[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Populární pořad Recepty pana Cuketky uvádí internetová televize Mall.tv. Oblíbený foodbloger vám prostřednictvím jednoduchých návodů ukáže, jak vařit a péct snadno, levně, a hlavně pokaždé s perfektním výsledkem.
Postup přípravy tohoto výtečného domácího vaječného likéru je velmi jednoduchý, jen nesmíte být moc zbrklí a musíte připravovat vše na mírném plameni, aby se vám žloutky nesrazily a krém nezdrcnul.
Vaječný likér s tepelně upravenými žloutky podle pana Cuketky
Suroviny:
6 žloutků
250 ml tuzemáku
100 ml kondenzovaného mléka (9 % tuku, neslazené)
250 ml smetany (30 % tuku)
200 g moučkového cukru
10 g vanilkového cukru (možno použít vanilkový extrakt nebo lusk)
Postup:
Do kastrolu se silným dnem nalijte smetanu, přidejte kondenzované mléko, 100 g cukru a vanilkový cukr. Rozmíchejte a přiveďte k mírnému varu. Odstavte.
Do mísy dejte žloutky a přidejte zbylý cukr. Metličkou nejprve rozmíchejte a poté už s větší energií vyšlehejte, dokud žloutky nezesvětlají a dokud v míse za metlou nezanechávají stuhy.
Směs horké smetany vlijte za stálého míchání ke žloutkům a rozmíchejte. Vlijte zpět do rendlíku a postavte na mírný plamen.
Za stálého míchání, při kterém vařečkou nebo stěrkou projedete celé dno nádoby, pomalu přiveďte krém ke zhoustnutí při teplotě okolo 75 až 80 stupňů. Zabere to pět až deset minut, podle typu nádoby a teploty ploténky.
Ihned, jak bude krém hustý, stáhněte z plamene a dále míchejte. Můžete si připravit nádobu s ledovou vodou, do které hrnec s krémem ihned ponoříte. Do krému přidejte rum a promíchejte. Hotový krém přelijte do lahví a hned zavíčkujte.