Maminka.czVýživa a stravování

Vaření na dovolené: 4 tipy na rychlé, chutné a jednoduché pokrmy

Martina Machová 8.  7.  2013
Vaření na dovolené: 4 tipy na rychlé, chutné a jednoduché pokrmy
Ne vždy na dovolené vystačí peníze na plnou penzi či každodenní návštěvu restaurací. Co vařit, aby to bylo jednoduché, rychlé a přesto zdravé, bez použití instantních jídel?

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Pokud jste se rozhodla na dovolené vařit, jistě k tomu máte pádné důvody, ať již jedete do kempu pod stan, do chatky k rybníku nebo do Chorvatska či rakouských Alp. Samozřejmě, že máte v záloze nějaké své osvědčené kulinářské „trumfy“, my se k nim pokusíme přidat 3 tipy na rychlé, chutné, jednoduché a vcelku zdravé pokrmy. Navíc jsou následující jídla velmi variabilní a lze je připravit i s použitím typických místních ingrediencí.

Sláva kuskusu – chutná teplý, studený, sladký i slaný!

Kuskus je významnou potravinou severoafrické kuchyně, jedná se o miniaturní těstovinové kuličky z krupice tvrdé pšenice. Kuskus lze zakoupit i celozrnný (obvykle nevhodný pro hlavu rodiny). „Kuličky jako špendlíkové hlavičky“ se zalijí horkou vodou (vývarem), přiklopí a nechají nabobtnat. Do hotového kuskusu můžete vyklopit kvalitního tuňáka či mušle s troškou oleje, přidat podušenou nebo sterilovanou zeleninu ve slaném nálevu, nakonec zasypat parmezánem – a je hotovo. Variabilita je obrovská; do kuskusu se hodí podušené houby, jakékoliv jemně nasekané maso, někomu naopak stačí máslo, zelenina a třeba kari. Můžete ho jíst teplý nebo v jako sytivou součást zeleninového salátu. Děti jsou ochotné jej zbaštit i na sladko. A pozor, úžasný je i jako ultrarychlá zavářka do polévky. Kuskus lze zakoupit i bezlepkový.

Nebojte se bulguru – kdo ochutnal, propadnul jeho kouzlu

Dálnovýchodní bulgur zdánlivě připomíná kuskus a má i podobné využití, chuť má také jemnou, ale výraznější. Bulgur se vyrábí z pšenice, ta se naklíčí, povaří, suší a láme. Výsledný produkt se však chuťově od obyčejné vařené pšenice velmi liší, postrádá onu mazlavou škrobovitost, naopak vyniká oříškovou plností chutě i konzistence. Bulgur uvaříte během 15 minut. Skvěle chutná s orestovaným uzeným kuřetem, pórkem a rajčaty. Maso není vždy nutné, zajímavou chuť mu propůjčí sušená rajčata, zelené olivy a trocha parmezánu. Použití je takřka identické jako v případě kuskusu.

Kvalitní „minutkové“ těstoviny

Kvalitní miniaturní těstoviny z tvrdé pšenice, které jsou al dente během 3 minut vaření, už není problém sehnat v každém dobře zásobeném obchodě. Dobrou omáčku připravíte během 10 minut! Stačí zpěnit cibulku a česnek (dle chuti), přidat nasekaná rajčata z plechovky nebo rukou rozmačkaná oloupaná čerstvá dužinatá rajčata, vše krátce podusit, osolit, přidat lžíci cukru a s parmazánový posypem servírovat. Muži a „masojedky“ ocení, pokud s cibulkou osmahnete i nějaký výraznější fermentovaný salám či kvalitní klobásu a až potom přidáte rajčata. Minutkové těstoviny se hodí i do salátů, skvělé jsou s omáčkou z nivy a třeba i kousky kuřete (lehce osmahnuté kousky kuřete zasypete rozstrouhanou nebo rozdrolenou nivou, dle potřeby přidáte trošku mléka, přinejhorším vody a lehounce zaprášíte moukou).

Tak trochu jiný pudink aneb večeře pro malé i větší mlsouny

Pokud máte rádi pudink a tvaroh, máme pro vás něco navíc – zdravou snídani či přesnídávku. Do horkého oslazeného vanilkového pudinku vyklopte kostku měkkého tvarohu, zamíchejte a domácí pribináček je na světě! Fandíte-li obilným vločkám, zavařte 3 – 4 lžíce jemně mletých vloček do pudinku a nechte rozležet. Vychlazený „pudink s cereáliemi“ a ovocem může být zvláště pro děti příjemnou letní večeří. Nemáte rádi vločky, přidejte krupici, ani to není špatné! Máte-li po ruce borůvky, jahody, třešně – stačí je rozmačkat a vyrobit skvělou zálivku.

Témata: Výživa a stravování, Dovolená s dětmi, Vaření, Maminka cestuje, Chuť, Jed, Domácí pribináček, Dov, Dužina, Pribináček, Tip, Pokrm