Maminka.czVýživa a stravování

Vaření s dětmi: Valentýnské dobroty

Monika Kváčková 14.  2.  2011
Vaření s dětmi: Valentýnské dobroty
Věnujte svým dětem čas (nejen) na Valentýna. Děti bude společné vaření jistě bavit a s našimi jednoduchými recepty to hravě zvládnete za krátkou dobu a bez většího nepořádku. Odměnou Vám pak bude nejen úsměv vašich dětí, ale také dobroty, které můžete společně sníst.

[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]

Valentýnské francouzké tousty

"Srdíčková" verze klasického sladkého francouzského toustu může být dobrou netradiční snídaní či svačinkou.

Potřebujeme:

5 velkých vajec
1 1/2 hrnku smetany, nebo mléka
1 vanilkový cukr
1/2 lzičky skořice
špetku soli
toustový chleba nebo veku
4 lžíce másla
4 lžice rostliného oleje
středně velké vykrajovátko ve tvaru srdce

Postup:

Srdíčkovým vykrajovátkem vytvoříme tvary z toustového chleba. Plátky toustového chleba by měly být širší, proto kupte raději toustový chléb v celku, máte-li pouze plátkový, slepte vždy dvojici vykrojených tvarů k sobě brusinkovým či jiným džemem.

V misce našleháme vejce, smetanu, cukr, skořici, oříšek a sůl. Ve vaječné směsi postupně namáčíme jednotlivé tousty z jedné a z druhé strany.

Na pánvi rozehřejeme máslo a smažíme nasáklé tousty do zlatově hněda - 2-3 minuty z každé strany. Hotové tousty naaranžujeme na talířek, můžeme dozdobit džemem, čerstvým ovocem nebo podávat s javorovým sirupem či medem.

Nepečený jahodový dort

Osvěžující krémový zákusek může mít nespočetné množství variant a v naší rodině má neotřesitelnou pozici bez ohledu na svátky, oslavy či roční období. Základ vychází z receptu Tiramisu po česku, který najdete spolu s dalšími skvělými recepty na webu Recepty.cz

Potřebujeme

2 balíčky piškotů,
2 pomazánková másla,
2 smetany ke šlehání,
200 g moučkového cukru,
jahodová kompotová šťáva,
250g jahod,
sáček čiré želatiny,
Balíček kulatých a balíček cukrářských piškotů

Postup

Pomazánková másla, smetanu a cukr dáme do jedné mísy a vyšleháme do hustého krému. Dno dortové formy ve tvaru srdce (nemáme-li srdcovou, použijeme kulatou o menším půměru) vyložíme piškoty namočenými v kompotové šťávě.
2/3 jahod nakrájíme na plátky, které si odložíme stranou, zbytek nakrájíme na drobné kousky a vmícháme do krému.

Část krému navršíme do dortové formy na přichystavé piškoty. Uhladíme a poklademe další vrstvou piškotů. Přidáme zbytek krému a navrch pokledeme plátky jahod. Dáme do chladu min na dvě hodiny uležet, máme li více času, je lépe nechat v lednici do druhého dne.

V průběhu chlazení dortu si připravíme želatinu podle návodu na sáčku, vlažnou ji nalijeme na dort a dáme opět do chladu. Po vychlazení vyndáme dort z formy. Pokud chceme, můžeme okraj dortu zpevnit cukrářskými piškoty, které poklademe po obvodu dortu.

Valentýnské jednohubky

Jednohubky jsou vděčnou zábavou i pohoštěním. Nezaberou mnoho času a děti se při nich mohou vyřádit i kreativně.

Potřebujeme:

  • 200 g šunky vcelku
  • 200 g salámu herkules vcelku
  • 200 g tvrdého sýru vcelku
  • kapie
  • zelené a černé olivy olivy
  • listy ledového salátu
  • cherry rajčátka

Ze salámu či sýru, vykrojíme srdíčkovým vykrajovátkem základnu. Pak můžeme na sebe vrstvit jednotlivá srdíčka, která spíchneme párátkem a dozdobíme olivou nebo zapíchneme párátko do základny a následně přidáme podle chuti kousky kapie, rajčátka a olivy. Nemáme-li vykrajovátko, můžeme suroviny nakrájet obyčejně na kostky, udělat klasické jednohubky a ty následně naaranžovat do tvaru srce na talíř nebo servírovací tácek.

Originální jednohubkovou "mísu" vytvoříme naaranžováním jednohubek či jednotlivých surovin do základny z kulatého chleba nebo veky.

Čtěte také: Vyrobte si s dětmi jednoduché valentýnské přáníčko.

Témata: Výživa a stravování, Vaření, Valentýn, vaření s dětmi, Herkules, Toustový chléb, Pohoštění, Jahodový dort, Párátko, Množství variant, Vál, Dobro, Přáníčko, Skvělý recept