přes noc.

Připravte si domácí čatní ze zelených nebo červených rajčat podle výše uvedeného receptu. Než se uvaří, dodělejte špízy.

Maso vyjměte z marinády a otřete papírovým ubrouskem. Kousky masa napíchejte na grilovací jehly a opečte je na grilu nebo na grilovací pánvi ze všech stran dozlatova. Podávejte s rajčatovým čatní a salátem z rukoly, koriandru a dalších salátových listů. 

Klepněte pro větší obrázek

Foto: Stockfood.cz

Témata: Časopis F.O.O.D., Výživa a stravování, Červená cibule, Řezno, Kotlet, Oregano, Ráj, Nastrouhaný zázvor, Granátové jablko, Quiche, Domácí test, Nok, Sklenička, Vinný ocet, Spíž, Zavařování, Nastrouhané jablko