Maminka.czZdraví žen

V zimě jsou záněty močových cest častější. Tady je 6 rad od lékařky, jak mít močové cesty zdravé a vyhnout se infekci

Simona Procházková 7.  1.  2023
Močové cesty jsou choulostivé na změny teplot a prochladnutí, proto se vyplatí o ně dobře pečovat, aby vás nepřekvapil zánět. Mnohdy jde o velmi bolestivý zážitek, který vás dokáže dokonale vyřadit z provozu, a je pak nutné nasazení antibiotické léčby. Čím můžete poměrně snadno přispět k udržení obranyschopnosti svých močových cest? Vysvětlí uroložka.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Co radí MUDr. Monika Purmová, lékařka urologické kliniky UroKlinikum Praha?

1. Dbejte na to, abyste od pasu dolů neprochladli. Nesedejte si tedy na studené povrchy a dobře se oblékejte. Obzvlášť ve studeném a sychravém, nebo dokonce mrazivém zimním počasí je vhodné nosit dlouhá trika a dlouhé svetry, které dobře kryjí záda v oblasti ledvin. Při sezení venku pomůžou i šátek omotaný kolem pasu nebo košile zastrčená do kalhot. Podbřišek a ledviny není třeba přehřívat, ale chránit před odkrytím.

VIDEO: Jak se chránit před zánětem močových cest a jaké jsou jeho příznaky?

2. Dodržujte poctivě pitný režim. Denně vypijte minimálně dva litry tekutin, neuškodí ani tři litry. Nejlepší je samozřejmě čistá, neperlivá voda. Vodu také můžete prokládat urologickými čaji nebo čaji z česneku, libečku, kopřiv nebo pampelišek.

3. Posilujte imunitu dostatečným přísunem vitaminů, a to především vitaminu C. Ten pomáhá okyselit moč a močový měchýř potom není vhodným prostředím pro výskyt bakterií, které zánět močového měchýře způsobují. Jako účinná prevence poslouží také konzumace brusinek v jakékoliv formě, ať už čerstvých, sušených, v džusu nebo v čaji.

4. Do svého jídelníčku zařaďte více močopudných (diuretických) potravin, jako jsou petržel, celer nebo okurky. Tyto potraviny sice již propuknutou infekci neléčí, ale pomáhají odstraňovat moč z močového měchýře a spolu s ní i bakterie.

5. Dodržujte správnou intimní hygienu. Na toaletě by se ženy měly vždy utírat směrem dozadu a při menstruaci často a pravidelně vyměňovat tampony a vložky. Na toaletu choďte i po pohlavním styku – moč zdravého člověka je sterilní, a pomůže tak vyplavit bakterie.

6. Nenoste příliš často tanga, přestože jsou pohodlná a slušivá. Úzký proužek na jejich zadní části snadno zachytává bakterie z okolí konečníku. Ty se potom mohou přesunout až do močové trubice a způsobit nepříjemný zánět močových cest.

Co je intimní hygiena a proč je u dívek a žen tak důležitá?

Prevence zánětu močových cest:

  • Pijte každý den dostatečné množství tekutin.
  • Noste kvalitní bavlněné spodní prádlo, pozor na umělá vlákna.
  • Nezadržujte zbytečně močení.
  • Používejte speciální mycí gely pro intimní hygienu, ty obyčejné mohou narušovat poševní mikroflóru.
  • Vymočte se po každém pohlavním styku.
  • Otírejte se po stolici správným směrem.
  • Vsaďte na bylinné čaje a doplňky stravy pro zdravé močové cesty.
Témata: Zdraví, Tipy a rady v těhotenství, Nemoci, Zdraví žen, Bolest, Bolesti břicha, Úrok, Lékařka, Zánět, Rada, Bakterie, Čaj, UroKlinikum Praha, Marcela Čechová, Močový měchýř, Léčba, Infekce, Močové cesty, Zdraví na Heureka.cz

Video