Maminka.czRecepty

RECEPT: Velikonoční vaječná tlačenka. Geniální rychlovka (nejen) pro návštěvy

Simona Procházková 11.  3.  2023
Snadná, rychlá, efektní, taková je velikonoční vajíčková tlačenka, která poslouží jako svačinka kdykoli během dne i jako pohoštění pro hosty na sváteční stůl. Tenhle recept rozhodně stojí za vyzkoušení, chutná totiž skvěle.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Suroviny:

5 vajec uvařených natvrdo

250 g zeleniny (kyselé okurky, červená paprika, mrkev, čerstvý nebo mražený hrášek, sterilovaná nebo mražená kukuřice)

100 g šunky

100 až 150 g majonézy (2 až 3 lžíce)

150 ml horké vody

150 ml nálevu z okurek

1 balíček želatiny (např. želatina na vaječnou tlačenku Labeta)

sůl a pepř

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Zeleninu nakrájejte na stejnoměrné maličké kousky. Mrkev a hrášek můžete dvě minutky povařit a zchladit studenou vodou, aby si zachovaly barvu. Šunku a vajíčka také nakrájejte na drobné kousky. Balíček želatiny na vaječnou tlačenku (případně klasické čiré želatiny) důkladně rozmíchejte v horké vodě, přidejte sůl a poté i nálev z okurek.

K nakrájené zelenině, šunce a vajíčkům přidejte majonézu, lehce opepřete, případně ještě dosolte a vše důkladně promíchejte. Nakonec vlijte rozpuštěnou želatinu a hotovou směs nalijte do připravené formy.

Orion forma na koláč tartaletky sada 6 ks 11cm Orion forma na koláč tartaletky sada 6 ks 11cm
nabízí 11 obchodů za ceny od 124 Kč
POROVNAT CENY
Orion forma na muffiny silikon 12 ks 32,5x25x3cm Orion forma na muffiny silikon 12 ks 32,5x25x3cm
nabízí 22 obchodů za ceny od 93 Kč
POROVNAT CENY

Vložte zatuhnout do lednice minimálně na tři hodiny, ideálně ale přes noc. Před vyklápěním z formy ponořte formu na pár vteřin do teplé vody a nožem opatrně projeďte po obvodu, tlačenku tak lépe vyndáte. K vaječné tlačence se nejlépe hodí čerstvé pečivo.

VIDEO: Znáte tyto tradiční velikonoční pokrmy?

Témata: Recepty, Velikonoce, jídlo, Vaření, Vaření pro rodinu, suroviny, Okurka, Tlačenka, Zelenina, Rychlovka, Šunka, Návštěva, Stůl, Želatina, Recept, Hrášek