Maminka.czDěti a nemoci

V jakém věku děti nejvíce stonají? Tyhle nemoci je trápí nejčastěji

Martina Machová 19.  1.  2020
Mnohdy se zdá, že jde takřka o nekonečný boj: rýma, viróza, zánět středního ucha, dlouho trvající kašel, chviličku klid, načež se celé kolečko „rozjede“ nanovo. Kdy děti nejčastěji stonají a které nemoci je nejvíc trápí?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je-li doma dětí víc, obvykle si své nemoci předávají jako horký brambor, z něhož se jim však neohřejí ruce, ale čelo. V jakém věku tento kolotoč nemocí konečně skončí? Lékaři mají vcelku jasný názor…

3, 4, 5, 6 i 7

„Nejvíce stůňou děti v období od tří do šesti až sedmi let, tedy v době, kdy vstupují do kolektivních zařízení, školek a škol. Dětské kolektivy jsou rájem virů a dítě přichází do takového prostředí imunologicky nevyzrálé, čisté a zranitelné,“ vysvětlují lékaři Martin Gregora a Miloš Velemínský v publikaci Čekáme děťátko. Zdá se tedy, že proti „přírodě“ mnoho nezmůžeme. Děti si tímto obdobím zkrátka musí projít a rodiče mohou dělat jediné; snažit se už od nejútlejšího věku svých potomků všemi způsoby posilovat jejich imunitu. Nezastupitelné místo má v této „posilovně“ kupříkladu zdravé stravování, psychická pohoda v rodině, dobré rodinné zázemí a láska, otužování, pobyt v přírodě, dostatek pohybu, ale třeba i zdravý přístup k hygieně (babičky by řekly „zlatá střední cesta“ – ani málo, ani moc).

Pár dní ve školce a už je zase nemocné? Poradíme vám, jak podpořit imunitu

14, 15 a snad i 16

„Druhou dobou větší nemocnosti je dospívání, čas růstového spurtu, bouřlivých hormonálních změn, kdy se mění zažité stereotypy rodinného prostředí. Tehdy i relativně zdraví jedinci bojují s angínami, nechvalně známou mononukleózou a naštěstí zřídka se vyskytující, ale o to závažnější meningokokovou infekcí,“ upozorňují lékaři Martin Gregora a Miloš Velemínský na skutečnost, které si všímá nejeden rodič dospívajících dětí. Puberta je zkrátka náročná ve všech směrech! Z dětí, jež dříve vstávaly ještě před rozbřeskem, je přemění ve spáče schopné prospat i 12 hodin denně. Z nejednoho „chlapce-nežravce“ vykouzlí bezedného Otesánka a z dívenek jak lunt slečny s ženskými tvary, které jim narostly takřka přes noc.

Rýma u dětí: co dělat, jak dlouho trvá léčba a kdy nemůže do školky?

TOP nejčastějších chorob dětského věku

  • Úplně nejčastější chorobou jsou lehké virózy s rýmou (zánět nosní sliznice), ty ale bohužel často zkomplikuje druhotná bakteriální infekce.
  • Pro dětský věk je kvůli anatomickým poměrům v uchu a neschopnosti samostatně smrkat nebo smrkat správně vcelku typickou nemocí také zánět středouší.
  • Dalšími onemocněními, které se často přidruží k obyčejné rýmě, jsou zánět dutin, zánět hrtanu a průdušek.
  • V dětském věku jsou častější také průjmová onemocnění, zejména kratší střevní virózy.
  • Poslední svéráznou kategorií jsou tzv. dětské nemoci, jako jsou plané neštovice, spála, laryngitida, pátá a šestá dětská nemoc a podobně. 
Jak vypadá Šestá nemoc, která nejčastěji trápí kojence a batolata?
Témata: Děti a nemoci, Nemoci, Nemoc, Dětské nemoci, Kašel, Laryngitida, Věk, Gregor, Dětský věk, Otesánek, Ucho, Nemo, Čekat děťátko, Děti, Věk dětí, Zánět, Viróza, Sto, Rýma, Martin Gregor, Miloš Velemínský, Léky na kašel a odkašlávání na Heureka.cz