[Odebírejte NOVINKY Z MAMINKY! Chci newsletter!]
"Srdíčková" verze klasického sladkého francouzského toustu může být dobrou netradiční snídaní či svačinkou.
Potřebujeme:
5 velkých vajec1 1/2 hrnku smetany, nebo mléka1 vanilkový cukr1/2 lzičky skořicešpetku soli toustový chleba nebo veku4 lžíce másla4 lžice rostliného olejestředně velké vykrajovátko ve tvaru srdce
Postup:
Srdíčkovým vykrajovátkem vytvoříme tvary z toustového chleba. Plátky toustového chleba by měly být širší, proto kupte raději toustový chléb v celku, máte-li pouze plátkový, slepte vždy dvojici vykrojených tvarů k sobě brusinkovým či jiným džemem.
V misce našleháme vejce, smetanu, cukr, skořici, oříšek a sůl. Ve vaječné směsi postupně namáčíme jednotlivé tousty z jedné a z druhé strany.
Na pánvi rozehřejeme máslo a smažíme nasáklé tousty do zlatově hněda - 2-3 minuty z každé strany. Hotové tousty naaranžujeme na talířek, můžeme dozdobit džemem, čerstvým ovocem nebo podávat s javorovým sirupem či medem.
Osvěžující krémový zákusek může mít nespočetné množství variant a v naší rodině má neotřesitelnou pozici bez ohledu na svátky, oslavy či roční období. Základ vychází z receptu Tiramisu po česku, který najdete spolu s dalšími skvělými recepty na webu Recepty.cz
Potřebujeme
2 balíčky piškotů,2 pomazánková másla,2 smetany ke šlehání,200 g moučkového cukru,jahodová kompotová šťáva,250g jahod,sáček čiré želatiny,Balíček kulatých a balíček cukrářských piškotů
Postup
Pomazánková másla, smetanu a cukr dáme do jedné mísy a vyšleháme do hustého krému. Dno dortové formy ve tvaru srdce (nemáme-li srdcovou, použijeme kulatou o menším půměru) vyložíme piškoty namočenými v kompotové šťávě. 2/3 jahod nakrájíme na plátky, které si odložíme stranou, zbytek nakrájíme na drobné kousky a vmícháme do krému.
Část krému navršíme do dortové formy na přichystavé piškoty. Uhladíme a poklademe další vrstvou piškotů. Přidáme zbytek krému a navrch pokledeme plátky jahod. Dáme do chladu min na dvě hodiny uležet, máme li více času, je lépe nechat v lednici do druhého dne.
V průběhu chlazení dortu si připravíme želatinu podle návodu na sáčku, vlažnou ji nalijeme na dort a dáme opět do chladu. Po vychlazení vyndáme dort z formy. Pokud chceme, můžeme okraj dortu zpevnit cukrářskými piškoty, které poklademe po obvodu dortu.
Jednohubky jsou vděčnou zábavou i pohoštěním. Nezaberou mnoho času a děti se při nich mohou vyřádit i kreativně.
Ze salámu či sýru, vykrojíme srdíčkovým vykrajovátkem základnu. Pak můžeme na sebe vrstvit jednotlivá srdíčka, která spíchneme párátkem a dozdobíme olivou nebo zapíchneme párátko do základny a následně přidáme podle chuti kousky kapie, rajčátka a olivy. Nemáme-li vykrajovátko, můžeme suroviny nakrájet obyčejně na kostky, udělat klasické jednohubky a ty následně naaranžovat do tvaru srce na talíř nebo servírovací tácek.
Originální jednohubkovou "mísu" vytvoříme naaranžováním jednohubek či jednotlivých surovin do základny z kulatého chleba nebo veky.
Čtěte také: Vyrobte si s dětmi jednoduché valentýnské přáníčko.