Maminka.czCukroví

Kdy začít péct vánoční cukroví? Na perníčky už je nejvyšší čas

Markéta Novák Matějková 21.  11.  2019
Vánoce jsou tady za pár týdnů a je třeba začít přemýšlet nad pečením vánočního cukroví. Víte, který druh je lepší péct s předstihem a jaké druhy můžete zase nechat na poslední chvíli?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Nikdo nechce o Vánocích chroupat tvrdé perníčky a zkažené kuličky. Proto je dobré si dopředu rozmyslet, jaké cukroví chceme péct, a udělat si plán.

Čtyři týdny dopředu – perníčky

Na konci listopadu se můžete pustit do pečení perníčků, které potřebují čas na to, aby se rozležely a změkly.

Podívejte se, jak připravit měkké perníčky

Jedno těsto, několik druhů cukroví

Nebaví vás neustále zadělávat těsto? Tak si to trošku zjednodušte a udělejte z jednoho těsta několik druhů. Stačí zvolit různá vykrajovátka a zdobení. Ideálním těstem je linecké, které děti milují. Kromě klasického slepovaného cukroví s rybízovou marmeládou je můžete slepit a polít čokoládou nebo do části těsta přidat kakao a vykrojit jednoduché motivy, které ozdobíte cukrovou polevou.

Tři týdny před Štědrým dnem – linecké a rohlíčky

Ideální čas na pečení cukroví je víkend, ale těsta si můžete připravit již klidně den dopředu. Těsta by měla být uleželá alespoň několik hodin, takže vůbec nevadí, když si je nachystáte s předstihem.

V tomto období se můžete směle pustit do vanilkových rohlíčků, pracen nebo lineckého, kterým prospívá delší odležení.

Vanilkové rohlíčky  klasika, kterou každý miluje

Dva týdny před Vánoci – ořechy a plněné druhy

Druhý adventní týden se vrhněte na ořechy a plněné druhy, jako jsou například išlské dortíky.

V polovině prosince můžete také začít slepovat linecké. Je vždy lepší, když necháte linecké odpočinout a neslepujete ho hned po tom, co vychladne. Cukroví je totiž ještě křehké a má tendenci se lámat.

Připravte si ořechové kytičky podle časopisu F.O.O.D.

Týden před Vánoci  nepečené a krémové cukroví

Tak a jde se do finále. Nyní je vhodný čas na přípravu máslových nebo pudinkových krémů. Delší trvanlivost má máslový krém, ale co si budeme povídat, do 1. ledna se po něm jen zapráší, takže můžete být v klidu. Krémové cukroví by mělo být skladováno v chladu, aby vám vydrželo co nejdéle.

Pár dní před Vánoci ještě zvládnete nepečené druhy – různé kuličky, vosí hnízda a podobně. Kdybyste je dělali příliš brzy, měly by tendenci vyschnout.

Jak na rumové kuličky?

Vánočka na poslední chvíli

Jakmile máte cukroví napečené, zbývá jen zadělat těsto na vánočku. Někdo dává přednost štole, která začíná mít na vánočních stolech pevné místo. Vánoční štolu je dobré upéct s předstihem, a to minimálně dva až tři týdny před Vánoci.

Jak na vánočku?

Témata: Recepty, Cukroví, Vánoce, Cukr, Vánoce 2020, Van, Vánoční cukroví, Zac, Pečení, Těsto, Rybíz, Linec, Perníček, Trvanlivost, Štola, Rohlíček, Pec, Vánočka, Štědrý den, Předstih, Druh