[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
4 porce, 2,5 hodiny
Potřebujeme na knedlíky: 12 žemlí, 3 vejce, 300 ml plnotučného mléka, 100 g rozpuštěného másla, 1 jarní cibulka, hrst pažitky a petrželky, 50 g orestované slaniny, 1 lžíce oleje; na omáčku: 1 kg hovězí loupané plece, 150 g špeku, sádlo na smažení, 2 velké cibule, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, sůl a pepř, 1 lžíce hladké mouky, 1,2 l hovězího vývaru, 4 vejce
Hovězí prošpikujte nakrájeným špekem, osolte, opepřete a na sádle orestujte ze všech stran. Na výpeku opečte cibuli a zbytek špeku, přidejte koření, zaprašte moukou, orestujte, podlijte vývarem, vraťte maso, přiklopte a pečte 2 hodiny při 180 °C.
Připravte knedlíky. Nakrájené žemle smíchejte se žloutky, mlékem, orestovanou slaninou, cibulkou a bylinkami, přidejte máslo a našlehaný sníh z bílků. Mokrýma rukama vypracujte koule velké 5 cm a vařte v osolené vodě 7 minut.
Na poslední půlhodinu přidejte k masu vejce uvařené natvrdo.
4 porce, 3,5 hodiny
Potřebujeme na omáčku: 2 lžíce másla + 2 lžíce pro zjemnění omáčky, 2 lžíce hladké mouky, 1,2 l vývaru z telecího masa, 400 ml smetany 33%, sůl a pepř, 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce octa, 3 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu; na vývar: 1,2 kg telecího masa, 2 mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru, 1/2 pórku, 1 rajče, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 4 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, hrst tymiánu, 2 bobkové listy, 2 lžičky soli; na knedlíky: 4 rohlíky, 250 ml plnotučného mléka, 250 g polohrubé mouky, 2 vejce, sůl
Telecí maso společně s ostatními ingrediencemi na vývar zalijte vodou a vařte asi 3 hodiny. Sceďte a maso nakrájejte na plátky. Vývar použijte do omáčky.
Máslo rozpusťte v hrnci a zaprašte moukou, usmažte světlou jíšku, zalijte vývarem a pozvolna vařte 20 minut. Přidejte cukr a ocet podle chuti, sůl a pepř. Zalijte smetanou a povařte asi 2 minuty, na závěr přidejte nastrouhaný křen. Pro zjemnění přidejte máslo. Podávejte s plátky telecího a knedlíky.
Ty připravíte takto: nakrájené rohlíky smíchejte s moukou a solí, přidejte mléko a žloutky, vše důkladně promíchejte, pak přidejte našlehaný sníh z bílků. Rozdělte do 2 mikrotenových sáčků, vložte do vroucí vody. Vařte 14 minut z každé strany.
4 porce, 60 minut
Potřebujeme: 1 kg hovězího předního masa, 2 lžíce sádla, 2 cibule, 2 stroužky česneku, kmín, sůl a pepř, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce mleté papriky, 1 l hovězího vývaru, hrst majoránky, 3 brambory
Hovězí nakrájejte na kostičky. Na sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek a maso. Dochuťte kmínem, solí, pepřem a restujte. Když se zredukuje šťáva z masa, zaprašte moukou, usmažte jíšku a přidejte papriku. Podlijte vývarem a přisypte majoránku, vařte na mírném plameni 45 minut.
Pak přidejte oloupané a nakrájené brambory a vařte do změknutí. Dochuťte solí a pepřem.
Potřebujeme: 2 mrkve, 1 petržel, 1 celeru, 50 g másla, 1 slepice, 5 kuliček nového koření, sůl a pepř, tymián, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 1 lžíce mleté papriky, 400 ml smetany 33%; noky: 200 ml mléka, sůl, 100 g hrubé mouky, 100 g krupice, 2 žloutky a 4 bílky, 100 g másla
Nakrájenou kořenovou zeleninu zpěňte na másle v pekáčku, přidejte celou slepici, nové koření, sůl, pepř a tymián. Pečte za občasného podlévání při 180 °C asi dvě hodiny.
Zeleninu i s výpekem zřeďte vodou a krátce povařte. Sceďte a vývar ponechte na později, na sádle orestujte nadrobno nasekanou cibuli a přidejte obrané maso ze slepice (nechte si v celku stehna a prsa), orestujte, zasypte paprikou a podlijte vývarem a povařte. Přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.
Podávejte s celými kusy slepice a s noky.
Mléko přiveďte k varu a přidejte sůl, mouku a krupici, promíchejte a odstavte. Po vychladnutí přidejte dva žloutky, rozehřáté máslo a sníh ze 4 bílků, vše důkladně promíchejte a nechte v chladu alespoň 30 minut. Pomocí lžic vytvarujte noky a vařte je v osolené vodě 5 až 7 minut podle velikosti noku. Náš tip: Zkuste do omáčky přidat na posledních 10 minut vaření nakrájenou červenou papriku.
Potřebujeme: 500 g rýže, 4 plátky z hovězí kýty (po 200 g), sůl a pepř, 3 lžíce plnotučné hořčice, 4 buřty, 4 vejce, 8 sterilovaných okurek, 3 cibule, 100 g špeku, 2 lžíce sádla, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 1 l hovězího vývaru
Rýži dejte vařit podle návodu na obalu. Plátky masa naklepejte, osolte, opepřete a z jedné strany namažte plnotučnou hořčicí. Vložte 1/4 buřtu, 1/4 vejce uvařeného natvrdo, plátek okurky, plátek cibule a malý plátek špeku. Maso zabalte do rolády a zavažte provázkem tak, aby se nerozbalilo.
Rolády zprudka orestujte na sádle ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Pak je vyjměte a ve výpeku opečte vše zbylé: nadrobno nasekanou cibuli a špek, na kostičky nakrájené buřty, okurky a vajíčko. Vše orestujte, přidejte koření, hořčici a podlijte vývarem. Do hrnce vraťte „ptáčky“, přiklopte a pečte je asi 2 hodiny při 180 °C, podle potřeby podlévejte.
Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s vařenou rýží.
Náš tip: Pokud se vám nechce motat s roládkami, připravte si „rozlétaného ptáčka“. Maso upečte, výpek zahustěte a přidejte nakrájené vejce, okurku a buřty.
Foto: David Turecký