[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Suroviny:
5 vajec uvařených natvrdo
250 g zeleniny (kyselé okurky, červená paprika, mrkev, čerstvý nebo mražený hrášek, sterilovaná nebo mražená kukuřice)
100 g šunky
100 až 150 g majonézy (2 až 3 lžíce)
150 ml horké vody
150 ml nálevu z okurek
1 balíček želatiny (např. želatina na vaječnou tlačenku Labeta)
sůl a pepř
Postup:
Zeleninu nakrájejte na stejnoměrné maličké kousky. Mrkev a hrášek můžete dvě minutky povařit a zchladit studenou vodou, aby si zachovaly barvu. Šunku a vajíčka také nakrájejte na drobné kousky. Balíček želatiny na vaječnou tlačenku (případně klasické čiré želatiny) důkladně rozmíchejte v horké vodě, přidejte sůl a poté i nálev z okurek.
K nakrájené zelenině, šunce a vajíčkům přidejte majonézu, lehce opepřete, případně ještě dosolte a vše důkladně promíchejte. Nakonec vlijte rozpuštěnou želatinu a hotovou směs nalijte do připravené formy.
Vložte zatuhnout do lednice minimálně na tři hodiny, ideálně ale přes noc. Před vyklápěním z formy ponořte formu na pár vteřin do teplé vody a nožem opatrně projeďte po obvodu, tlačenku tak lépe vyndáte. K vaječné tlačence se nejlépe hodí čerstvé pečivo.