Maminka.czKuriozita

Vada na kráse, nebo roztomilost? Tato holčička se narodila se vzácnou poruchou: permanentním úsměvem!

Dita Mrázková 12.  2.  2023
"Broučku, tak kdy se na nás usměješ?" Není rodiče, který by tuto prosbu směrem k narozenému děťátku minimálně jednou nevyslovil. Rodiče malé Ayly jsou ale výjimkou. Jejich dcerka se narodila s vadou, která měla za následek neustálý úsměv. Jak vypadala do doby, než podstoupila zákrok vedoucí k jeho odstranění?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Hlavní hrdinové tohoto příběhu Cristina a Blaize z Austrálie měli ze své novorozené dcerky obrovskou radost, brzy se ale dozvěděli o jejím vzácném onemocnění, které zpočátku zmátlo i samotné lékaře. 

Cristina, která otěhotněla v roce 2021, je velmi aktivní na svých sociálních sítích, a tak se ráda dělila o vzácné záběry okamžiku, kdy svému milému prozradila, že je těhotná. O několik měsíců později zjistili, že čekají holčičku, a už se nemohli dočkat jejího příchodu na svět.

VIDEO: Podcast - vyšetření v těhotenství

Ayla Summer byla po narození zdravá, když ji ale lékaři rodičům předávali do náručí, ti zůstali jako opaření. Nešlo si nevšimnout, že ústa jejich dcerky nejsou pravidelná. Ayla je měla široce rozevřená, což na ultrazvukovém snímku nebylo vidět. Stav dítěte byl neobvyklý, lékaři nikdy předtím nic podobného nezažili.

Klepněte pro větší obrázek

Později se zjistilo, že má dívenka oboustrannou makrostomii, což je mimořádně vzácná porucha, při níž se hranice úst při formování v děloze nespojí tak, jak mají.  Podobných případů s touto vrozenou vývojovou vadou bylo v historii zaznamenáno pouhých čtrnáct. I proto si lékaři v nemocnici dali na čas, než páru stanovili správnou diagnózu.

"Měli jsme strašný strach, Blaize ani já jsme o tomto stavu nevěděli. Ani jsem se nikdy nesetkala s někým, kdo by se s makrostomií narodil. Takže to byl obrovský šok," vzpomíná Cristina na první okamžiky shledání se svou dcerkou.

Novopečená maminka se bála, že po celou dobu těhotenství dělala něco špatně a je "zodpovědná" za to, že její dcera onemocněla. "Jediné, na co jsem jako matka myslela, bylo, kde jsem udělala chybu." Po výsledcích genetických testů a vyšetření však byli rodiče ujištěni, že tento problém nemohli nijak ovlivnit.

Klepněte pro větší obrázek

Jenže obavy rodičů z pouhé kosmetické abnormality se rychle změnily v obavy o schopnost Ayly vést běžný, zdravý život. Lékaři totiž vypozorovali, že kojenci s tímto onemocněním mohou mít vedle zjevného "širokého úsměvu" také potíže s přisátím a krmením, což byl i případ malé dívenky.

Klepněte pro větší obrázek

Pacientům s makrostomií se doporučuje podstoupit operaci, která má problém napravit a umožnit jim vykonávat všechny běžné denní činnosti. Rodiče Ayly se proto rozhodli, že holčička zákrok podstoupí.

Aylu většina sledujících na síti podporovala a už před zákrokem její permanentní úsměv lidé označili za roztomilý, nikoliv nežádoucí.

Dojatá maminka na Instagramu sdílí fotografie, na kterých by nikdo nepoznal, že její dcera někdy trpěla podobnou deformací. "Jsem ráda, že jsem fotografie po porodu zveřejnila, už jen díky podpoře, které se nám dostalo. A i když se tolik dětí s podobnou vadou nerodí, podpořila jsem mámy, které čelí jiným zdravotním problémům svých dětí. A za to jsem moc ráda," nechala se slyšet Cristina.

Témata: Porod, Láska a vztahy, Mateřství, Rodičovství, Instagram, Fotografie, Dcera, Rodiče, Zajímavosti, Kuriozita, Životní příběh, Sociální sítě, Krása, vada na kráse, Postižení, operace, Tělo, vrozená vývojová vada, Vývojové vady, Malformace, Dívka, Makrostomie, Austrálie, Ayla, Cristina