Maminka.czVýživa a stravování

V neděli si dejte k obědu českou klasiku

Štěpán Vašák 29.  4.  2016
Naše kuchyně stojí a padá na poctivých omáčkách, ideálně s knedlíkem, a hustých polévkách, ke kterým se přikusuje domácí chléb.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Štěpánská s žemlovými knedlíky

4 porce, 2,5 hodiny

Potřebujeme na knedlíky: 12 žemlí, 3 vejce, 300 ml plnotučného mléka, 100 g rozpuštěného másla, 1 jarní cibulka, hrst pažitky a petrželky, 50 g orestované slaniny, 1 lžíce oleje; na omáčku: 1 kg hovězí loupané plece, 150 g špeku, sádlo na smažení, 2 velké cibule, 5 kuliček nového koření, 2 bobkové listy, sůl a pepř, 1 lžíce hladké mouky, 1,2 l hovězího vývaru, 4 vejce

Hovězí prošpikujte nakrájeným špekem, osolte, opepřete a na sádle orestujte ze všech stran. Na výpeku opečte cibuli a zbytek špeku, přidejte koření, zaprašte moukou, orestujte, podlijte vývarem, vraťte maso, přiklopte a pečte 2 hodiny při 180 °C.

Připravte knedlíky. Nakrájené žemle smíchejte se žloutky, mlékem, orestovanou slaninou, cibulkou a bylinkami, přidejte máslo a našlehaný sníh z bílků. Mokrýma rukama vypracujte koule velké 5 cm a vařte v osolené vodě 7 minut.

Na poslední půlhodinu přidejte k masu vejce uvařené natvrdo.

Klepněte pro větší obrázek

Křenová omáčka s telecím masem a knedlíky

4 porce, 3,5 hodiny

Potřebujeme na omáčku: 2 lžíce másla + 2 lžíce pro zjemnění omáčky, 2 lžíce hladké mouky, 1,2 l vývaru z telecího masa, 400 ml smetany 33%, sůl a pepř, 2 lžíce krupicového cukru, 2 lžíce octa, 3 lžíce čerstvě nastrouhaného křenu; na vývar: 1,2 kg telecího masa, 2 mrkve, 1 petržel, 1/2 celeru, 1/2 pórku, 1 rajče, 1 cibule, 2 stroužky česneku, 4 kuličky nového koření, 6 kuliček pepře, hrst tymiánu, 2 bobkové listy, 2 lžičky soli; na knedlíky: 4 rohlíky, 250 ml plnotučného mléka, 250 g polohrubé mouky, 2 vejce, sůl

Telecí maso společně s ostatními ingrediencemi na vývar zalijte vodou a vařte asi 3 hodiny. Sceďte a maso nakrájejte na plátky. Vývar použijte do omáčky.

Máslo rozpusťte v hrnci a zaprašte moukou, usmažte světlou jíšku, zalijte vývarem a pozvolna vařte 20 minut. Přidejte cukr a ocet podle chuti, sůl a pepř. Zalijte smetanou a povařte asi 2 minuty, na závěr přidejte nastrouhaný křen. Pro zjemnění přidejte máslo. Podávejte s plátky telecího a knedlíky.

Ty připravíte takto: nakrájené rohlíky smíchejte s moukou a solí, přidejte mléko a žloutky, vše důkladně promíchejte, pak přidejte našlehaný sníh z bílků. Rozdělte do 2 mikrotenových sáčků, vložte do vroucí vody. Vařte 14 minut z každé strany.

Klepněte pro větší obrázek

Gulášová polévka

4 porce, 60 minut

Potřebujeme: 1 kg hovězího předního masa, 2 lžíce sádla, 2 cibule, 2 stroužky česneku, kmín, sůl a pepř, 1 lžíce hladké mouky, 2 lžíce mleté papriky, 1 l hovězího vývaru, hrst majoránky, 3 brambory

Hovězí nakrájejte na kostičky. Na sádle orestujte nadrobno nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek a maso. Dochuťte kmínem, solí, pepřem a restujte. Když se zredukuje šťáva z masa, zaprašte moukou, usmažte jíšku a přidejte papriku. Podlijte vývarem a přisypte majoránku, vařte na mírném plameni 45 minut.

Pak přidejte oloupané a nakrájené brambory a vařte do změknutí. Dochuťte solí a pepřem.

Klepněte pro větší obrázek

Slepice na paprice s noky

4 porce, 2,5 hodiny

Potřebujeme: 2 mrkve, 1 petržel, 1 celeru, 50 g másla, 1 slepice, 5 kuliček nového koření, sůl a pepř, tymián, 2 lžíce sádla, 1 cibule, 1 lžíce mleté papriky, 400 ml smetany 33%; noky: 200 ml mléka, sůl, 100 g hrubé mouky, 100 g krupice, 2 žloutky a 4 bílky, 100 g másla

Nakrájenou kořenovou zeleninu zpěňte na másle v pekáčku, přidejte celou slepici, nové koření, sůl, pepř a tymián. Pečte za občasného podlévání při 180 °C asi dvě hodiny.

Zeleninu i s výpekem zřeďte vodou a krátce povařte. Sceďte a vývar ponechte na později, na sádle orestujte nadrobno nasekanou cibuli a přidejte obrané maso ze slepice (nechte si v celku stehna a prsa), orestujte, zasypte paprikou a podlijte vývarem a povařte. Přidejte smetanu a dochuťte solí a pepřem.

Podávejte s celými kusy slepice a s noky.

Mléko přiveďte k varu a přidejte sůl, mouku a krupici, promíchejte a odstavte. Po vychladnutí přidejte dva žloutky, rozehřáté máslo a sníh ze 4 bílků, vše důkladně promíchejte a nechte v chladu alespoň 30 minut. Pomocí lžic vytvarujte noky a vařte je v osolené vodě 5 až 7 minut podle velikosti noku.

Náš tip: Zkuste do omáčky přidat na posledních 10 minut vaření nakrájenou červenou papriku.

Klepněte pro větší obrázek

Hovězí ptáčky s rýží

4 porce, 2,5 hodiny

Potřebujeme: 500 g rýže, 4 plátky z hovězí kýty (po 200 g), sůl a pepř, 3 lžíce plnotučné hořčice, 4 buřty, 4 vejce, 8 sterilovaných okurek, 3 cibule, 100 g špeku, 2 lžíce sádla, 4 kuličky nového koření, 2 bobkové listy, 1 l hovězího vývaru

Rýži dejte vařit podle návodu na obalu. Plátky masa naklepejte, osolte, opepřete a z jedné strany namažte plnotučnou hořčicí. Vložte 1/4 buřtu, 1/4 vejce uvařeného natvrdo, plátek okurky, plátek cibule a malý plátek špeku. Maso zabalte do rolády a zavažte provázkem tak, aby se nerozbalilo.

Rolády zprudka orestujte na sádle ze všech stran, aby se maso zatáhlo. Pak je vyjměte a ve výpeku opečte vše zbylé: nadrobno nasekanou cibuli a špek, na kostičky nakrájené buřty, okurky a vajíčko. Vše orestujte, přidejte koření, hořčici a podlijte vývarem. Do hrnce vraťte „ptáčky“, přiklopte a pečte je asi 2 hodiny při 180 °C, podle potřeby podlévejte.

Dochuťte solí a pepřem. Podávejte s vařenou rýží.

Náš tip: Pokud se vám nechce motat s roládkami, připravte si „rozlétaného ptáčka“. Maso upečte, výpek zahustěte a přidejte nakrájené vejce, okurku a buřty.

Klepněte pro větší obrázek

Foto: David Turecký

Témata: Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., oběd, Jarní cibulka, Nové koření, Gulášová polévka, Klas, Žitný chléb, Sádlo, Nok, Gulášovka, Nastrouhaný křen, Rozehřáté máslo, Dej, Plátek, Krupicový cukr, Rajče, Cibulka, Roláda, Poslední půl, Žemle, Omáčka, Buřt