Maminka.czPorod

V porodnicích se bohužel stále tlačí na povel, říká porodní asistentka

Michaela Láchová 11.  4.  2019
Řízené tlačení porodníkem už dávno nedoporučuje Světová zdravotnická organizace (WHO), přitom v českých porodnicích se stále tlačí na povel. "Dítě není pasivní účastník, aktivně se podílí na celém procesu porodu," říká porodní asistentka Anna Kohutová.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Je podle vás třeba vyzývat maminku k tlačení, nebo je lepší nechat ji tlačit spontánně? 

Bohužel, stále se v některých našich porodnicích tlačí na povel. Jedná se o takzvaný Valsalvův manévr nebo jeho variaci. V praxi tedy na pokyn zdravotníka musí dát rodička bradu na hrudník, zhluboka se nadechnout a se zadrženým dechem a zavřenými ústy tlačit až dvacet sekund, poté rychle předechnout a opět usilovně tlačit, to vše třikrát za sebou. Klinické pokyny a doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) přitom již dávno nedoporučují řízené tlačení zdravotníkem. Více se dozvíte TADY

 

Dítě není pasivní účastník, aktivně se podílí na celém procesu porodu, spolu s matkou tvoří souhru...

 

Věří se, že řízené tlačení urychluje vypuzovací fázi a zkracuje druhou dobu porodní. Nicméně tento typ tlačení, jak bylo zjištěno, má řadu škodlivých důsledků včetně vyššího rizika hypoxie u dítěte, u ženy zvyšuje perineální trauma a má dlouhodobé účinky na funkci močového měchýře a pánevního dna. Porodní pozice je zcela zásadní pro instinktivní vypuzovací reflex, který se u ženy dostaví, když zaujme pozici, která je v souladu s gravitací, tedy pozici ve dřepu, vkleče, vestoje, na boku… 

Hledá se Maminka roku 2019! Poslední šance se přihlásit, pojďte do toho!


Měli by tedy podle vás porodníci více důvěřovat matčině intuici? 

Ano, jde i o psychologický dopad na potlačování intuitivního tlačení či takzvané vydýchávání dítěte směrem dolů. Ženě je zdravotníky naznačeno, že její tělo špatně reaguje a neměla by jeho instinktům a svým pocitům důvěřovat. Dítě není pasivní účastník, aktivně se podílí na celém procesu porodu, spolu s matkou tvoří souhru, aby oba prošli svým porodem posíleni a nezranění. 

100 mimořádných fotek z porodu! Úžasný rodinný zážitek hodně zblízka


Přestože jsou v porodnické praxi zakázány praktiky jako Kristellerova exprese, tedy naléhání na břicho při porodu, stále se občas provádí. Myslíte, že tenhle manévr lze něčím „nahradit“? 

Kristellerova exprese je metoda, která je zakázána pro vysoké procento rizikovosti, jedná se o tlak na děložní fundus předloktím, což může vyvolat velmi vážné protržení dělohy s těžkým krvácením a následným ohrožením života ženy i dítěte, předčasné odloučení placenty a další komplikace. Je často ženám prováděna právě v pozici na zádech, v polosedě s nohama od sebe, která ovšem zmenšuje východ z porodních cest až o třicet procent, což bylo dokázáno při různých studiích a analýzách.

Nestudoval jsem dvacet let medicínu, abych si k vám klekal! Šup na kozu

Prevencí tohoto zásahu je tedy opět porodní pozice, která je v souladu s gravitací, možnost polohování, mobilita pánve, díky níž se zvětší prostor pro průchod a rotaci hlavičky pánevními rovinami. WHO v roce 2008 Kristellerovu expresi vyhodnotila jako rizikovou metodu poškozující zdraví, a proto ji nedoporučuje. 

Má rozštěp, řekl lékař a navrhl potrat. Dítě si nechala, je z něj krásný kluk
Už můžete tlačit! Poslechnout povel, nebo důvěřovat svým pocitům?
Témata: Porod, Rozhovor, Porodnice, Praktické rady, Tipy a rady porod, Porodní asistentka, Tlačení, Ohrožení života, Anna Kohutová, Pór, Pasivní účastník, Pokyn, Život ženy, Povel, Asistent, Analýza, WHO, DNA, Rovina, Asistentka

Video