Maminka.czJak na to

Upečte si s dětmi vánoční perníčky! Tyhle můžete jíst hned! Jak na ně?

Simona Procházková 17.  11.  2020
Upečte si s dětmi vánoční perníčky! Tyhle můžete jíst hned! Jak na ně?
Mikuláš i Vánoce jsou téměř za dveřmi a děti už se určitě těší na voňavé medové perníčky. Klidně je můžete upéct už teď a nechat ratolesti, ať si je samy ozdobí podle vlastní fantazie. Nabízíme vám osvědčený recept na medovníčky, které jsou snadné a hlavně hned po upečení krásně měkké a vláčné.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Tyhle perníčky si zamiluje celá rodina! Nemusíte je ukládat do spíže a čekat, až se rozleží a změknou. Což je na jednu stranu skvělé, na druhou – počítejte s tím, že rychle zmizí, takže vás nejspíš čeká v prosinci ještě další várka.

Tady máte recept, jak krok za krokem připravit těsto a upéct dokonalé medovníčky, které nádherně provoní dům či byt a zabaví děti na celé odpoledne. Proč si doma nevykouzlit sváteční atmosféru už nyní?

Kdy začít péct vánoční cukroví? Na perníčky už je nejvyšší čas

Medové Perníčky krok za krokem:

Potřebujete:

500 g hladké mouky

200 g prosátého moučkového cukru

120 g másla

2 vejce

5 lžic medu

1 nebo 2 lžíce kakaa (podle toho, jak tmavé těsto chcete)

2 lžičky perníkového koření

1 lžičku prášku do perníku (nemusí být)

1 lžičku jedlé sody

Postup přípravy:

*Ze všech výše zmíněných surovin vypracujte rukama hladké a vláčné těsto. Zabalte ho do potravinové folie nebo mikroténového sáčku a nechte minimálně 12 hodin uležet v ledničce.

*Z těsta, které lehce podsypejte hladkou moukou, pak rozválejte válečkem (nejlépe přes potravinovou folii) placku silnou alespoň 4 mm (pozor, ať není těsto příliš tenké, perníčky by byly po upečení vysušené a lámaly se), vykrajujte různé tvary podle fantazie a ukládejte na plech na pečení vyložený pečicím papírem.

*Troubu rozehřejte na 175 °C a upečte perníčky v rozpálené troubě. Pečlivě je hlídejte, jsou hotové za pár minut (začnou vonět a nabydou). Ještě horké po vyndání z trouby potřete rozšlehaným vejcem, aby se krásně leskly.

Namíchejte si vlastní perníkové koření!

Kořenicí směsi na perníčky seženete už hotové běžně v obchodech, proč si ale nevyzkoušet namíchat svoji verzi podle vlastní chuti? A navíc je to zábava nádherně voňavá! Postačí vám mletá skořice, hřebíček, anýz a badyán, citronová kůra, přidat můžete sušený zázvor, kuličku nového koření nebo špetku mletého černého pepře nebo chilli. Pokud nemáte koření v mleté podobě, použijte mlýnek na kávu, zvládnete to snadno sami. Nebo postačí i hmoždíř na koření.

Tyto zdravé vánoční recepty si děti zamilují. Vyzkoušejte perníčky nebo kokosové kuličky

Něco z historie perníčků…

Víte, že perník má velmi starobylý původ? Pečivo z mouky a medu znali již ve starověkém Egyptě a antickém Řecku. Přesnější zmínky o výrobě v Evropě se objevují od 13. století, přičemž úplně první záznamy o pečení vánočního perníku v Čechách pochází z doby vlády Lucemburků. Vzhledem k ceně koření bylo toto pečivo opravdovým luxusem pouze pro bohaté.

Původně bylo perníkové pečivo složené jenom z mouky, medu a pepře, díky čemuž také vznikl i jeho název Perník – Pepřovník. Vzhledem k vysoké ceně si chudší lidé postupem času začali vyrábět vlastní perníková těsta doma, do receptu tak přibyly další suroviny jako vejce, kypřicí látky nebo třeba sušená levandule. Z původního pepřového pečiva tak vzniklo nepřeberné množství voňavých variant s různými příchutěmi.

GALERIE: Tohle se nepovedlo. Podívejte se na nejšílenější domácí cukrářské pokusy!
Domeček v kufříku zvládnete i vy. Zapojte děti, bude je to bavit
Témata: Děti, Praktické rady, Jak na to, Naše tipy, Vánoce, Tvoření, Vánoce 2020, Fantazie, Perník, Koření, Perníček, Vejce, Čechy, Pečivo, Med, Těsto, Recept, Řecko, Hmoždíř, Chilli, Egypt, Evropa
Mohlo by vás zajímat
Perličky ze žákovských knížek: Tyhle poznámky vás zaručeně pobaví, máte nějakou podobnou?
kog sim
Školák
Rychlá zeleninová polévka s krupičkou. Uvaříte ji za deset minut a děti si ji zamilují
redakce
Recepty
Těhotenství s trojčaty týden po týdnu. Podívejte se na neskutečnou proměnu ženského těla
kog
Těhotenství
Syn se narodil hodinu po přijetí do porodnice, sama jsem mu nahmatala hlavičku: Jana se s námi podělila o porodní příběh i fotky
Formánková Simona
Vaše porodní příběhy
Tyto trapasy se nám opravdu staly! Maminky přiznaly, jaké zážitky si odvezly s sebou z porodnice
redakce
Porod
Tohle že je máma 5 dětí? Známá fitness trenérka ukázala své tělo 9 týdnů po porodu dvojčat
Formánková Simona
Po porodu
Jako vejce vejci? Těchto 12 dětí celebrit vypadalo ve stejném věku přesně jako jejich rodiče
Formánková Simona
Galerie
Jak se rodí v Česku? Více ambulantních i vyvolávaných porodů, různé polohy u tlačení a méně přípravy
Víchová Tereza
Průvodce porodnicemi
Markéta a porod miminka koncem pánevním: V hlavě jsem měla nastaveno, že se Anežka narodí přirozeně!
Víchová Tereza
Maminka v porodnici