Maminka.czNaše tipy

Vánoční DVD nadílka aneb tipy pod stromeček

redakce 15.  12.  2010
Vánoční DVD nadílka aneb tipy pod stromeček
Vánoční svátky jsou za dveřmi a my vám přinášíme prostřednictvím serveru AVmania.cz redakční výběr těch nejzajímavějších DVD a Blu-ray titulů.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Článek se snaží zmapovat jednotlivé filmy, luxusní kolekce i speciální edice, které by dle nás při výběru dárku z oblasti filmové nebo televizní tvorby neměly uniknout vaší pozornosti. Nenárokuje si být pouhým výčtem největších taháků sezóny, ale spíše připomínkou snímků trvalejší hodnoty, jež budete do přehrávačů vkládat s opakovaným zaujetím. Doufáme, že vám tím zároveň poslouží jako zasvěcený průvodce v moři audiovizuální zábavy, jež se na nás valí.

1. Komedie

Dostaň ho tam

Nicholas Stoller z produkční stáje Judda Apatowa navazuje na svou předešlou komedii Kopačky a činí z jedné z vedlejších postav figuru hlavní. Nezvladatelná rocková hvězda Aldous Snow v podání stand-up komika Russella Branda se dočkala svého spin-offu, v němž pořádně potrápí lovce talentů Jonaha Hilla, jenž na ni má dohlížet.

2. Hořké komedie

Juno

Šestnáctiletá studentka Ellen Pageová řeší nečekané těhotenství v Oscarem za scénář oceněné komedii Jasona Reitmana. Její rozhodnutí moc neulehčuje fakt, že otcem dítěte je loser v žlutých trenýrkách Michael Cera.

3. Romantické komedie

Romantických komedií, v nichž On a Ona musí ujít dlouhou cestu, plnou překážek a vzájemného hašteření, aby zjistili odvěkou pravdu, že protiklady se přitahují, je mnoho. Namátkou můžete z titulů, jež se objevili v poslední době vybírat z:

Na sv. Valentýna

americká odpověď Garryho Marshalla (Pretty Woman) na Lásku nebeskou, v níž se objeví nebývalá koncentrace tentokrát zámořských hvězd (Anne Hathawayová, Jessica Bielová, Jessica Alba, Jennifer Garnerová, Ashton Kutcher). A nesmíme zapomenout na ikonickou Julii Robertsovou.

4. Romance

500 dní se Summer (DVD, BD)

Svěží a originální indie romance o osudové lásce, v níž věří jen jedna strana zamilovaného páru. Joseph Gordon-Levitt a Zooey Deschanelová v jednom z nejpříjemnějších překvapení loňského filmového roku.

5. Animovaný

Fantastický pan Lišák (DVD, BD)

Wes Anderson (Život pod vodou) použil kostru bajky Roalda Dahla (Karlík a továrna na čokoládu) k animované lupičské variaci na Dannyho parťáky, k nimž odkazuje i namluvení ústředního postavy štramáckého lišáka Georgem Clooneym.

Čtěte také: Co mohou rodiče udělat v mediální výchově

6. Rodinný

Hačikó - příběh psa

Působivý příběh Lasse Hallströma o věrnosti psa vůči jeho pánovi, inspirovaný skutečnost událostí z Japonska roku 1925. Doják, při kterém budete váhat, zda víc slzet nad osudem profesora hudby v podání Richarda Gerea nebo jeho psa.

7. Akční

2012 (DVD, BD)

Katastrofický megafilm z dílny Rolanda Emmericha, jenž by si měl za dva roky určitě přibalit na cestu „svérázný myslitel“ tatínek Petr z primácké seznamovací reality show Hledá se táta a máma, až s Andreou a Šárkou vyrazí do rovníkové Afriky budovat se skupinou dalších 5000 lidí lepší společnost.

8. Sci-fi

Počátek (DVD, BD)

Christopher Nolan činí z lidské mysli místo zločinu a přináší sugestivní úvahu o nebezpečích, číhajících uvnitř našeho podvědomí. Pokud chcete během dlouhých večerů v kruhu rodinném řešit zapeklitou otázku, zda hlavní hrdina Leonardo DiCaprio na konci bdí či ještě spí, jeden z kriticky i divácky nejlépe hodnocených filmů roku je tu pro vás.

9. Thriller

Prokletý ostrov

Martin Scorsese se spolu s Leonardem DiCapriem vydává v době amerického „honu na čarodějnice“ (polovina padesátých let minulého století) na přísně střežený ostrov, sloužící jako léčebná klinika pro zvlášť těžké a nebezpečné případy psychicky narušených zločinců. Podaří se dvojici vyšetřovatelů v poctě žánrům, na nichž slovutný režisér vyrůstal, udržet svoji mysl příčetnou?

10. Drama

Pevné pouto (DVD, BD)

Petr Jackson po LOTRovské trilogii obrátil pozornost k románu Alice Seboldové. Na intimní rodinné drama o ztrátě dcery, jež byla zavražděna, roubuje metafyzickou meditaci o barvitém životě na „druhém břehu“, odkud dívka shlíží na osudy svých blízkých.

11. Kriminální

Špatnej polda

Haluciogenní černá kriminálka s absurdně komickými prvky, volně inspirovaná filmem Abela Ferrary z roku 1992. Detektiv Nicolas Cage nehází psí oči, ale je shrbenej, láduje se drogama a práškama na utišení bolesti zad, až kolem sebe čím dál častěji vidí leguány. Režisér Wener Herzog v této těžko interpretovatelné hříčce potvrzuje pověst jednoho z největších svérázů světové kinematografie.

Mnohem více se dozvíte v článku na wwww.avmania.cz

Čtěte také: Co mohou rodiče udělat v mediální výchově

Témata: Naše tipy, Ashton Kutcher, Leonardo DiCaprio, Nicolas Cage, Jennifer Garner, Emme, Jessica Alba, Jessica Biel, Anne Hathaway, nadílka, Pretty Woman, Stromeček, Přelud, Jessica Bielová, Roald Dahl, Leonardo, Van, Strom, Lupič, DVD, Russel, Roland, Ábel, Stand-up, Kinematografie