Maminka.czTěhotenství

Valentýnské recepty: Malá sladká smrt, expres tiramisu a další

, Časopis F.O.O.D.
11. 2. 2012
Valentýnské recepty: Malá sladká smrt, expres tiramisu  a další
Že prochází žaludkem, to víme všichni. A pokud chcete, aby jela rychle a první třídou, vsaďte na sladkosti – spolehlivější trasa přímo k srdci neexistuje.















Kávový karamelový krém

Na 6 porcí
Příprava: 1 hodina + chlazení

330 g krupicového cukru
500 ml mléka
2 lžíce kávových granulí na espreso
3 vejce + 2 žloutky

Troubu předehřejte na 170 °C.
Do velkého kastrolu vsypte 250 g cukru, vlijte 250 ml vody, promíchejte, uveďte do varu a vařte tak dlouho, až získáte zlatý karamel. Ihned rozlijte do 6 malých ohnivzdorných formiček nebo šálků (o objemu asi 120 ml) a nádobkami zakružte, aby se karamel rozlil trochu i po stěnách.

Mléko svařte, sejměte z plamene a rozpusťte v něm kávu. Vejce, žloutky a zbylý cukr utřete dohladka (ale ne do pěny). Pomalu a za stálého míchání přilévejte kávové mléko, směs nakonec přelijte přes síto, aby byla hladká, a nechte 10 minut odpočívat.

Pak rozlijte do formiček na karamel, formičky postavte do pekáče a do dvou třetin jejich výšky vlijte horkou vodu.
Pekáč přetáhněte alobalem, postavte do trouby a pečte 35 minut. Formičky vyjměte a nechte alespoň 4 hodiny chladnout. Pak podávejte – případně vyklopené na talířek.

Pusinky se šlehačkou

Na 4 kousky
Příprava: 2 hodiny 50 minut

2 bílky ze středně velkých vajec
110 g krupicového cukru
1/2 lžičky maizeny
1/2 lžičky bílého vinného octa
200 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
čerstvé ovoce (mango, mučenka, kiwi) na doplnění

Troubu předehřejte na 130 °C.
Bílky ušlehejte dotuha a postupně k nim tenkým pramínkem zašlehejte cukr, šlehejte ještě 2 minuty. Pak zašlehejte maizenu a ocet.

Směs naplňte do cukrářského sáčku s hubičkou a stříkejte pusinky na plech pokrytý pečicím papírem. Nejprve nastříkejte 4 kolečka o průměru asi 8 cm, na 4 další ještě nastříkejte malé špičky. Pečte, spíše sušte na druhé příčce odspodu asi 1 hodinu, pak snižte teplotu na 120 °C, pečte ještě 30 minut a nakonec nechte dosušit ještě hodinu ve vypnuté troubě. Pak sejměte z plechu a nechte zcela vychladnout.

Pusinky spojujte smetanou ušlehanou dotuha s vanilkovým cukrem, případně ozdobte drobně nakrájeným ovocem.
Know-how Chcete-li, aby pusinky měly výraznější chuť, promíchejte 1 lžíci cukru s 1 lžičkou rozpustné kávy a pak zašlehejte k bílkům.

Expres tiramisu

Na 6 porcí
Příprava: 20 minut

200 ml smetany ke šlehání
3 lžíce instantní kávy
2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
4 lžíce krupicového cukru
250 g mascarpone
200 ml chladné kávy (espreso)
5 lžic pálenky nebo amaretta hotové piškotové těsto
1 lžíce kakaa

V kastrůlku zahřejte 5 lžic smetany a rozpusťte v ní instantní kávu. Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny, vešlehejte k nim kávovou smetanu a mascarpone. Zvlášť si ušlehejte bílky a zbylou smetanu dotuha, zatřete ke žloutkové směsi. Vzniklý krém nechte v chladu.

Studenou kávu promíchejte s pálenkou. Okrajem sklenky vykrojte z těsta kolečka a položte je na dno sklenice.
Vrstvěte střídavě krém a kolečka piškotu, zakápnutá kávou s pálenkou, až spotřebujete všechny suroviny.

Malá sladká smrt

Na 1 dort
Příprava: 1 hodina 30 minut

225 g kvalitní tmavé čokolády
140 g másla
210 g krupicového cukru
4 vejce
4 vrchovaté lžíce hladké mouky
4 lžíca kakaa
1 lžička mleté sody nebo prášku do pečiva
1 lžička vanilkové esence
4 lžíce zakysané smetany

na polevu:
160 ml smetany ke šlehání, 40%
260 g kvalitní tmavé čokolády
+ cukrářské zdobení a barevný cukr

Troubu předehřejte na 180 °C.
Nalámanou čokoládu a máslo rozehřejte ve vodní lázni. Vejce zpěňte s cukrem, vmíchejte mouku, kakao, sodu a vanilku. Pomalu přilijte rozpuštěnou čokoládu s máslem a smetanu. Vlijte do vymazané a moukou vysypané srdcové otevírací formy a pečte 40 až 50 minut. Nechte zcela vychladnout ve formě a pak dejte ještě ve formě alespoň na 30 minut do ledničky. Pak teprve vyklopte. Je-li korpus na povrchu příliš suchý, horní vrstvičku seřízněte a dort pak pokryjte polevou. Na tu zahřejte smetanu, rozpusťte v ní nalámanou čokoládu a nechte trochu vychladnout, aby poleva zhoustla. Ozdobte a podávejte.

Další recepty naleznete na webu Recepty.cz

den deti
Témata: Těhotenství, Děti, Porod, Novorozenec, Kojenec, Batole, Předškolák, Školák, Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Řeč, Nádobka, Recept, Vál, Valentýn, Piškotové těsto, Smrt

Mohlo by vás zajímat
Děkujeme všem profesím v první linii! Google zveřejnil originální poděkování
Tohle napsal muž o břichu své ženy! Na internetu z toho byl poprask!
Vše, co vás zajímá o hlenové zátce. Jak vypadá, jak dlouho odchází před porodem
To s námi bude už navždy?! Tyhle děti vůbec nejsou nadšené ze sourozence
Ve třinácti matkou! Těhotenství tajila, její máma ale ucítila pohyby dítěte
Aneta Krejčíková je dvojnásobná máma, má dceru! Jak se jmenuje?
Mateřská dovolená 2020: Vše, co potřebujete vědět
Zimní děti versus ty letní: Datum narození ovlivňuje zdraví i charakter
9krát o bolestech břicha v těhotenství. Víte, co která bolest znamená?

Horoskopy

Vodnář Během soboty máte skvělou možnost popovídat si s rodinkou o posledních nesrovnalostech i o tom, co je…

Jména pro děti

Největší výběr jmen.

Dnes má svátek: Ferdinand, Lolita, Ferdinánd





Aktuální vydání

Aktuální číslo časopisu

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

  

Výhodné předplatné

Objednat předplatné