[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
Populární pořad Recepty pana Cuketky uvádí internetová televize Mall.tv. Oblíbený foodbloger vám prostřednictvím jednoduchých návodů ukáže, jak vařit a péct snadno, levně, a hlavně pokaždé s perfektním výsledkem.
U perníčků jsou důležité dvě věci – aby byly měkké hned po upečení a aby se nemusely zdobit. Cuketka je dělá jen s jednoduchou polevou, na kterou má ale zase jednu úžasnou fintu s perníkovým rumem. Perníčky jsou vážně měkké hned po upečení, zároveň ale ještě udrží tvar a dají se vykrajovat.
Suroviny:
230 g hladké mouky 140 g medu 60 g másla 2 vejce 2 lžičky perníkového koření 2 lžičky kakaa 3/4 lžičky prášku do pečiva
na polevu a perníkový rum:
75 g moučkového cukru tuzemák hřebíček, badyán, skořice, anýz vanilkový lusk (stačí použitý, bez zrníček)
Postup:
Med a máslo dejte do misky a rozehřejte ve vodní lázni (nebo na velmi mírném plameni). Nechte chvilku vychladnout. Máslo s medem by nemělo být horké, zároveň ale musí zůstat tekuté.
Do misky dejte mouku. Přidejte koření, kakao, prášek do pečiva a promíchejte. Přidejte vejce, rozpuštěné máslo s medem a s pomocí vařečky nebo lžíce promíchejte. Těsto bude lepit a bude se vám zdát řídké, tak se nelekněte. Zakryjte fólií a dejte alespoň na 45 minut do lednice.
Do rendlíku nalijte trochu rumu (stačí deci), přidejte koření a nakrájený vanilkový lusk. Přiveďte k varu. Odstavte, nechte vychladnout a všechno koření vyjměte. Troubu rozehřejte na 170 °C.
Těsto v lednici mezitím pěkně ztuhne a přestane lepit. Přendejte ho na pomoučený vál a krátce prohnětejte. S pomocí válečku rozválejte na plát asi půl centimetru silný. Pohlídejte si, ať se vám rozválený plát nepřilepí na vál (vykrojené tvary by se pak špatně přenášely na plech).
S pomocí vykrajovátek vykrojte jednotlivé perníčky, které opatrně přeneste na plech. Dejte do rozehřáté trouby a pečte 8 minut (větší perníčky klidně i 10 minut).
Do misky dejte moučkový cukr a za stálého míchání přidávejte perníkový rum po troškách. Poleva by se měla lesknout a zůstat pěkně hustá. Upečené perníčky nechte vychladnout. Namočte je (z lícové strany) do polevy a nechte ztuhnout. Správnou texturu polevy si vždy zkuste na prvním perníčku. Jestli se poleva vsakuje, je potřeba vmíchat cukr navíc. Perníčky uschovejte do krabičky.