[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Každý je peče trochu jinak, přesto mají všechny nezaměnitelné vánoční kouzlo. Máte svůj osvědčený recept? Pokud se nebojíte experimentovat a rádi byste zkusili něco nového a neokoukaného, inspirujte se našimi recepty na perníčky z celozrnné mouky. Bát se nemusíte ani žitné, pohankové nebo rýžové.
Budete potřebovat:
400 g žitné celozrnné hladké mouky
3 žloutky
150 g másla
120 g medu
130 g třtinového cukru
90 g mletých vlašských ořechů
1 lžíci perníkového koření
1 lžičku jedlé sody
Postup:
Všechny suroviny zpracujte na vále v kompaktní těsto. Z těsta udělejte kouli, zabalte ho do fólie a nechte odpočinout do druhého dne v chladničce. Druhý den těsto znovu propracujte, vyválejte ho na silnější plát a pomocí vykrajovátek vykrajujte tvary podle vkusu. Perníčky naskládejte na plech vyložený pečicím papírem a vložte do předehřáté trouby. Pečte na 170 °C dozlatova 10 až 12 minut.
360 g hladké špaldové mouky
180 g moučkového cukru
50 g změklého másla
3 vejce
1 lžičku prášku do pečiva
1 lžičku perníkového koření
1 lžičku skořice
2 lžíce medu
1 lžíci kakaa
Ze všech surovin vypracujte hladké těsto, které nechte přes noc zabalené do fólie odpočinout v ledničce. Pokud těsto moc lepí, přidejte ještě trochu mouky. Druhý den těsto vyndejte a vyválejte na silnější plát (asi 4 až 5 mm) a vykrajujte různé tvary. Pečte 10 až 12 minut v troubě dobře vyhřáté na 170 °C. Ještě horké upečené perníčky potírejte bílkem, aby se leskly.
TADY NAJDETE NÁVOD, JAK VYROBIT DĚTEM PERNÍKOVOU CHALOUPKU.
200 g pohankové hladké celozrnné mouky
200 g rýžové hladké mouky
150 g moučkového cukru
2 lžíce kakaa
2 vejce
140 g medu
60 g másla
Nejprve smíchejte všechny sypké ingredience, poté přidejte med, vajíčka, změklé máslo a vypracujte těsto. Zabalte ho do fólie a nechte odpočinout v ledničce, nejlépe přes noc. Pak těsto rozválejte na plát silný asi půl centimetru a vykrajujte tvary. Pečte v troubě předehřáté na 170 °C 7 až 9 minut. Tyto perníčky jsou hned měkké.
Vymíchejte 200 g prosátého moučkového cukru, 1 vaječný bílek a lžičku citronové šťávy do husté a hladké polevy. Počítejte s tím, že to chvíli potrvá.
Zdroj: pernerka.cz