Maminka.czKoronavirus

V karanténě s dětmi: Jak si rozvrhnout práci a nezbláznit se doma?

Simona Procházková 18.  10.  2020
Každý z nás se s aktuální náročnou situací a s ní spojeným psychickým vypětím, stresem a sociální izolací vyrovnává po svém. Jak zvládat školní přípravu a učení s ratolestmi, vaření, úklid, a ještě navíc pracovní povinnosti v rámci home office a nezhroutit se? Tady je pár užitečných nápadů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

„Pracuji z domova a pod nohama se mi v jednom kuse motají dvě děti. Ano, je to náročné, zároveň se ale díky tomu zachovávám v příčetném duševním stavu. Nemám totiž žádný čas na to, abych zbytečně moc přemýšlela nad všemi těmi hrůzami, které se momentálně kolem nás dějí. Už v době, kdy se začalo poprvé a zatím jen opatrně mluvit o „domácí karanténě“ kvůli koronaviru, vtipkovala jsem se svými kolegy, že pro mě by se tím vlastně vůbec nic nezměnilo.

Distanční výuka: Rodiče, buďme v klidu. Povinnosti nemáme téměř žádné!

Pracuji na plný úvazek z domova už pár let. Mám štěstí, že mé zaměstnání to umožňuje, zvykla jsem si být do určité míry paní svého času. Podporuje to flexibilitu, naučila jsem se organizovat lépe čas. Vzhledem k tomu, že v mé „kanceláři“ od rána do večera pobíhají, hrají si a ječí dvě děti, naučila jsem se, jak přežít v situaci, která nyní, bohužel, postihla mnoho pracujících rodičů po celém světě. Pro mě jde po pěti letech o standardní režim, pro spoustu lidí to ale znamená výjimečný stav, se kterým jsou nuceni si doslova den ze dne poradit,“ vypráví Veronika (37), maminka čtyřleté Vanessy a sedmiletého Vojty.

Škola doma: Konkrétní tipy, jak se s dětmi učit on-line kvůli zavření škol

Když je všechno vzhůru nohama…

Kvůli světové pandemii koronaviru musela většina lidí naprosto „překopat“ své dosavadní životy a každodenní zvyklosti. Život probíhá v úplně jiné rovině, s podobnou situací se nikdo dosud nesetkal a není divu, že nás silně zasáhla, po všech stránkách. Jsme zvyklí se každé ráno vypravit do práce, rozvézt děti do škol a školek, trávit až do pozdního odpoledne čas v kanceláři a setkávat se doma se zbytkem rodiny až před večeří. Všední dny probíhaly v podobném a zajetém tempu.

Najednou je všechno vzhůru nohama. Školy i mateřské školky zavřené, omezení pohybu a doporučení vycházet ven jen v případě, kdy potřebujeme nakoupit nebo k lékaři, celá rodina pohromadě 24 hodin denně…

Do toho hromada úkolů do školy, každodenní domácí výuka, se kterou se rodiče, kteří už vyjmenovaná slova, větný rozbor i násobení zlomků dávno zapomněli, musí potýkat, zatímco se usilovně snaží plnit také své pracovní povinnosti, pokud jim zaměstnavatel dal možnost pracovat z domu. „Všechno se dá zvládnout, aniž byste po dvou týdnech v domácí karanténě hystericky křičeli na potomky a plánovali se rozvádět nebo odeslat svou dosavadní kariéru do věčných lovišť, jakmile to bude jen trochu možné. Ráda bych se s pracujícími rodiči podělila o pár šikovných strategií, které se mi doma už dříve osvědčily,“ říká Veronika.

Jak potěšit prarodiče? Volejte jim. Poproste třeba o pohádku po telefonu

Buďte v kontaktu se šéfem

V tak mimořádné situaci, jakou je současná koronavirová krize, může nastat jakýkoli nečekaný problém. Všichni jsme pod obrovským psychickým tlakem a obáváme se, co přinesou příští týdny. Pamatujte si, že i nadřízení jsou lidé, se svými pocity a emocemi, s vlastními potížemi a starostmi. Proto v případě, že se u vás něco zkomplikuje a vy nebudete schopni splnit zadané úkoly v požadovaném termínu, nevíte si rady s analýzou nebo jste neodeslali emaily, kam bylo potřeba, včas svého šéfa informujte, komunikujte s ním a dohodněte nejvhodnější řešení. Upřímná diskuse je na místě, řekněte pravdu a snažte se společně přijít na to, jaký postup a časový plán pro vás bude splnitelný.

Střídejte se s partnerem

Pokud nemáte za muže lékaře, zdravotníka, hasiče, policistu či prodavače, pravděpodobně i váš partner momentálně pracuje z domova. Sedněte si spolu a stanovte „směny“ týkající se hlídání dětí, učení se s nimi a běžných domácích povinností. Když se budete střídat, aby ten druhý měl každý den určitý čas jen pro sebe, aby mohl v klidu pracovat, je to ideál. Pokud ale budete celá rodina v jedné místnosti, oba rodiče budou sedět na gauči s notebookem na klíně a pokoušet se o pracovní výkony, zatímco hned vedle nich bude hrát televize a kolem pobíhat rozjívené děti, dožadující se pozornosti, je to spolehlivá cesta k hádkám a konfliktům. Takové řešení nikam nevede. Na práci se stejně nedokážete soustředit a všichni budete podráždění. Udělejte plánovací denní kalendář, například máma má „prostor“ na práci od deseti do dvanácti dopoledne a pak od pěti do šesti odpoledne, táta zase od osmi do deseti ráno a znovu od šesti do sedmi hodin večer.

Zápisy do prvních tříd proběhnou na dálku. Letní prázdniny kratší nebudou

Povolte otěže, nechte děti u televize

Za normálních okolností mají vaše děti povolenu maximálně půlhodinu denně, kdy se můžou rozvalit před televizní obrazovkou, hrát hry nebo koukat na pohádky na iPadu či tabletu? Zapomeňte v téhle době na přísná pravidla, vždyť přeci, až veškerá „nouzová“ bezpečnostní opatření pominou, vrátíte se zase k běžnému životu. Jenže teď, když děti nemůžou svobodně lítat venku, jezdit na kole a koloběžce nebo hrát fotbal s kamarády, proč jim dočasně nedopřát trochu víc „pasivní“ zábavy, než jsou zvyklé?

Není to smrtelný hřích, když televizi a elektronice udělíte na pár dní milost. Potýkáme se všichni s bezprecedentními okolnostmi, a pokud máte to štěstí, že všichni v rodině jsou zdraví a v bezpečí domova, uvolněte trochu pravidla hry, vždyť jde o „přežití“. Navíc, je lepší, když se ratolesti rozptýlí u televizní pohádky nebo seriálu na Netflixu, než aby doma z dlouhé chvíle vymýšlely „bejkárny“, protože jsou zavřeny dlouhou dobu mezi čtyřmi stěnami. Což není snadné pro nikoho z nás. Stanovte jim třeba hodinu dopoledne a hodinu odpoledne s tím, že po této době vše nekompromisně vypnete. A vy zatím můžete v klidu dokončit prezentaci, vyřídit pracovní emaily nebo uvařit oběd. „Přiznávám, že používám i vydírání a úplatky. Například: „Když si teď budete půl hodin potichu hrát v pokojíčku, pustím vám film,“ směje se Veronika.

Co s dětmi? Bez výčitek jim pusťte televizi! Čím dál oživit dny v karanténě?

Využijte neplánovaný čas co nejlépe

Aktuální situaci nikdo z nás neplánoval, nečekali jsme, že nás něco podobného může potkat. Zkuste to ale brát z té lepší stránky, najednou máme všichni čas zpomalit, trávit víc času se svými nejbližšími, věnovat se dětem. Zkuste toho „vynuceného“ času využít na maximum! Můžete společně obědvat i v jiné dny než o víkendu, složit s ratolestmi konečně ty obrovské puzzle ze 2000 dílků, na které jste neměli několik měsíců ani chvilku, vyzkoušet některé z té obří sbírky receptů, které si hromadíte v šuplíku, že na ně snad jednou dojde, upéct s dětmi velikonoční perníčky nebo jejich oblíbené čokoládové sušenky.

Jak potěšit prarodiče v době koronaviru?

Čtěte ratolestem pohádky, které jste sami jako malí zbožňovali, vyndejte z půdy to zaprášené dřevěné loutkové divadlo po dědečkovi a uspořádejte představení… Věnujte prostě čas a plnou pozornost svým nejbližším a vychutnávejte si chvíle, které trávíte spolu. Na jednu věc si ale dejte pozor. I když ráno nikam nespěcháte, držte se co nejvíc „zajeté“ rutiny. Každý den by měl mít nějakou strukturu, abyste úplně nevypadli z všednodenního rytmu a nebyl pro vás návrat k „normálu“ příliš velkým šokem.

Koronavirus: Nedávejte děti k babičkám a dědečkům, objednejte jim nákupy
Tříletý syn Pink měl koronavirus. Plakala jsem a modlila se, říká zpěvačka

Speciál o koronaviru

Koronavirus se objevil poprvé na začátku prosince 2019 v  čínském městě  Wu-chan. Onemocnění, které tento koronavirus způsobuje, dostalo označení COVID-19.  Koronaviry vyvolávají nemoci od běžného nachlazení po syndrom akutního těžkého onemocnění dýchacích cest. Onemocnění se přenáší vzduchem  kapénkovou infekcí a nejčastěji zasahuje sliznice horních a dolních dýchacích cest a spojivky. Inkubační doba je 7 - 14 dní. Mezi příznaky koronaviru patří zvýšená teplota, dušnost, kašel, únava a bolesti svalů.

Uzavření škol|Nárok na ošetřovné|Testování na koronavirus|Léčba koronaviru|Rouška bez šití
 
Témata: Zdraví, Koronavirus, Děti, Rodina, Rodina a vztahy, Rodina a vy, Netflix, Domácí výuka, Distanční výuka, Karanténa, Otěž, Pracovní povinnost, Plánovač, Učení, Šuplík, Omezení pohybu, Dom, Vanessa, IPad, Home office, Domov, Rozvrh, Ratolest, Koronavirová krize, Sociální izolace, Zdraví na Heureka.cz