Maminka.czŠestinedělí

V šestinedělí pozor na očekávání a nereálné plány. Kde brát sílu?

Simona Procházková 23.  8.  2020
Nebudeme si nic nalhávat, žádná z nás se na to nedokáže stoprocentně předem připravit. Ano, můžeme plánovat nebo snít... ale nakonec je stejně všechno jinak. Přiznejme si, že jakkoli se snažíme často tvářit jako hrdinky, první týdny doma s miminkem většinou dají zabrat. Kde brát sílu a energii? A co dokáže aspoň trochu ulevit?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Vyřízená z nevyspání, totálně vyždímaná a chronicky unavená, zmítaná hormonální smrští, která si řádí, jak se jí zachce. Bolavá prsa i břicho, strachy a panika z neznámého, zvykání na absolutně nový režim. Žádné kafe (případně, brrr, jeho různé náhražky), celodenní a celonoční pocení, protivná kila navíc, věčně mastné vlasy, výkyvy nálad, emoce na houpačce, úzkost a nejistota… Dá se s tím vším nějak vyrovnat a nezešílet?

Slzy i strach jsou v pořádku

Šestinedělí nebývá procházka růžovou zahradou, to tak nějak asi každá máma tuší už před porodem. Existují ovšem i světlé výjimky. Na to byste měla myslet a nepředstavovat si už od začátku druhého trimestru ty nejkatastrofičtější scénáře. Pozitivní myšlení dokáže zázraky. Vzpomínám, že první týdny s mým vlastním novorozeným drobečkem jsem si neustále připadala jako divák v kině, respektive nějak mi nedocházelo, že takhle už to bude napořád, měla jsem pocit, jako bych sledovala filmové představení, do něhož jsem se podivně zapletla a dostala roli. Hlavní. Trochu jako ve snu… Je normální a přirozené, že vás čas od času zaskočí (dost možná i vyděsí) vlastní emoce. Euforie a štěstí se během pár vteřin střídají s totálním zmarem a nevysvětlitelným smutkem. Fungovat ale přesto musíte dál, protože na rovinu, udržet toho bezbranného a věčně hladového tvorečka při životě je pěkná fuška. Seznamujete se spolu, všechno se učíte, získáváte zkušenosti za pochodu, občas se hodně bojíte…

Šestinedělí a pláč dítěte: Zhroucené maminky mluví o hororu, říká dula

Nemějte žádná očekávání

První dny a týdny po narození miminka jsou magickým obdobím poznávání se navzájem. Pozor však na nejrůznější očekávání. Ať už na děťátko, partnera a jeho chování, nebo třeba prarodiče, představy, jak by měl vypadat každodenní režim nebo kdo a jak by měl být ochotný pomáhat… „Pokud je realita v rozporu s plány a očekáváními, nutně se velice brzy dostaví pocity frustrace, nespokojenost, smutek, nejrůznější strachy a pochybnosti. Z mého pohledu je více než důležité domluvit se na spoustě věcí už před porodem, aby maminka věděla, s čím může od ostatních počítat, na koho se obrátit. Například kdo bude zajišťovat nákupy, kdo pomůže s úklidem a podobně. Dobré je zajistit si kontakt na laktační poradkyni, která v případě potřeby zaskočí, domluvit se s kamarádkou, které se můžete ozvat s jakoukoli SOS prosbou,“ doporučuje Iva Kyselá, zakladatelka a lektorka Akademie rodičovství.

 

Pozor na velká očekávání a nereálné plány, to je spolehlivá cesta k totálnímu vyčerpání a obrovské frustraci, pocitu smutku a pochybnostem...

 
Pediatr, kamarádka a dovážka jídla. Na koho mít číslo po porodu?

Netlačte na pilu

Zotavování po porodu, obzvláště pokud neprobíhal úplně hladce nebo přišlo děťátko na svět císařským řezem, nijak neurychlíte. Dříve byly šestinedělky „hájené“, měly hlavně ležet v posteli a nabírat síly. Dnes skočíme z porodnice rovnýma nohama okamžitě do kolotoče povinností a úkolů. Zavinování dělohy napomůžete tak, že budete co nejčastěji ležet na břiše. Zapomeňte na jakoukoli fyzickou námahu (žádné vytírání, luxování, mytí oken nebo stěhování nábytku). Na náladě nepřidají ani kila navíc, otoky, křečové žíly, hemoroidy, bolavá prsa nebo případná poporodní inkontinence a další nevítané změny na těle. S podobnými trabli vám nejlépe pomůže a uleví „pokec“ s kamarádkou, kolegyní, sousedkou nebo vlastní maminkou, které si tímto náročným procesem už prošly.

Péče v šestinedělí se projeví i v přechodu. Jak se zotavit po porodu?

Nezapomínejte jíst a pít

Kvalitně a hlavně pravidelně, žádné odbývání. Hladovění jen zhorší stres a zvýší únavu. „Strava a dostatečný pitný režim mají velký význam, tělo musí dostávat vše, co potřebuje. Většina žen má ale málo času si zdravě vařit, proto je namístě doplnit jídelníček vhodným multivitaminovým doplňkem. Maminky, jejichž miminko je náchylné k atopického ekzému, by měly užívat doplňky obsahující speciální probiotikum Lactobacillus rhamnosus HN001, které pomáhá toto riziko snižovat,“ uvádí gynekoložka MUDr. Radka Gregorová. Po porodu můžete trpět anemií (chudokrevností), mezi jejíž projevy patří velká únava, proto je důležité doplňovat železo. Nachází se například v ovesných vločkách, špenátu, brokolici, červené řepě, hovězím a kachním mase a vajíčkách.

Jak přežít šestinedělí? Udělejte si zásoby, spěte a vsaďte na vývar

Jak si zjednodušit život v šestinedělí?

1. Co nejčastěji se s miminkem mazlete, hlaďte ho, dotýkejte se, pokládejte si ho na nahou kůži (vyplavené hormony podporují tvorbu mléka a snižují hladinu stresu a napětí).

2. Co nejrychleji se snažte zavést doma pravidelnou denní rutinu, systém, najet na určitý režim, který vám bude vyhovovat.

3. Nestyďte se říct o pomoc, komukoli a s čímkoli, není to žádná slabost.

4. Ne, nemáte povinnost zvát návštěvy, pokud se na to necítíte, v této choulostivé době nikdo nemá právo ani nárok narušovat vaše soukromí.

5. Nesnažte se okamžitě začínat s hubnutím, tělo potřebuje čas, kila snadno vyběháte později.

6. Pošlete prarodiče, partnera nebo kamarádku na procházku s kočárkem a prospěte se.

7. Pomoc z přírody pro lepší kondici i náladu: aromaterapie (přírodní éterické oleje, např. růžový, moringový, levandulový) fenyklový nebo meduňkový čaj, homeopatika, bylinné masti (na hemoroidy, strie...)

8. Pečlivě zachycujte tyto jedinečné okamžiky s děťátkem (pište si deník, vytvářejte fotoalbum, udělejte otisky nožiček…).

Spánek místo žehlení

Jsou u vás noci poněkud náročnější? Miminko se často budí, trpí na koliky, pláče, takže o nepřerušovaném alespoň dvouhodinovém spánku si můžete nechat jen zdát? Stará dobrá rada zní: Spěte, když spí děťátko.
Využijte každou chvilku, možná vás překvapí, jak dokáže „nakopnout“ i krátké odpolední zdřímnutí. Jakmile během dne miminko usne, jděte si lehnout spolu s ním. Zapomeňte na úklid nebo vaření a bez jakýchkoli výčitek si schrupněte. Neexistuje žádný důvod, proč byste se za to měla stydět. Aby bylo dítko šťastné a spokojené, potřebuje šťastnou, odpočatou a usměvavou maminku! A chronicky nevyspalá v pohodě určitě nebudete, to vám můžeme z vlastní zkušenosti garantovat.

Zkuste se připravit

Šestinedělí je obdobím, kdy se dozvíte spoustu nových věcí i sama o sobě. Ne, opravdu nemusíte mít vzorně naklizeno a vypadat jako „dokonalá“ matka s upraveným účesem, make-upem, čerstvou pedikúrou a pár dní po porodu napasovaná v džínách, které jste nosila před otěhotněním. Podobně utkvělé představy dokážou spolehlivě vynervovat a být spouštěčem slzavého údolí.

V prvních týdnech se téměř veškerá pozornost a energie zaměřují na potřeby miminka, tak to prostě je a nesnažte se nic „na sílu“ překonávat a měnit.
Život si ale můžete dost usnadnit, když si něco nachystáte předem. Po návratu z porodnice se více než hodí zásoba předem uvařených výživných jídel (polévky a vývary, hutnější omáčky…), která čekají na svou chvíli v mrazáku. Abyste nemusela řešit nákupy v lékárně nebo drogerii, mějte doma rovněž do zásoby pár balení plenek a vlhčených ubrousků, teploměr, krémy nebo olejíčky na opruzeniny, líh na pupík, kapičky proti kolice i čaj pro kojící maminky.

Článek vyšel v časopise Maminka. Aktuální záříjové číslo můžete koupit přes ikiosek.cz/maminka, tam si můžete objednat i předplatné s dárkem.

Šestinedělí v klidu? Chce to kojení, dotyk kůže na kůži a dost jídla a pití
Témata: Porod, Miminko, Po porodu, Porodnice, Šestinedělí, Hemoroidy, Radka Gregorová, Iva Kyselá, Emoce, Hovězí, Prsa, Aka, Akademie rodičovství, Scéna, Otisk, Břicho, Gregor, Fenykl, Síl, Éterické oleje, Stres, Kolika, Hladovění, Lektor, Lactobacillu