Maminka.czTěhotenství

Valentýnské recepty: Malá sladká smrt, expres tiramisu a další

Že prochází žaludkem, to víme všichni. A pokud chcete, aby jela rychle a první třídou, vsaďte na sladkosti – spolehlivější trasa přímo k srdci neexistuje.
, Časopis F.O.O.D.
11. 2. 2012
Valentýnské recepty: Malá sladká smrt, expres tiramisu  a další















Kávový karamelový krém

Na 6 porcí
Příprava: 1 hodina + chlazení

330 g krupicového cukru
500 ml mléka
2 lžíce kávových granulí na espreso
3 vejce + 2 žloutky

Troubu předehřejte na 170 °C.
Do velkého kastrolu vsypte 250 g cukru, vlijte 250 ml vody, promíchejte, uveďte do varu a vařte tak dlouho, až získáte zlatý karamel. Ihned rozlijte do 6 malých ohnivzdorných formiček nebo šálků (o objemu asi 120 ml) a nádobkami zakružte, aby se karamel rozlil trochu i po stěnách.

Mléko svařte, sejměte z plamene a rozpusťte v něm kávu. Vejce, žloutky a zbylý cukr utřete dohladka (ale ne do pěny). Pomalu a za stálého míchání přilévejte kávové mléko, směs nakonec přelijte přes síto, aby byla hladká, a nechte 10 minut odpočívat.

Pak rozlijte do formiček na karamel, formičky postavte do pekáče a do dvou třetin jejich výšky vlijte horkou vodu.
Pekáč přetáhněte alobalem, postavte do trouby a pečte 35 minut. Formičky vyjměte a nechte alespoň 4 hodiny chladnout. Pak podávejte – případně vyklopené na talířek.

Pusinky se šlehačkou

Na 4 kousky
Příprava: 2 hodiny 50 minut

2 bílky ze středně velkých vajec
110 g krupicového cukru
1/2 lžičky maizeny
1/2 lžičky bílého vinného octa
200 ml smetany ke šlehání
1 vanilkový cukr
čerstvé ovoce (mango, mučenka, kiwi) na doplnění

Troubu předehřejte na 130 °C.
Bílky ušlehejte dotuha a postupně k nim tenkým pramínkem zašlehejte cukr, šlehejte ještě 2 minuty. Pak zašlehejte maizenu a ocet.

Směs naplňte do cukrářského sáčku s hubičkou a stříkejte pusinky na plech pokrytý pečicím papírem. Nejprve nastříkejte 4 kolečka o průměru asi 8 cm, na 4 další ještě nastříkejte malé špičky. Pečte, spíše sušte na druhé příčce odspodu asi 1 hodinu, pak snižte teplotu na 120 °C, pečte ještě 30 minut a nakonec nechte dosušit ještě hodinu ve vypnuté troubě. Pak sejměte z plechu a nechte zcela vychladnout.

Pusinky spojujte smetanou ušlehanou dotuha s vanilkovým cukrem, případně ozdobte drobně nakrájeným ovocem.
Know-how Chcete-li, aby pusinky měly výraznější chuť, promíchejte 1 lžíci cukru s 1 lžičkou rozpustné kávy a pak zašlehejte k bílkům.

Expres tiramisu

Na 6 porcí
Příprava: 20 minut

200 ml smetany ke šlehání
3 lžíce instantní kávy
2 vejce, žloutky a bílky zvlášť
4 lžíce krupicového cukru
250 g mascarpone
200 ml chladné kávy (espreso)
5 lžic pálenky nebo amaretta hotové piškotové těsto
1 lžíce kakaa

V kastrůlku zahřejte 5 lžic smetany a rozpusťte v ní instantní kávu. Žloutky ušlehejte s cukrem do pěny, vešlehejte k nim kávovou smetanu a mascarpone. Zvlášť si ušlehejte bílky a zbylou smetanu dotuha, zatřete ke žloutkové směsi. Vzniklý krém nechte v chladu.

Studenou kávu promíchejte s pálenkou. Okrajem sklenky vykrojte z těsta kolečka a položte je na dno sklenice.
Vrstvěte střídavě krém a kolečka piškotu, zakápnutá kávou s pálenkou, až spotřebujete všechny suroviny.

Malá sladká smrt

Na 1 dort
Příprava: 1 hodina 30 minut

225 g kvalitní tmavé čokolády
140 g másla
210 g krupicového cukru
4 vejce
4 vrchovaté lžíce hladké mouky
4 lžíca kakaa
1 lžička mleté sody nebo prášku do pečiva
1 lžička vanilkové esence
4 lžíce zakysané smetany

na polevu:
160 ml smetany ke šlehání, 40%
260 g kvalitní tmavé čokolády
+ cukrářské zdobení a barevný cukr

Troubu předehřejte na 180 °C.
Nalámanou čokoládu a máslo rozehřejte ve vodní lázni. Vejce zpěňte s cukrem, vmíchejte mouku, kakao, sodu a vanilku. Pomalu přilijte rozpuštěnou čokoládu s máslem a smetanu. Vlijte do vymazané a moukou vysypané srdcové otevírací formy a pečte 40 až 50 minut. Nechte zcela vychladnout ve formě a pak dejte ještě ve formě alespoň na 30 minut do ledničky. Pak teprve vyklopte. Je-li korpus na povrchu příliš suchý, horní vrstvičku seřízněte a dort pak pokryjte polevou. Na tu zahřejte smetanu, rozpusťte v ní nalámanou čokoládu a nechte trochu vychladnout, aby poleva zhoustla. Ozdobte a podávejte.

Další recepty naleznete na webu Recepty.cz

Témata: Děti, Těhotenství, Porod, Kojenec, Novorozenec, Batole, Předškolák, Školák, Výživa a stravování, Časopis F.O.O.D., Řeč, Recept
Mohlo by vás zajímat
Oprašte tradici vánočních přání. Vyrobte si je sami, třeba z knoflíků
Chřipková sezóna v těhotenství. Jak ji zvládnout bez úhony a na co si dát pozor?
Nádherné adventní věnce. Inspirujte se nápady pro rok 2017
Zvládla jsem operaci apendixu v těhotenství

Registrace

Pojďte s námi diskutovat, posílat otázky do poradny, nabízet a kupovat dětské zboží v bazárku.

Díky jednoduché registraci máte ke všemu okamžitý přístup.

Newsletter

Týdenní přehled nejdůležitějších zpráv do vaší e-mailové schránky.

 

Předplatné

Aktuální číslo časopisu