Maminka.czTěhotenství

V těhotenství můžete, kdy chcete, v šestinedělí je však sex tabu

Iva Endrychová 12.  3.  2014
Sex je ve skrze příjemná věc, a pokud těhotenství probíhá bez problémů, není důvod se se sexu zříkat. Naopak po porodu dodržte alespoň šestinedělí.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Těhotenství může změnit sexuální potřebu ženy. Jsou ženy, pro které je představa milostného aktu v těhotenství nepředstavitelná, ale na druhou stranu existují i ženy, kterým se sexuální apetit naopak zdvihne. Tak jako ve všem platí, že pokud je těhotenství normální a vám je to příjemné, můžete si postelových hrátek užívat do sytosti. Pokud máte pochybnosti, poraďte se raději se svým gynekologem.

Vaši sexuální apetenci v tomto období může ovlivnit spousta faktorů – hormony, únava i nevolnost. Pokud nemáte na pohlavní styk chuť, nenechte se do toho nutit. Zkuste partnera uspokojit jinak. Sex má být příjemný všem zúčastněným.

VIDEO: Jak je to doopravdy se sexem během těhotenství?

Nic není zakázáno

Především v tomto období platí, že to co se bude dělat, určuje žena. Především jí musí být sex příjemný. Neexistuje žádná doporučená poloha, každé ženě je příjemné něco jiného. Nebojte se se svým partnerem v sexu experimentovat.

V druhé polovině těhotenství je ženám zpravidla nejpříjemnější poloha na boku zezadu nebo klasicky zezadu. Některým ženám také vyhovuje poloha „na koníčka“ kdy si může sama regulovat intenzitu pohybů a hloubku průniku.

Dítě není ohroženo

Plod chrání plodový vak s plodovou vodou a děložní svaly. Penis pronikající do vaginy proto ještě nenarozené dítě nemůže v žádném případě poranit. Obavy z případného potratu (především v prvním trimestru) jsou také nepodložené. Časné potraty jsou způsobeny především vývojovými vadami dítěte. Milování na to nemá vliv.

Opatrnost je na místě

Přestože sexu v těhotenství nic nebrání, jsou situace, kdy zvažte alespoň koitální praktiky:

  1. lékaři se obávají předčasného porodu,
  2. u ženy se objevilo nevysvětlitelné krvácení,
  3. děložní hrdlo se předčasně otevírá, a proto hrozí zvýšené riziko infekce,
  4. placenta zakrývá děložní otvor,
  5. v případě vícečetného těhotenství mohou lékaři doporučit sexuální abstinenci.

V období těhotenství byste s partnerem měli dbát na zvýšenou hygienu. Těhotenství je období se zvýšeným rizikem vzniku infekce. Ta by mohla nepříznivě ovlivnit vývoj dítěte. Pokud během těhotenství změníte sexuální partnery, chraňte se vždy kondomem.

Vyvolání porodu sexem

Někteří lékaři dokonce nastávajícím maminkám, které už plánovaný termín porodu překročily, sex doporučují. Milování může pomoci porod vyvolat dříve.

Se sexem počkejte raději po šestinedělí

Zatímco proti sexu v těhotenství lékaři většinou nic nenamítají, v šestinedělí od pohlavního styku důrazně odrazují. Vaše tělo prošlo fyziologickými změnami a hojí se po odloučení placenty. Tato rána se může stát vstupní branou pro zavlečení infekce. Většina žen je po porodu také šitá a sex by mohl způsobit prasknutí stehů.

Změní se i vaše psychika Musíte si zvyknout na velkou životní změnu, kterou narození miminka bezesporu je. Především z počátku se vám bude zdát, že kvůli péči o miminko, nemáte na nic čas a vlastně ani na nic jiného nemáte chuťa možná už se necítíte po porodu tolik atraktivní. Nenechte se tím rozhodit. potřebujete nějaký čas, na to abyste se s novou situací vyrovnala. Partner tuto situaci jistě pochopí.

Témata: Těhotenství, Láska a vztahy, Šestinedělí, Sex, Tabu, Vyvolání, Váš psychika, Muž, Plodový vak, Plánovaný termín