[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
2 porce, příprava 20 minut
Mango oloupejte, dužninu pokrájejte na kostičky a dejte do mísy. Avokádo rozkrojte, zbavte pecky, dužninu nakrájejte na kostičky, vydloubněte lžící a přidejte k mangu. Asi ze čtvrtiny limety vymačkejte šťávu a zalijte ovoce. Přidejte vyloupaná zrnka z granátového jablka a na kolečka pokrájenou jarní cibulku. Promíchejte a uložte do ledničky. Většinu koriandru, včetně stonků, natrhejte na větší kusy a dejte do mixéru, přidejte česnek, asi 6 lžic oleje, šťávu ze čtvrtiny limety, osolte, opepřete a dobře rozmixujte na emulzi. Krevety osušte papírovou utěrkou, dejte do mísy, promíchejte se lžící oleje a trochou sušeného chilli. Rozpalte pánev a krevety zprudka opečte, postačí necelá minuta z každé strany. Na talíře rozdělte salát, přidejte krevety, zakápněte koriandrovým olejem a přidejte nasekané lístky zbylého koriandru. Podávejte s kousky limety na dochucení.
Recept: časopis F.O.O.D.
3–4 porce, příprava: 45 minut + 50 minut chlazení + 20 minut pečení
Maso očistěte a zbavte případných blanek, osolte ho a opepřete. Na pánvi rozehřejte asi lžíci oleje a maso zprudka opečte ze všech stran dozlatova, aby se zatáhlo. Postačí vždy tak půl minuty, poté maso otočte a opékejte z další strany. Sundejte ho z pánve na talíř, potřete hořčicí a nechte odpočinout. Očistěte žampiony a česnek, pokrájejte je na kusy, dejte do mixéru nebo elektrického sekáčku a rozmixujte nahrubo. Žampionovou hmotu dejte na suchou pánev a na středním plameni opékejte asi 10 minut, houby se především zbaví vody a jejich chuť bude intenzivnější. Poté směs nechte vychladnout. Na pracovní plochu rozviňte fólii, vyskládejte na ni z plátků šunky obdélník dlouhý jako váleček svíčkové a široký jako její obvod. Na šunku rovnoměrně rozetřete vychladlou houbovou směs. Poté položte maso a pomocí fólie ho zabalte do úhledného válečku. Fólii chyťte na obou koncích a válejte s ní po pracovní ploše jako s válečkem, aby se dobře utáhla a obalené maso bylo kompaktní. Uložte na 30 minut do ledničky. Na pracovní plochu opět rozviňte fólii a rozložte na ni těsto. Maso vybalte z fólie a uložte na těsto. Pomocí fólie zaviňte, odřízněte přečnívající těsto na koncích a spoje dobře přimáčkněte. Zabalte do fólie, opět ji dobře utáhněte a uložte na 20 minut do ledničky. Troubu předehřejte na 200 °C. Maso vybalte z fólie, uložte na plech vyložený pečicím papírem a dobře potřete rozšlehaným žloutkem. Tupou stranou nože můžete do těsta vytlačit vzor. Pečte 20–25 minut. Teplotu uvnitř masa můžete zkontrolovat teplotní sondou (zapichovacím teploměrem na maso), neměla by přesáhnout 58 °C. Maso nechte 5 minut odpočinout a poté krájejte na plátky silné asi 3 cm a podávejte se zeleninovou přílohou.
2 porce, příprava: 30 minut
Kapustu zbavte ovadlých listů a pokrájejte na poloviny. Dejte na plech vyložený pečicím papírem, zakápněte olejem, osolte, opepřete, promíchejte a pečte v troubě předehřáté na 200 °C, asi 15 minut. Fazolky očistěte a pokrájejte na poloviny, brokolici rozeberte na malé růžičky. Obojí dejte do kastrolu s osolenou vroucí vodou a povařte 3 minuty. Sceďte a zchlaďte proudem ledové vody. Poté osušte papírovou utěrkou. Parmskou šunku pokrájejte na kousky, česnek na plátky. Na pánvi rozehřejte lžíci oleje, opečte šunku dokřupava, přidejte česnek a takřka ihned zeleninu. Restujte asi dvě minuty, jen aby se rozvinuly a propojily chutě. Na závěr přidejte opečené kapustičky, promíchejte a dochuťte solí a pepřem.
2 porce, příprava: 20 minut + chlazení
Na kastrol s trochou vody posaďte ohnivzdornou mísu, nalámejte do ní čokoládu, vodu přiveďte k varu a stáhněte plamen. Čokoládu rozpusťte, odstavte z vodní lázně a nechte trochu zchladnout. Oddělte bílky od žloutků. Z bílků ušlehejte tuhý sníh, přidejte cukr a šlehejte ještě pár minut, dokud nevznikne lesklá hladká hmota. Do lehce zchladlé rozpuštěné čokolády postupně vmíchejte žloutky a smetanu. Pracujte pouze lžící nebo stěrkou. Nakonec stejným způsobem zapracujte sníh. Čokoládovou hmotu rozdělte do sklenek a uložte do ledničky. Potřebuje chladnout alespoň 3 hodiny, aby se z ní stala „pěna“. Před podáváním posypte lyofilizovanými malinami nebo rozdrobenými pusinkami.