Maminka.czPeníze a kariéra

V pracovní kondici i na mateřské

Jana Potužníková 7.  7.  2016
I když chcete být s dětmi doma co nejdéle, bylo by krátkozraké na celou dobu vypadnout ze vzdělávání a pracovní formy. Až totiž rodičovská skončí, můžete zjistit, že jste zaspala…

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Seznam kapitol
1. Back to work

Některé maminky bez práce nevydrží a už pár týdnů po porodu pokukují po částečném úvazku nebo se pokoušejí najít cestu, jak pracovat z domova. Existují však i takové, které se chtějí svým mateřským povinnostem věnovat beze zbytku i šest, sedm a více let v kuse (to podle počtu dětí a délky jednotlivých rodičovských), a u jejich profese navíc pracovat při rodičovské třeba ani nelze.

U 99 % maminek však dříve nebo později nastane den, kdy se přece jen vrátí do práce. A je tu otázka: Budou to mít jednodušší ty, které během rodičovské nějakým způsobem pracovaly, vzdělávaly se a udržovaly kontakty, nebo ty, které na několik let vzaly mateřství jako své jediné poslání? Odpověď je nasnadě. Co tedy můžete udělat pro to (ať už pracujete v jakékoli profesi), abyste pak neměla pocit, že vám „ujel vlak“?

Baví, nebaví...

Klepněte pro větší obrázek„U maminek, které na několik let chtějí úplně opustit svůj obor, se většinou dobereme zjištění, že před porodem nedělaly to, co je bavilo. Protože pokud je práce baví, jsou v jejím udržování aktivní i při mateřské a rodičovské dovolené. Ty, jež chodily před dětmi do práce jen proto, že musely, pochopitelně nemají motivaci s ní kontakt udržovat,“ konstatuje na rovinu Hana Krejčí, zakladatelka pražského coworkingového centra Baby Office, které maminkám nabízí možnost pracovat v kancelářích spojených s miniškoličkou.

LinkedIn

LinkedIn je místo, kde si můžete vytvořit profesní profil. Podobá se Facebooku, ale moc si tu nepopovídáte, je cílený čistě na práci. Najdete zde firmy, jejich ředitele, personalisty... Nové kontakty i zprávy o nových pracovních příležitostech.


„Proto doporučuji vzít mateřskou jako příležitost, kdy si lze ujasnit priority nejen životní, ale i profesní, a uvědomit si, jestli náhodou není prostor na změnu oboru,“ dodává odbornice. A je to logické. Pokud vám stávající práce nevyhovuje a chcete kvůli tomu svůj návrat oddalovat, zkuste hledat něco jiného. To, co vás vážně baví (třeba dosavadní koníček), dá se dělat z domova, na částečný úvazek nebo on-line.

Ven z mateřské "kukly"

Máte-li jasno, co je práce vašeho života, je třeba s ní vytvořit či udržovat vztah a kontakty i na rodičovské. Je jasné, že děti vyžadují hodně pozornosti a že momentálně máte největší přehled jen o pohádkových hrdinech, ale chce to občas sundat tepláky, namalovat si obličej a vyrazit. Kam?

Připravit, pozor, práce!

Za „socializací“, aby vám nekleslo společenské sebevědomí, protože to se nám mámám často stává a mnohdy nás nízké sebevědomí společenské dovede i k nízkému sebevědomí pracovnímu. To se přitom dá poměrně snadno posilovat, důležitý je však hlavně kontakt.

Na Facebooku je dnes téměř každý, buďte tam klidně i vy, ale dávejte si velký pozor na to, co s kým sdílíte. Pokud hledáte novou práci, často se stává, že personalisté pročítají i vaše soukromé profily. A je otázkou: co tam najdou?

 


„Toto doporučení by nicméně nemělo být chápáno tak, aby se maminky na celé dopoledne stavily s kočárkem u zaměstnavatele a ‚zdržovaly‘ od práce kolegy. Spíše doporučuji účastnit se firemních aktivit pořádaných pro zaměstnance, i pro ty na mateřské dovolené. Udržovat kontakt s přímým nadřízeným či s personálním oddělením,“ doporučuje kariérní poradkyně Veronika Motlová.

Témata: Peníze a kariéra, Mater, Nízké sebevědomí, Částečný úvazek, Nové zaměstnání, Máť, Personální oddělení, LinkedIn, Celé dopoledne, Hana Krejčí, Fond, Ušetřený čas, Koníček