Maminka.czAdvent

Upečte si letos tradiční medové perníčky 3x jinak. Zkuste třeba bezlepkové nebo žitné

Simona Procházková 25.  11.  2023
Bez kořeněných medových perníčků vonících skořicí, hřebíčkem, kardamomem a badyánem by to nebyly ty pravé Vánoce. Právě teď je ideální doba k tomu, je upéct, aby do svátků stihly změknout. Zkuste letos trochu experimentovat a připravit perníčky v neobvyklých variantách. Máme recept na špaldové, žitné i pohankové.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Každý je peče trochu jinak, přesto mají všechny nezaměnitelné vánoční kouzlo. Máte svůj osvědčený recept? Pokud se nebojíte experimentovat a rádi byste zkusili něco nového a neokoukaného, inspirujte se našimi recepty na perníčky z celozrnné mouky. Bát se nemusíte ani žitné, pohankové nebo rýžové.

VIDEO: Perníčky: Kde se vzala nejoblíbenější vánoční tradice?

Perníčky z celozrnné žitné mouky

Budete potřebovat:

400 g žitné celozrnné hladké mouky

3 žloutky

150 g másla

120 g medu

130 g třtinového cukru

90 g mletých vlašských ořechů

1 lžíci perníkového koření

1 lžičku jedlé sody

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Všechny suroviny zpracujte na vále v kompaktní těsto. Z těsta udělejte kouli, zabalte ho do fólie a nechte odpočinout do druhého dne v chladničce. Druhý den těsto znovu propracujte, vyválejte ho na silnější plát a pomocí vykrajovátek vykrajujte tvary podle vkusu. Perníčky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do předehřáté trouby. Pečte na 170 °C dozlatova 10 až 12 minut.

RECEPT: Linecké cukroví a vanilkové rohlíčky nesmí na vánočním stole chybět

Perníčky z celozrnné špaldové mouky

Budete potřebovat:

360 g hladké špaldové mouky

180 g moučkového cukru

50 g změklého másla

3 vejce

1 lžičku prášku do pečiva

1 lžičku perníkového koření

1 lžičku skořice

2 lžíce medu

1 lžíci kakaa

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, které nechte přes noc zabalené do fólie odpočinout v ledničce. Pokud těsto moc lepí, přidejte ještě trochu mouky. Druhý den těsto vyndejte a vyválejte na silnější plát (asi 4 až 5 mm) a vykrajujte různé tvary. Pečte 10 až 12 minut v troubě dobře vyhřáté na 170 °C.  Ještě horké upečené perníčky potírejte bílkem, aby se leskly.

TADY NAJDETE NÁVOD, JAK VYROBIT DĚTEM PERNÍKOVOU CHALOUPKU.

Perníčky z pohankové a rýžové mouky

Budete potřebovat:

200 g pohankové hladké celozrnné mouky

200 g rýžové hladké mouky 

150 g moučkového cukru

1 lžíci perníkového koření

2 lžíce kakaa

1 lžičku jedlé sody

2 vejce

140 g medu

60 g másla

Klepněte pro větší obrázek

Postup:

Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience, poté přidejte med, vajíčka, změklé máslo a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte odpočinout v ledničce, nejlépe přes noc. Pak těsto rozválejte na plát silný asi půl centimetru a vykrajujte tvary. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C 7 až 9 minut. Tyto perníčky jsou hned měkké.

Jak připravit bílkovou polevu?

Vymíchejte 200 g prosátého moučkového cukru, 1 vaječný bílek a lžičku citronové šťávy do husté a hladké polevy. Počítejte s tím, že to chvíli potrvá.

RECEPT: Perfektní vánočka 3x jinak. Zkuste třeba nadýchanou a vláčnou podle Josefa Maršálka

Zdroj: pernerka.cz

Témata: Cukroví, Vánoce 2022, inspirace, Vánoce, Tradice, pečení, vánočka, Advent, Ježíšek, zvyky, pečení s dětmi, Pernerka, Těsto, Lžička, Vkus, Skořice, Máslo, Perníček, Mouka, Hřebíček, Recept, Med