Maminka.czPředškolák

V mediálním pokojíčku nechybí televize nebo herní konzole. Jak se vám líbí tento trend?

Markéta Novák Matějková 13.  9.  2016
Pryč jsou doby, kdy byly hudební přehrávače, počítač a televize výhradně v obývacím pokoji, a rodina trávila volný čas společně. Současnosti vládne trend „žít společně odděleně“…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Technická revoluce posledních desetiletí zasáhla i náš každodenní život. Mediální technologie zaplnily domovy a posunuly hranice mezi rodinným životem a vlastním soukromím rodičů i dětí. Nikoho dnes nepřekvapí, že výzkum Media in the Home už v roce 2000 došel k závěrům, že většina domácností s dětmi vlastní přinejmenším televizi a hudební přehrávač.

GALERIE: Jak zařídit dětský pokojíček?  

Rozšiřování trendu „mediálních domácností“ má na jedné straně spojitost s obavami časově vytížených rodičů, aby děti netrávily volný čas „na ulici“, a na druhé straně s tím, že právě mediální technologie se staly efektivním nástrojem zvládání chodu domácnosti.

Hudební přehrávače a interaktivní média tvoří standardní výbavu kuchyní, ložnic rodičů, pracoven, a samozřejmě dětských pokojů. Už nejde o rodinné sdílení času, protože děti jsou s médii o samotě…

Pokojíček je pro děti tím, co pro rodiče byt

Podle anglických expertů v čele s psycholožkou Soniou Livingstone je nejnovějším trendem dětských pokojů tzv. bedroom culture - uspořádání dětských pokojů podle způsobu trávení volného času, které odpovídá požadavku - pro děti příjemný a pro dospělé nepřístupný.

Z nedávného Výzkumu životního stylu dětí ve věku od 4 do 14 let vyplynulo, že 88 % má vlastní pokoj, nebo sdílený se sourozencem. Většina dětí považuje pokojík za nejvhodnější prostředí pro trávení volného času. Téměř čtyřicet procent dětí má v pokoji vlastní televizi, nebo herní konzoli. Počítač s připojením na internet vlastní 43 % třináctiletých a čtrnáctiletých.

Čím jsou děti starší, tím častěji se věnují hraní her (83 %) a sledování videoklipů (76 %). Dvě třetiny dětí tráví převážnou část volného času chatováním, poslechem hudby, tweetováním, sdílením a komunikací s kamarády. Moderní „balíček zábavy“ ve složení: mobilní telefon, tablet, hudební přehrávač a internet vyplní některým dětem až pět hodin denně.

Tipy, jak zařídit pokojíček školákovi

Zbytek času si hrají, relaxují, učí se a spí. V žádném dětském království by proto neměly chybět hračky, které pomohou děti připravit na okolní svět a zároveň plní i vzdělávací funkci. Ideální jsou glóbusy, které jsou pro děti atraktivní variantou a zastanou i roli pěkného doplňku do pokojíčku.

Co to je mediální pokojíček?

Multimediální vybavenost dětských pokojů vyžaduje odpovídající uspořádání prostoru a specifické světelné podmínky. „Nedostatek přirozeného světla, nekvalitní osvětlení a špatné stínění v kombinaci s modrým světlem televizních obrazovek a monitorů vyvolávají únavu, bolesti hlavy, oční problémy. Nedostatečné zatemnění zase zhoršuje kvalitu spánku a narušuje noční metabolismus,“ upozorňuje klinický psycholog Mgr. Petr Křenek.

Zatímco dříve stačily k zatemnění závěsy na oknech, na stropě lustr, lampička na nočním stolku a stolní lampa na pracovním stole, v „mediálním pokojíku“ je nutné zajistit cyklicky proměnlivé osvětlení, které vyhovuje konkrétním činnostem a zároveň respektuje potřeby dětského organismu v době spánku.

Odborníci proto doporučují rozmístit po pokoji různé typy lampiček a svítidel, a okna opatřit vhodným stíněním. Podle Jana Žižlavského z opavské společnosti Isotra jsou v dětských pokojích nejlepším řešením horizontální žaluzie nebo rolety s vodícími lištami, aby mezerami po stranách nepronikalo světlo zvenku: „Žaluzie jsou nadčasové, umožňují jednoduchou regulaci světla a snadno se udržují. Rolety působí útulně a vzhledem k pestré nabídce vzorů a barev podtrhují atmosféru dětského pokoje.“

Klepněte pro větší obrázek


V pokoji starších dětí a studentů, kteří tráví hodně času u počítače, udělá dobrou službu roleta s úpravou black out, která přes den zajistí příjemné stínění a večer dokonalé zatmění. Psycholog k tomu dodává:

„Je prokázáno, že kvalitou světelných podmínek lze až o patnáct procent zvýšit výkonnost, soustředění i schopnost učit se. Samozřejmě jen takové opatření nestačí. Je nutné, aby děti měly pravidelný denní režim, dostatek kvalitního spánku a pohybu na čerstvém vzduchu.“  

Dokonalý pokojíček

Zařizujeme pokojíček podle feng-šuej  

8 tipů na to, jak zařídit dokonalý dětský pokojíček

Témata: Děti, Předškolák, Školák, Váš domov, Televize, Denní režim, Klinický psycholog, Med, Nejnovější trend, Glóbus, Lampička, Videoklip, Zatmění, Lustr, Tweet, Trend, Livingston, Vybavenost, Lampa, Herní konzole, Dětský pokojíček, Jan, Jak, Pokoj, Nejlepší řešení, Televize na Heureka.cz