Maminka.czChování a vztahy

V hlavní roli superman?

redakce 24.  8.  2009
V hlavní roli superman?
Vypadá to neuvěřitelně, ale potkat „supermuže“ můžete i vy. Ze své praxe to potvrzuje psycholožka Marta Boučková. I vám se může stát, že vás okouzlí muž, který je obestřen tajemstvím, jež nebudete mít nutkání odhalit. Měla by ale vaše víra v něj být bezpodmínečná? Co když je to ve skutečnosti někdo úplně jiný?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pavla potkala supermuže. Tvrdil o sobě, že pracuje pro „speciální jednotky“. Bližší specifikace zaměstnavatele byla samozřejmě nemožná. Postavení supermuže si u mne vysloužil za dokonalé ovládnutí pole.

Pavla se ocitla v situaci, kdy její možnosti jakkoli ovlivňovat vztah byly tytam. O muži, se kterým spojila na deset měsíců svůj život, se mohla dozvědět jen velmi málo. Byl to on, kdo určoval, kdy a kde se setkají, kdo si mohl dovolit se načas bez vysvětlování odmlčet a pak zase se zčistajasna objevit.

Protože speciální jednotky mívají i speciální úkoly, které jsou prostě tajné. Asi se ptáte, cože to bylo za naivku Pavlu. Je to samostatná úspěšná žena, stojící pevně nohama na zemi, ale podlehla věčné a lákavé touze po nebezpečném supermuži. Společenské postavení takového muže není důležité.

Může být právník, lékař, podnikatel nebo řidič autobusu. „Superideální muži“ mohou mít stejně jako „obyčejní muži“ různá povolání, ale všichni dokážou získat oddanost a lásku ženy, kterou chtějí využít a zneužít. Příroda k nim byla štědrá: Umějí být velmi přesvědčiví a dovedou na ostatní zapůsobit.

O minulosti mluví mlhavě a jen ji naznačují. Ze svých omylů se nepoučí, a když jim něco (čehož není málo, jak se s postupem času ukazuje), nevyjde, chyba nikdy není na jejich straně. Po uši zamilovaná žena začíná být ztracena a věří, že právě teď je zde ten výjimečný muž, který si zaslouží výjimečné zacházení.

Supermuži trvají na partnerčině naprosté podpoře a porozumění, které si získávají od prvních okamžiků seznámení. Sebemenší obviňování a zpochybňování jejich pravd, resp. jejich lží, odrážejí obviňováním z nedostatečné lásky a nedůvěry. A ruku na srdce, která žena by na sobě nechala ulpět podezření, že právě ona je tou, která tak vzácnou a neopakovatelnou začínající lásku kazí.

Supermuži projevují cit a oddanost a používají procítěná vyznání lásky, která se nejen hezky poslouchají, ale také ukolébávají zbytky ženské ostražitosti. Je to rajská hudba pro většinu ženských uší. Ale tady veškeré splynutí duší končí.

Brzy se v supermužských příbězích začnou objevovat trhliny nenápadně naznačující, že vysněný je lhář a fabulátor. Jeho lži jsou tak velkolepé a troufalé, že jsou-li odhaleny, působí až dětsky prostě a naivně. Nechce se tedy dlouhou dobu uvěřit, že by si dospělý a notabene tak úžasný muž vymýšlel něco takového. Proč?

Odpověď je prostá: Je sociopatem, který na rozdíl od nás všech, kteří čas od času trochu zalžeme (za což se povětšinou stydíme a máme výčitky svědomí), lže neustále a opakovaně o minulosti, přítomnosti i budoucnosti. Lhaní je pro něj tím, co mu přináší největší uspokojení, a lže dokonce i v situacích, kdy by mu více prospěla pravda.

Ani přistižení při lži mu nezabrání v dalším lhaní a jeho výčitky svědomí se zaměřují jen na fakt, že se nechal přistihnout. Lže prostě ne z lásky k ženě, ale z lásky k přetvářce, kvůli pocitu, že dokáže přechytračit každého, kdo mu tak hloupě věří.

Pozor tedy na ty tajemné, zábavné a cituplné „supermuže“! Nikde dlouho nevydrží, protože k jejich životnímu krédu nutně patří změna. A ta se samozřejmě týká i žen.

Témata: Chování a vztahy, Časopis Moje psychologie, Zamilovaná žena, Superman, Super, Sup, Úspěšná žena, Superman!!!, Speciální úkol, Rajská hudba